Open Badges Kareliassa

osaamismerkkiMitä Open badges eli digitaaliset osaamismerkit ovat Kareliassa?

Ne ovat digiajan tapa osaamisen esittämiseen ja Kareliassa läpileikkaavan teeman (digitalisaatio) yksi konkreettinen toimenpide.

Osaamismerkkinen laatimiseen ja myöntämiseen käytetään Open Badges Factory -ympäristöä.

Osaamismerkit hakija kokoaa omaan Open Badge Passportiin, joka mahdollistaa järjestelmä- ja myöntäjätahoriippumattomasti koota osaamismerkit ja lajitella/esittää niitä haluamallaan tavalla sekä julkaista eri digitaalisissa kanavissa ja palveluissa (esim. digitaalinen portfolio, LinkedIn, Facebook jne.). Kareliassa osaamismerkit voi laittaa myös näkyviin (sisäisesti) Office 365 (O365) ympäristön omaan profiiliin, kohtaan Tietoja minusta.

Miksi osaamismerkkejä Kareliassa?

  • ne ovat digiajan standardoitu tapa osoittaa osaamistaan
  • niiden avulla tunnistetaan ja tuodaan esille osaamista, joka syntyy muun muassa työn, näytön tai henkilöstökoulutuksen kautta
  • saadaan organisaatiossa oleva osaaminen näkyväksi
  • suunnataan organisaation osaamista tulevaisuuden tarpeiden mukaan
  • on läpileikkaavan teeman (digitalisaatio) yksi konkreettinen toimenpide.

Kareliassa pilotoidaan osaamismerkkejä syksyn 2016 ja vuoden 2017 aikana maksullisen koulutuskokonaisuuden (Ohjelmointi, OPS2016 – Aloittelija, Ohjelmointi, OPS2016 – Rohkea ja Ohjelmointi, OPS2016 – Kokenut) kursseissa. Vuoden 2017 aikana osaamismerkkejä pilotoidaan myös henkilöstön osaamisen tunnistamisessa, kartoittamisessa ja kehittämisessä strategiaa läpileikkaavissa teemoissa.

Osaamismerkit suunnitellaan (tavoitteet, kriteerit, osoittaminen, merkkikokonaisuus, merkin visuaalinen ilme, myöntötapa, myöntäjät) ja viedään Open Badges Factoryyn, johon luodaan tunnukset merkin luojalle ja myöntäjälle. Merkit myönnetään hakemuksesta. Hakija saa sähköpostiinsa ilmoituksen merkin myöntämisestä sekä ohjeet merkin vastaanottamisesta ja linkin digitaaliseen merkkiin. Karelian myöntämiin merkkeihin visuaalisen ilmeen toteuttaa Salla Anttila.

Pilotista ja digitaalisista osaamismerkeistä antaa lisätietoja ohjelmointimerkkien osalta Joni Ranta (joni.ranta@karelia.fi) ja henkilöstökoulutuksen osalta Maarit Ignatius (maarit.ignatius@karelia.fi) ja Ulla Kallio (ulla.kallio@karelia.fi).

Kirjoittajat Maarit Ignatius, monimuotopedagogiikan suunnittelija ja Ulla Kallio, henkilöstökoordinaattori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *