Opiskelijayrittäjyyden olohuone kehittyy käyttäjien tarpeiden mukaan

Spark Joensuu on Karelia-ammattikorkeakoulun, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian ja Itä-Suomen yliopiston yhteinen yrittäjyyden olohuone. Tila sijaitsee Joensuun Tiedepuistolla Network Oasiksessa, josta löytyy kirjaimellisesti nurkan takaa Pohjois-Karjalan Yrittäjät, Nuori Yrittäjyys ry, TE-palveluiden starttirahaneuvonta sekä Business Joensuu ja yrityskiihdyttämössä mukana olevat yritykset.  

Spark Joensuu oli yksi ensimmäisiä kehittämiskohteita, joihin Base Camp –hankkeen alkaessa tammikuussa 2020 tartuimme. Haastattelimme Riverian projektiasiantuntija Sanna Lappalaisen kanssa Sparkin nykyisiä ja potentiaalisia tulevia käyttäjiä sekä Sparkin sidosryhmien edustajia tavoitteenamme selvittää Sparkin käyttäjätarpeita ja tunnistaa erilaisia hyödyntämismahdollisuuksia. Käyttäjähaastatteluista julkaistu raportti on luettavissa nettisivuillamme 

Tällä hetkellä elämme toukokuuta 2021. Haastatteluista on kulunut reilu vuosi, ja paljon tuolloin esiin tulleita toiveita on jo saatu toteutettua. Sparkin yhtenä hyvänä puolena haastatteluissa nousi esiin yhtenäisen ja avoimen tilan muunneltavuus. Kuukausien kuluessa tila on muokkaantunut käyttäjien tarpeiden mukaan: Peruuttamaton Asenne -studion kuvauspaikkana toimiva sohvaryhmä on löytänyt uuden paikkansa, jossa valaistus ja tausta saadaan videokuvaan sopiviksi, seminaareissa koko tila muokkautuu turvavälit sisältäväksi seminaarisaliksi, ja työpajoissa tilasta saadaan rajattua pienemmän ryhmän työskentelyyn sopivia osioista.  

Tilan varaaminen oli alkuvuonna 2020 yleisin mainittu ongelma. Varaukset tehtiin tuolloin vain harvojen käytössä olevaan Excel-taulukkoon, eivätkä varauskäytännöt olleet kaikille selvillä. Heti haastattelujen jälkeen lähdimme rakentamaan varauskalenteria sekä sopimaan eri toimijoiden kanssa varausten periaatteista. Nyt Spark Joensuun nettisivuilla on linkki varauskalenteriin (kuva 1), jota pääsee katsomaan ja nimettyjä alueita tilasta pääsee varaamaan kuka vain luomalla tunnuksen varausjärjestelmään tai käyttämällä Facebook- tai Google-tunnusta. 


Kuva 1. Sparkin varauskalenteri.

Kalenterin avulla samaan ajankohtaan suunnitellut erityisesti isomman joukon tapahtumat on voitu aikatauluttaa niin, että päällekkäisyyksiä ei enää tule yhtä usein kuin aiemmin. Lisäksi kalenteri ansiosta saamme tietoa tilan käyttäjistä ja käyttöasteesta.  

Toinen usein mainittu puute Sparkissa oli yhteiset pelisäännöt. Haastattelujen pohjalta loimme Sparkin pelisäännöt (kuva 2), jotka löytyvät Sparkin seinältä ja joita kaikki Sparkkia käyttävät sitoutuvat noudattamaan. 

Sparkin pelisäännöt -juliste
Kuva 2. Sparkin pelisäännöt. 

Kolmanneksi kehityskohteeksi nousi Sparkin löydettävyys ja paremmat kirjalliset opasteet. Business Joensuu on uusinut Tiedepuiston käytävillä olevia opasteita (kuva 3), lisäksi me olemme luoneet verkkoon Digitaalisen Sparkin, jonka linkeistä pääsee tutustumaan Sparkin toimijoihin tarkemmin.  


Kuva 3. Spark Joensuuhun on nyt helpompi löytää Tiedepuistolle päivitettyjen opasteiden sekä virtuaalisen Sparkin ansiosta. 

Järjestämme Base Campin aikana yrittäjyyttä suunnitteleville opiskelijoille kohdennettuja intensiivivalmennuksia. Valmennusteemoihin saimme haastatteluissa paljon toiveita, ja lähdimmekin järjestämään ensimmäisiä valmennuksia haastatteluissa ja kyselyssä saatujen vastausten perusteella.

Loka-marraskuussa 2020 järjestimme intensiivivalmennuksen sosiaalisen median markkinoinnista, tammi-helmikuussa 2021 järjestimme yhdessä Business Joensuun kanssa valmennuksen hyvinvointialan yrityksen perustamisesta, ja tällä hetkellä touko-kesäkuussa 2021 meillä on menossa palvelumuotoiluvalmennus kohdennettuna erityisesti matkailualalle. Seuraava intensiivivalmennus järjestetään syksyllä 2021, siinä teemana on verkkokauppa. Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi saat aina ensimmäisten joukossa tiedon tulevista valmennuksista ja muista tapahtumistamme.  

Sparkin kehitystyö ei suinkaan lopu tähän, vaan kuuntelemme toiveita jatkuvasti. Opiskelijat vaihtuvat ja tarpeet muuttuvat, joten myös Spark muuttuu koko ajan. Seuraava järjestetty tilaisuus toiveiden ja ideoiden kertomiseen on keskiviikkona 19.5.2021 Klo 13-15 Pikkusen parempi Spark –innovointi-iltapäivässä. Mukaan etätapahtumaan pääset ilmoittautumalla.

Luodaan yhdessä Joensuusta maailman paras paikka yhdistää opiskelu ja yrittäjyys! 

Kirjoittanut: 
Säde Lind, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *