FEFE vieraili suomalaisyrittäjän kanssa Kiinassa

Lokakuun alkupuolella FEFE-hankkeen delegaatio suuntasi kohti Kiinaa, Pekingiin ja edelleen Harbiniin. Seurueeseemme kuuluivat Jouko Kettunen Finn Proto Oy:stä sekä Meijiao Xue-Pykäläinen ja Tanja Rimpilä FEFE-tiimistä. Ohjelma oli suunniteltu erityisesti yritystoiveiden mukaisesti, joten ohjelmaan kuului tapaamisia sekä erilaisia tutustumisvierailuja paikallisissa hoitokodeissa ja apuvälinetarjoajien luona.

Lokakuinen Peking

Saavuimme Pekingiin lokakuun 9. päivä. Yrittäjällä oli sovittu ensimmäinen tapaaminen Pekingiin, josta jatkoimme seuraavana päivänä kohti Harbinia. Yritystapaamisen lisäksi ehdimme päivän aikana piipahtamaan Tianamenin aukiolla ja sen lähiympäristössä.

Tianamenin aukio

Pekingissä

Tapaamisia, teknologiaa ja apuvälineitä

Pekingistä jatkoimme Harbiniin, jossa meillä oli useita tapaamisia paikallisten yritysten kanssa. Ensimmäinen vierailukohteemme oli HIT Robot Group (HRG) -konserni, jonka omistaa Harbin Institute of Technology, Heijlongjiangin maakunta ja Harbinin kaupunki. Esittelykierroksella meille esiteltiin erilaisia robotiikkasovelluksia, joita hyödynnetään mm. jaden jalostamisessa, logistiikassa, maalauksessa, hitsauksessa, opetuksessa ja hoivasovelluksissa.

Vierailumme isäntänä toimi konsernin hoiva-alan sovelluksia valmistava yritys Teinyo Rehabilitation Robot CO. Ltd. Teinyon tuotteissa oli erilaisia kuntoutuksessa hyödynnettäviä robotiikkasovelluksia.

HIT Robot Groupin vierailulla

Tapaamiset etenivät useissa kohteissamme niin, että tutustuimme ensin kohteeseen ja jatkoimme sitten neuvotteluhuoneeseen, jossa yritys pääsi esittelemään omia palveluitaan. Ensimmäinen tapaaminen oli oikein positiivinen ja yrittäjän kiinankielinen video herätti keskustelua.

Tapaaminen Teinyo Rehabilitation Robot CO. Ltd. kanssa

Päivän toinen vierailukohde oli Heilongjiang Rehabilitation Assistive Devices Center. Keskus käsitti apuvälineyksikön sekä asumispalveluita ikääntyneille. Suomalaisesta hoito- ja hoivapalveluista poiketen kiinalaisen toimijan kuntoutuspalvelut oli suunnattu ainoastaan vammautuneille, mm. proteesipotilaille.

Finn Proton edustaja esittelee omia tuotteitaan.

Hoitokoteja ja hoiva-alan ohjelmistoratkaisuja

Toisen Harbin-päivän ohjelmassa oli viisi vierailua paikallisiin yrityksiin ja hoitokoteihin. Suomessa ollaan vuosia kehitetty erilaisia apuvälineitä ja asiakastietojärjestelmiä, joten olimme erittäin kiinnostuneita tutustumaan Kiinassa tarjolla oleviin ratkaisuihin. Tällä kerralla pääsimme tutustumaan Heilongjiang Huazhengzhongyi Pension Services CO Ltd/Beijing Aoshe Network Technology CO. Ltd. yritykseen, joka kehittää ja tarjoaa ohjelmisto- ja turvaratkaisuja hoiva- ja terveysaloille sekä välittää apuvälineitä hoitokoteihin. Yrityksen tuotteet vaikuttivat erittäin kehittyneiltä. Heidän mukaansa Kiinassa satsataan tulevaisuudessa turvaratkaisuihin.

Heilongjiang Huazhengzhongyi Pension Services CO. Ltd.

Suuria hoivakoteja ihmettelemässä

Päivän muut vierailukohteet olivat hoitokoteja, ensimmäisenä näistä Star Source Health City. Rakenteilla oleva hoitokoti tulee olemaan Suomen mittakaavaan verrattuna erittäin massiivinen. Rakenteilla olevaan kompleksiin kuuluu 1. tason sairaala, kuntoutussairaala sekä asuin ja palvelurakennuksia, mm. kauppoja ja kansalaisopisto.

Star Source Health City

Hoitokodin suunnittelussa oli panostettu kulkuturvaratkaisujen lisäksi erittäin suuresti huoneiden viihtyisyyteen. Huoneet muistuttivat lähes sisustuslehden kuvia. Isoimmissa ja kalleimmissa huoneissa näkyi mm. viinikaappi yms. Tämän ylellisen oloisen hoitokodin asumisen hinnat (vuokra) vaihtelivat huoneiston tason ja koon mukaan, 35 neliön huoneiston vuokra oli 3000 juania (385 e / kk) ja 108 neliön huoneiston vuokra 16 000 juania (2050 e / kk). Matkan aikana vierailemissamme hoitokodeissa vuokrat olivat yleisesti n. 3500 juanin luokkaa.

Star Source Health City

Hoitokotien suuruusluokkaa kuvaa myös toinen vierailukohteemme, Lehoo Home Senior Products Exhibition Centerin rakentumassa oleva 5000 asukkaan asumiskonsepti, joka tulee kattamaan myös oman sairaalan.

Aiemman kuulemamme perusteella Kiinassa perhe on perinteisesti huolehtinut vanhuksistaan ja vanhempien joutuminen hoitokotiin on koettu häpeälliseksi. Vierailuilla kohtaamamme hoitokotien asukkaat tuntuivat kuitenkin erittäin tyytyväisiltä asumiseensa. Näissä hoitokodeissa yhtä lukuun ottamatta asukkaat maksoivat itse asumisensa.

Lehoo Home Senior Products Exhibition Centerin asukas

Heilongjiang Veteran Rehabilitation Hospitalissa kohtaamamme pariskunta (nainen 90 v ja mies 88 v) pystyi vielä korkeasta iästään huolimatta hoitamaan itse useita askareita ja heillä oli käytössään mm. tietokone ja pesukone.

Heilongjiang Veteran Rehabilitation Hospital hoitokodin asukkaita matkaseurueemme kanssa.

Teknologian merkitys ja pieni annos kiinalaista lääketiedettä

Matka oli erittäin onnistunut ja uudet vierailukohteet olivat erittäin kiinnostavia ja antoivat matkaan osallistuneille kuvan Kiinan kehityspotentiaalista erityisesti teknologia-aloilla. Vierailulla yksityisen ohjelmistopalvelutarjoajan toimipisteeseen saimme kuvan, että kehitettävä ja markkinoille tuleva teknologia on erittäin laadukasta. Ikääntyvien määrät tulevat kasvamaan, joten teknologiaan kannattaa panostaa.

Piipahdimme vierailun aikana myös apteekissa tutustumassa perinteisiin kiinalaisen lääketieteen lääkkeisiin. Apteekissa oli lääkkeiden saannin lisäksi mahdollista keittää niistä reseptissä määrätty lääke. Suuri maa antoi taas kerran meille paljon uutta ajateltavaa.

Apteekissa ihmettelemässä perinteisiä kiinalaisia lääkkeitä

Tanja Rimpilä
projektiasiantuntija

Chinese Entrepreneur visited North Karelia

In the beginning of November 2017, a Chinese businessman from Heilongjiang Province arrived at Joensuu for a 4-day business visit in North Karelia. The Chinese entrepreneur holds a few manufacturing companies in different industries in Heilongjiang province. He is very eager to develop cooperation possibilities with Finnish companies, particularly in North Karelia.

The visiting program was arranged by FEFE project and I was able to accompany our visitor. During the visit in Kitee, CEO of Central Karelia Development Company KETI Ltd. Risto Hiltunen actively assisted and participated. Our guest was very impressed by the operation in BioCone Oy and Joensuun Sänkytehdas Oy as well as the beautiful landscape around Pajarinhovi. He was especially interested in production of cross country skis in KSF Oy. In addition, he took part in the FEFE project Final Seminar held in Sokos Hotel Kimmel.

The Chinese company was very satisfied with the visit in North Karelia. He is willing to carry on all the potential cooperative intentions. The Finnish companies in North Karelia are positive towards the collaboration as well.

Meijiao Xue-Pykäläinen
Project Coordinator

Kiinalaisille asiantuntijoille suunnattu koulutuspalvelutuote kehitettiin yhteistyössä

Ajatus Clinical Study Visit -koulutuspalvelutuotteen kehittämisestä kiinalaisille asiantuntijoille lähti liikkeelle syksyllä 2016, kun kiinalainen delegaatio kävi Joensuussa tutustumassa ikäihmisten palveluihin ja allekirjoittamassa samalla yhteistyösopimuksia. Delegaation jäsenet toivoivat jatkoa vastaavanlaisille vierailuille. Ikäihmisten palveluiden kehittäminen on Kiinassa ajankohtainen ja tärkeäksi nostettu kehittämiskohde.

Kiinalainen delegaatio vierailulla Karelia-ammattikorkeakoululla syksyllä 2016.

Keväällä 2017 FEFE-hankkeen Clinical Study Visit -kehittämistyöhön sitoutui kahdeksan toimijaa hoito-, hoiva- ja kuntoutusalalta sekä hyvinvointimatkailusta. Heidän kanssaan rakennettiin kansainvälisille asiantuntijoille suunnattu 3 päivän maksullinen vierailuohjelma. Ohjelman kautta eri maiden asiantuntijoilla ja yritysten edustajilla on mahdollisuus tutustua suomalaisiin ikäihmisten palveluihin käytännössä.

Valmennusta kiinalaisten vieraiden vastaanottamiseen

CSV-koulutuspalvelutuotteen kehittämistyöhön sitoutuneille yhteistyökumppaneille tarjottiin valmennusta oman yrityksen esittelemiseen ja markkinointiin erityisesti kiinalainen kulttuuri huomioiden. Valmennusohjelma koostui kolmesta työpajasta ja valmentajina toimivat Karelia-ammattikorkeakoulun markkinoinnin ja viestinnän opettajat Satu Saarinen ja Ulla Kärnä.

Ensimmäisen valmennustilaisuuden tavoitteena oli tunnistaa ja nostaa esiin osallistuvien yritysten Active Ageing -osaamista sekä vahvistaa näkemystä kiinalaisesta toimintaympäristöstä ikäihmisten palveluissa. Osallistujat myös ideoivat vierailujen mahdollisia toteutustapoja sekä yritysten keskinäisiä yhteistyömahdollisuuksia. Yritykset saivat lisäksi tietoa Kiinan hoivapalveluista, niiden tilasta ja markkinoista.

Meijiao Xue-Pykäläinen ja Päivi Franssila alustavat työskentelyä.

Toisen valmennustilaisuuden tavoitteena oli vahvistaa osallistujien valmiuksia kansainväliseen viestintään ja markkinointiin. Tavoitteena oli myös tunnistaa eroja ikäihmisten palvelujärjestelmissä Kiinan ja Suomen välillä. Ryhmässä pohdittiin lisäksi kiinalaisen ja suomalaisen markkinoinnin ja viestintäkulttuurin eroja. Yritykset toteuttivat kiinalaisille asiantuntijoille suunnittelemansa esityksen ja saivat siihen palautetta markkinoinnin ja viestinnän näkökulmista.

Liiketalouden opettajat Ulla Kärnä ja Satu Saarinen valmentavat yrittäjiä markkinoinnissa.

Kolmantena valmennuspäivänä yritykset saivat kokemusta esiintymisestä tulkattuna kiinaksi. Mukana esityksiä kommentoimassa ja keskustelemassa oli myös kiinalaisia vieraita. Päivän aikana tutustuttiin lisäksi Kiinassa toimiviin viestintäkanaviin.

Seija Turunen esittelee ryhmälle Palvelutalo Kotirannan toimintaa.

Valmennuksen aikana yritykset tekivät välitehtäviä, jotka liittyivät markkinointimateriaalin tuottamiseen omasta yrityksestä tai organisaatiosta.

Valmennukseen osallistuneet tyytyväisiä

Mukana valmennuksissa ja vierailuohjelman kehittämisessä olivat Ääniavara, Hoitokoti Helmi, Siun sote / ikäihmisten palvelut, Senioripäiväkoti Varpunen, Mäntyniemen Ikihonka, Palvelutalo Kotiranta / Enon Vanhusten Tuki ry, Finlandia Tour sekä Finn Proto Oy.

Yritykset ja organisaatiot kokivat valmennukseen osallistumisen ja kiinalaiseen kulttuuriin tutustumisen mielenkiintoisena ja innostavana. Erityisesti keskustelut kiinalaisten vieraiden kanssa olivat avartavia ja toivat paljon uutta tietoa ja ajattelemisen aihetta. Kiinalaiset vieraat näkivät tämänkaltaisen vierailuohjelman tarpeelliseksi ja mielekkääksi, koska Kiinassa ikäihmisten itsenäisyyttä ja osallisuutta tukevat palvelut ovat vasta kehittymässä.

FEFE-hankkeessa olemme iloisia siitä, että maakunnan ikäihmisten palveluissa, matkailussa ja apuvälinealalla toimivat yritykset lähtivät rohkeasti ja ennakkoluulottomasti omalle kansainvälistymispolulleen CSV-valmennuksen merkeissä. Valmennuksen tuloksena yritykset saavat esiin omaa erityisosaamistaan aiempaa paremmin sekä saavat mahdollisuuden uudenlaisten kumppanuuksien kautta vaikkapa uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen.

Vierailuohjelmaa markkinoidaan kiinalaisille asiantuntijoille

Clinical Study Visit- valmennuksen yhteydessä luotiin vierailuohjelma kiinalaisille Active Ageing -asiantuntijoille. Kolmen päivän Clinical Study Visit -vierailuohjelman ensimmäisenä päivänä Karelia-amk perehdyttää kiinalaiset vieraat suomalaiseen ikäihmisten palvelujärjestelmään. Saman päivän aikana vieraillaan CSV-valmennukseen osallistuneissa yrityksissä ja organisaatioissa. Vierailut jatkuvat toisena ja kolmantena päivänä. Viimeisenä päivänä Karelia-ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden ohjauksessa kootaan ja työstetään vierailujen antia kotiin viemisiksi. Ohjelma on räätälöitävissä sekä pituuden että vierailukohteiden suhteen vierailijoiden toiveiden mukaan.

Clinical Study Visit -vierailuohjelmaa on esitelty FEFE:n kiinalaisille yhteistyökumppaneille hankkeen matkoilla. Ohjelmaan liittyviä majoitus- ja vapaa-ajantoimintoja markkinoi omalta osaltaan Karelia Expert.

Teksti: FEFE-tiimi
Kuvat: Salla Anttila, Tanja Rimpilä

Matka Yantaihin tarjosi monenlaisia elämyksiä – ruuasta maisemiin ja innostaviin yhteistyökuvioihin

FEFE-hankkeen lokakuinen matka suuntautui Kiinan Yantaihin, Binzhou Medical University –yliopistoon (BMU). Yliopistossa koulutetaan fysioterapiaa länsimaisen koulutusohjelman mukaisesti. Koulutusyhteistyö Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa on tiivistä.

Matkan alku ei sujunut ihan odotetulla tavalla. Lähtöä edeltävänä iltana sain tiedon, että jatkolentoni Pekingistä Yantaihin oli peruttu ja minulle tarjoutui mahdollisuus tutustua Pekingin lentokenttään kaikessa rauhassa noin 12 tunnin ajan. Sinä aikana ehdin hyvin tutustumaan mm. Kiinan kotimaan terminaalin mielenkiintoisiin ravitsemuspalveluihin. Tilaamani nuudelikeitto näytti kuvassa mielestäni aivan normaalilta lihapullineen, mutta sen eteen saadessani poimin siitä kovin paljon jonkin suurehkon eläimen silmämunaa muistuttavan pallomaisen möykyn. Pallo jäi lautaselleni mutta liemi kyllä oli oikein maukasta. Ehkäpä koneessa nukutun hieman lyhyiksi jääneiden yöunien vuoksi mielikuvitukseni vain teki tässä kohtaa pienen kepposen.

Auringonpaistetta Tyynenmeren rannalla

Aamu alkoi virkistävällä kävelykierroksella meren rannalla sijaitsevan kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin ihanassa auringonpaisteessa kahden BMU:n hyvin englantia puhuvan työntekijän kanssa. Keskustelu oli erittäin vilkasta ja kiinnostavaa.

Näkötornista avautui kaunis näkymä joka puolelle Yantain kaupunkia sekä kauas merelle. Seuraa pitivät kaksi BMU:n nuorta tutkijaa.

Tutustumiskierros Tyynenmeren rannoilla antoi voimia tulomatkan jälkeisenä aamuna.

Saman päivänä kävimme myös ensimmäiset keskustelut BMU:n yliopiston johdon ja professoreiden kanssa. Kertasimme mm. tähän saakka tehtyä yhteistyötä BMU:n ja Karelian välillä vuodesta 2015 lähtien. Keskustelimme myös korkeakoulujemme lähiaikojen tapahtumista ja totesimme molemminpuolisen tahdon tiivistää yhteistyötä edelleen.

Active Ageing innosti kiinalaisia opiskelijoita

Seuraavan päivänä tapasimme BMU:n kansainvälisyystoimintojen johdon ja muuta henkilökuntaa ja saimme kuulla, että BMU on halukas jatkamaan ja kehittämään edelleen yhteistyötä Karelia-amk:n kanssa. Tutustuimme myös erityisopetuksen laitokseen ja sen historiaan. Erityisopetuksen laitoksella koulutetaan mm. näkövammaisia hierojan ammattiin. 1980–luvulla alkanut koulutus oli ensimmäinen vammaisille tarjottava ammatillinen koulutuspaikka Kiinassa.

Keskellä BMU:n rehtori Wang Bin.

Iltapäivällä sain pitää noin tunnin vuorovaikutteisen esityksen teemasta “What is Active Ageing?” Kuulijoina oli ryhmä yliopiston maisteritason opiskelijoita. Kerroin Suomesta ja esittelin Karelia-ammattikorkeakoulua sekä suomalaista koulutusjärjestelmää. Maailman terveysjärjestön (WHO) Active Ageing -käsite oli osallistujille aivan uusi. Käsite herätti ryhmässä paljon ajatuksia esimerkiksi siitä, miten ikäihmisten aktiivisuus ja osallisuus näyttäytyvät tämän päivän kiinalaisessa yhteiskunnassa. Tunti päättyi FEFEn yhteistyöhanke Ääniavara Oy:n kiinalaisille asiakkaille suunnattuun esittelyvideoon musiikin mahdollisuuksista myös iäkkäiden hyvinvoinnin edistämisessä.

Aktiiviset BMU:n maisteriopiskelijat tutustuivat Karelia-ammattikorkeakouluun ja Active Ageing -käsitteeseen.

Yhteistyötä fysioterapian koulutusohjelmassa

Seuraavana päivänä keskustelimme konkreettisista yhteistyömahdollisuuksista. Esiin nousi vahvasti BMU:n uusi länsimaisen opetussuunnitelman mukaan toteutettava fysioterapian koulutus. Koulutus on alkanut ja se toteutetaan fysioterapian maailmanjärjestön World Confederation of Physical Therapy’n (WCPT) kriteerien mukaisen. Erityisesti tämän uuden koulutusohjelman kehittämiseen BMU toivoikin yhteistyötä Karelia-amk:n kanssa. Toiveena oli yhteistyö mm. fysioterapian opettajien koulutuksessa, mutta myös erillisten kurssien opetuksessa.

Tämä taulu paljastettiin juhlallisesti BMU:n ja Karelia-amk:n yhteistyön kunniaksi BMU:n uuden kuntoutukseen ja sen tutkimiseen sekä länsimaiseen fysioterapiakoulutukseen keskittyvän keskuksen kehittämisessä. Taulun julkistustilaisuuteen osallistui BMU:n korkeinta johtoa ja tutkijoita.

Kuvassa taulun vierestä oikealle yliopiston vararehtori Zhang Peigong, kuntoutuksen laitoksen johtaja Wang Deqioang, maisteritutkinnon osaston johtaja ja kansainvälisen toimiston johtaja Zhao Wei. Vasemmalla taulusta Päivi Franssila, Meijiao Xue-Pykäläinen, professori Jia Mi ja maisteriosaston varajohtaja Geng Tian.

Kiinassa on toistaiseksi vain neljä oppilaitosta, joissa on WCPT:n hyväksymä / akkreditoima fysioterapiakoulutus. Tavanomaisemmin fysioterapia ymmärretään Kiinassa kiinalaisen lääketieteen kontekstissa, ja silloin kyse on hyvin paljon länsimaisesta fysioterapiakäsityksestä poikkeava toiminta. Tämä fysioterapian puitteissa kehitteillä oleva yhteistyö voi olla jopa merkittävä avaus, johon Karelia-amk:ssa pyrimme nyt vastaamaan aktiivisesti ja tehokkaasti. Seuraavaa matkaa Yantaihin ja BMU:n vieraaksi suunnitellaankin jo tammikuulle 2018. Matkalle lähtevät Karelian rehtori Petri Raivo ja fysioterapian lehtori Anne Ryhänen.

Päivi Franssila
projektipäällikkö
FEFE-hanke

FEFEn päätösseminaari kokosi valmennusohjelman tulokset

Kiikarissa Kiina – yhteisenä tavoitteena Active Ageing -seminaaria seurasi joukko kiinnostuneita sekä paikan päällä Kimmelissä että etäyhteyden välityksellä.

Kiinan ja Suomen välisen kaupallisen yhteistyön näkymät Pohjois-Karjalassa kiinnostivat marraskuun alussa seminaarivieraita sekä paikan päällä Joensuun Kimmelissä että etäyhteyden välityksellä. Kiikarissa Kiina – yhteisenä tavoitteena Active Ageing -seminaari kokosi yhteen FEFEn kahden vuoden valmennusohjelman tulokset. Valmennusohjelmaan osallistuneet 21 yritystä ovat saaneet tukea kansainvälistymiseen ja ikääntyvien hyvinvointia edistävien verkostojen luomiseen Suomessa ja Kiinassa.

Yritykset innolla mukana valmennusohjelmassa

Seminaarin tiiviiseen kolmituntiseen ohjelmaan mahtui useita puheenvuoroja. Yhteistyön jatkamisen tärkeyttä Kiinan kanssa korostivat sekä Karelia-ammattikorkeakoulun kehittämispäällikkö Tuomas Lappalainen että Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Risto Poutiainen. Molemmat olivat mukana luomassa yhteistyösuhteita Kiinan Harbinissa FEFEn järjestämällä matkalla viime kesänä.

Projektipäällikkö Päivi Franssila esitteli hankkeen saavutuksia, joihin kuuluvat valmennusohjelman lisäksi mm. uudet kiinalaisille tarjottavat palvelukokonaisuudet sekä verkostojen karttuminen Pohjois-Karjalassa ja Harbinin alueella. Tulevaisuuden haasteista Franssila nosti esiin mm. digitaalisten mahdollisuuksien hyödyntämisen kaupallisessa yhteistyössä.

Franssila totesi hankkeen yhteistyöyritysten olleen ilahduttavalla innolla mukana toiminnassa. Yhteistyön tuloksena syntyi mm. Pohjois-Karjalan Active Ageing -osaamista kuvaava video, joka julkaistiin tapahtumassa. Videosta tullaan tekemään sekä kiinaksi että englanniksi tekstitetty versio.

Matkailua, musiikkiterapiaa ja elämyksiä

Domi Internationalin Jessie Chen (oik.) kokeili seminaarissa musiikin globaalia kieltä Ääniavaran Maija-Riitta Hirvosen opastamana.

Tilaisuudessa pääsivät ääneen myös pohjoiskarjalaiset FEFE-hankkeen kumppani- ja yhteistyöyritykset. Karelia Expertin myyntisihteeri Anna Härkönen toi puheenvuorossaan esiin matkailun näkökulman ja totesi Pohjois-Karjalan tarvitsevan kumppaneita Kiinan markkinoille. Käynnissä onkin ns. Lakeland-alueen yhteistyö, jossa Pohjois- ja Etelä-Karjala sekä Pohjois- ja Etelä-Savo yhdistävät voimansa kasvattaakseen näkyvyyttään Kiinassa.

Joensuulaisen Domi Internationalin Jessie Chen kertoi omassa puheenvuorossaan mm. yrityksensä järjestämistä räätälöidyistä kansainvälisistä leireistä, joilla kiinalaiset vieraat ovat päässeet lypsämään lehmiä ja tutustumaan suomalaiseen luontoon. Suomalaisille yrityksille Domi International tarjoaa monenlaisia palveluja Kiina-yhteistyön edistämiseksi.

Ääniavara Oy:n toimitusjohtaja Maija-Riitta Hirvonen nosti esiin globaalin sanattoman kielen eli musiikin, jonka myötä yritys haluaa tarjota kiinalaisille ikäihmisille terapeuttisia kokemuksia osana luontoelämyksiä. Hirvonen esitteli seminaariväelle yrityksensä tuottaman kiinaksi tekstitetyn markkinointivideon.

Luottamuksen merkitys asiakaskokemuksessa

Sani Leino johdatti osallistujat pohtimaan modernin maailman haasteita ja mahdollisuuksia.

Franssilan esittämään haasteeseen digitaalisten mahdollisuuksien hyödyntämisestä tarttui seminaarin pääpuheenvuorossa sosiaalisen myyntityön valmentaja ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Sani Leino.

Leino esitteli lukuisia uuden ajan innovaatioita, jotka tälläkin hetkellä jo muuttavat maailmaa. Hän keräsi seminaariväeltä kommentteja siitä, mitkä asiat ovat haasteellisia modernissa maailmassa. Vastauksissa toistuivat mm. teknologian kehitys, informaation määrä, jatkuva opiskelu ja yksilöllisyys.

Leino rohkaisi näkemään meneillään olevat muutokset mahdollisuutena ja korosti luottamuksen merkitystä sekä kasvokkain että verkossa tapahtuvassa myyntityössä. Asiakkaalla on lukemattomia vaihtoehtoja, joten hän valitsee vaihtoehdoista sen, johon luottaa eniten.

”Kun digitalisaatio korvaa monotoniset massatyöt, meille jää enemmän aikaa ihmisille”, Leino totesi. Hänen mukaansa paras vaikuttamisstrategia onkin välittäminen.

”Asiakaskokemuksen kehittäminen kannattaa aloittaa työntekijöistä ja heidän työpäiväkokemuksestaan käsin. Henkilöstö, joka aidosti uskoo 
oman organisaationsa tekemiseen
 säteilee myös aidommin asiakkaille.”

Networking in Beijing and Harbin in August 2017

FEFEn projektikoordinaattori, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton Meijiao Xue-Pykäläinen, vieraili Pekingissä ja Harbinissa elokuussa 2017. Hän tapasi matkan aikana erilaisia yhteistyökumppaneita ja johdatti pohjoiskarjalaisen Kontiomehu Oy:n edustajat vierailulle Harbiniin paikallisen mehunvalmistajan luokse.
Meijiao kertoo matkasta näin:

The program of August China trip starts with a very welcoming weather in Beijing, “only” 38°C and a super “pleasant” sun in the sky. On 4th August, I participated in the 6th China International Senior Services Expo held in Beijing International Convention Center.

The Expo was held during 4th–6th of August in Beijing, exhibition area is 22000 m2. There are totally about 220 exhibitors from more than 20 countries and regions including public and social organizations, educational institutions, and enterprises. A number of Chinese and foreign innovations and products designed for ageing people are exhibited. With the support of International Federation on Ageing (IFA) and several foreign embassies in China, associations and institutions on nursing and elderly care from Canada, England, France, Netherlands, Sweden, Japan participated in the Expo. In addition, a few domestic vocational education institutions presented as well.

This exhibition was a very beneficial experience. Not only did I get to know some of the current trend of the senior service industry in China, but also received knowledge about foreign actors in the field in China.

After the exhibition I headed to Harbin and prepared the matchmaking meeting between Kontiomehu Oy and Harbin Organic Island Food Co., Ltd. On the arrival day of the Finnish representatives, the host company offered a lovely welcome dinner. Some of the local officials also attended. The atmosphere was of great hospitality, both guests and host had a great time.

On the next day 8th of August, the host company took us on a site visiting tour of blackcurrant farmland to Hailin county, which is around 3,5 hour driving from Harbin.

Hailin is county-level city around 300 km east to Harbin. It is a mountainous area with 90% of forest. It has been told by the local officials that the land is not suitable for growing crops, but rather good for berries, particularly blackcurrant. Therefore Hailin is well known for its blackcurrant farming. Hailin county is divided into 8 towns, from which Hengdao town is the main farming site of blackcurrant. At the moment, there are nearly 300 ha blackcurrant farm and there is great potential for development and expansion.

According to the president of Kontiomehu Oy, the local blackcurrant specie is very similar to the Finnish ones. Because of the season, it is normal that leaves are a bit old and dry after berry harvesting, but using as raw materials should be no problem. Due to the recent rain storm in northeastern China, however, road condition is too challenging to reach the greater area of farmland for visiting. A week after the site visit, more photos were delivered by the local authority.

The following day 9th of August, the factory visit of Harbin Organic Island Co. Ltd. was arranged.

Harbin Organic Island Food Co. LTD. was founded in 2006 with registered capital of 30 million RMB. It is a private enterprise concentrating on export business to South Korea and Japan with main products of organic corn tea, organic barley tea and so on. The company has its own 3000 ha organic base, the annual export value 4 million USD. The company constantly develops new products by using local raw materials from Heilongjiang province and their products featured by its health benefits.

Representatives of Kontiomehu Oy paid a visiting tour in the factory and were impressed by the tea production. This is the second meeting between Kontiomehu Oy and Harbin Organic Island Food Co. LTD. since their initial meeting in Joensuu during the visit of Heilongjiang Delegation in October 2016. Both companies are very satisfied with the visiting days in Harbin including the study tour to blackcurrant farmland. Both sides expressed strong interests to negotiate possibilities of cooperation. With the knowledge of each other’s background and personal experiences on site, a sound foundation for bilateral collaboration has been set up. Both Finnish and Chinese enterprises promised to take serious consideration on the model of business cooperation as next step. FEFE-project will keep working as the link and coordinator in this case and all kinds of assistance necessary will be offered to the companies.

After the factory visit, we had a brief city tour in Harbin. As Pasi Kiiskinen and Markku Takanen from Kontiomehu Oy were first time visitors to Heilongjiang, Harbin as well as to China,  the most well-known sightseeing spots of Harbin city were briefly introduced to them: the Central (Walking) Street, the Flood Control Monument, Songhua River, and Sophia Church. With great satisfaction of the business meeting and wonderful shopping experiences, delegates of Kontiomehu Oy left Harbin.

On Thursday 10th of August, a meeting was held with Daqing Feixiang Ski Manufacturing Co., Ltd.

Daqing Feixiang Ski Manufacturing Co., Ltd. is very interested in collaborate with Finnish ski companies to produce high quality skis. During the North Karelian delegation’s visit to Harbin in June 2017, Feixiang Ski made the contact with Regional Council of North Karelia the support of Chinese through local authorities. KSF Sport Oy in Kitee would be the desired partner for the Chinese company. After discussing with both Chinese and Finnish companies separately, it seems that both sides are eager to negotiate the possibilities of cooperation. The Chinese company is planning to pay a visit to Finland in autumn.

On Friday 11th of August, a brief meeting was set with Heilongjiang Rehabilitation Assistive Devices Center

The Heilongjiang Rehabilitation Assistive Devices Center, formerly as Heilongjiang Assistive Devices Service Center for the Disabled was established in 1958. It is under the administration of Department of Civil Affairs of Heilongjiang, and it is the only notified welfare organization by the Heilongjiang government for serving the veterans and disabled.

Intention of visiting was expressed during the meeting and the director of the Center Mr. Zhang welcomes visitors from North Karelia in October.

Before departing from Harbin, meetings with Department of Commerce and Department of Civil Affairs of Heilongjiang government were held as well. During the meeting with Vice Director General Zhao Wujun and Division Director of International Trade and Economic Affairs, we reviewed the visit of North Karelian delegation in June and discussed the future cooperation. Plan of visiting Harbin with Finnish companies in October was also informed.

Department of Civil Affairs is positive to all kinds of cooperative activities between Heilongjiang and North Karelia in the involved area. As to the Rehabilitation Assistive Devices Center, the Department will give full support for the visiting guests from Finland. If necessary, the Department will send representative to accompany the foreign guests to the Center.

The whole trip was very fruitful and further promoted the connection between two regions as well as their enterprises and organizations. We have reasons to believe that the bilateral cooperation of Heilongjiang and North Karelia will reach greater achievements.

Meijiao Xue-Pykäläinen
Project Coordinator
FEFE project

FEFE ja Pohjois-Karjalan maakunnallinen delegaatio Kiinassa kesällä 2017

Kesäkuun puolen välin paikkeilla pohjoiskarjalainen delegaatiomme suuntasi kohti Kiinan Pekingiä ja Harbinia. Matkaseurueeseemme kuuluivat maakuntajohtaja Risto Poutiainen, Tuomas Lappalainen Karelia-amk:sta, Risto Hiltunen KETI Oy:stä, Tanja Rimpilä, Tuula Riikonen ja Meijiao Xue-Pykäläinen FEFE-tiimistä sekä kaksi FEFE-hankkeen yhteistyöyritystä edustajinaan Hong Jiang Finlandia Tour Ltd:stä ja Mili Chen Domi International Ltd:stä. Ohjelma oli suunniteltu erityisesti yritysten toiveiden mukaisesti, joten ohjelmaan kuului mm. yritysten matchmaking-tapaaminen sekä erilaisia tutustumisvierailuja paikallisiin hoitokoteihin. Maakuntajohdon mukanaolo vaikutti matkan ohjelmaan ja FEFE-hankkeen saamaan huomioon.

Päämatkakohde oli Harbinin kaupunki

Tuloillan ohjelmassa oli mm. Heilongjiangin kauppakamarin tervetuliaisillallinen. Kiinalaisen tavan mukaan iltaan kuului paljon muodollisuuksia. Paikallisen ammattikoulun rehtori kehui viime syksynä Joensuuhun ja Karelia-ammattikorkeakouluun tekemäänsä vierailua, ja tilaisuuden ilmapiiri oli kaikkiaan lämminhenkinen ja yhteistyön jatkumiselle myönteinen.

Tervetuliaisillalliseen kuului paljon muodollisuuksia

Kiinalaista ja länsimaalaista lääketiedettä samassa paketissa

Ensimmäisen päivän vierailukohteena oli Heilongjiang University of Chinese Medicine, jota esitteli johtava sairaanhoitaja erinomaisella englannin kielellä. Sairaalan asiakkaat tulevat Heilongjiangin provinssin alueelta ja sairaalassa käy asiakkaita vuositasolla yli miljoona. Viidellä osastolla ja ensiapuyksikössä on asiakaspaikkoja yhteensä 1600 ja henkilökuntaa 1000. Sairaala oli erittäin siisti ja viihtyvyyttä lisäsi rakennuksen keskellä oleva sisäpuutarha.

Kiinnitimme huomiota erityisesti siihen, miten potilaiden hoidossa integroitiin tarpeen mukaan sekä länsimaalaista että kiinalaista lääketiedettä. Kiinalaiseen lääketieteeseen perustuvia lääkkeitä valmisti farmasia-yksikkö, ja lääkkeitä pystyi ostamaan sekä lääkärin reseptillä että ilman reseptiä.

Heilongjiang University of Chinese Medicine -sairaalassa on oma farmasia-yksikkö, joka valmistaa kiinalaiseen lääketieteeseen perustuvia reseptejä.

Kuntoutusyksikössä näimme hierontaa, joka tehtiin vaatteiden läpi, sekä eri diagnooseihin perustuvia akupunktiohoitoja, joissa osalle potilaista käytettiin sähköä tehostamaan hoitoa.

Sairaalassa käytetään hoitomuotona myös akupunktiota

Käytännön lääketiedettä opettivat samassa rakennuksessa yliopiston professorit sekä kiinaksi että myös englanniksi. Ilmapiiri oli erittäin lämmin ja kiireetön ja asiakkaiden kohtaaminen ihailtavaa. Lääkäri otti potilaat vastaan pöytänsä ääressä. Huoneessa oli samaan aikaan toisia potilaita hoidettavana ja toisia jonottamassa. Lääkäri keskittyi potilaaseen ja hoitaja kirjasi kaikki asiakaskäyntien tiedot tietokoneelle. Meille kerrottiin, että organisaatiossa oli meneillään erittäin laaja asiakastieto- ja it-järjestelmän kehittämisprojekti.

Lääkäri otti potilaat vastaan pöytänsä ääressä, samalla kun huoneessa oli muita potilaita hoidettavana ja jonottamassa

Televisioesiintymisiä ja matchmakingia

Seuraavana matkaohjelmassa oli ikimuistoinen tapaaminen Heilongjiangin maakuntajohdon puoluesihteeri H. E. Mr Zhang Qingwein (Secretary of Heilongjiang Provincial Committee of CPC) kanssa. Tapaaminen oli Heilongjiangin puoluesihteerin ja Pohjois-Karjalan maakuntajohtajan virallinen tapaaminen ja luonteeltaan hyvin muodollinen. Tilaisuus myös uutisoitiin näkyvästi paikallisteeveen iltauutisissa.

Delegaatiomme lisäksi tapaamiseen osallistui neljä Heilongjiangin provinssin virkamiestä. Tapaamisen aikana molemmat johtajat kertoivat alueestaan sekä yhteistyötoiveistaan. Puoluesihteeri toivoi, että yhteistyö vahvistaisi jatkossa erityisesti nuorten työllistämistä ja toivotti suomalaiset yritykset tervetulleeksi alueelle.

Delegaatiomme sai arvokkaan vastaanoton Harbinissa

Päivän Matchmaking-tilaisuus oli samalla Harbinin 28. kansainvälinen Economic and Trade -tapahtuma ja paikalla oli noin 50 kiinalaisten yritysten ja organisaatioiden edustajaa.

Karelia-amk on tehnyt jo usean vuoden ajan yhteistyötä useiden Harbinin alueen koulutusorganisaatioiden kanssa ja saimmekin kiinalaisilta yhteistyökumppaneilta positiivista palautetta: kiinalaiset organisaatiot kokevat yhteistyön Karelian kanssa tärkeäksi ja haluavat jatkaa sitä. Yhteistyöllä on ollut heidän mukaansa vaikutusta siihen, mihin suuntaan ikäihmisten palveluita on lähdetty kehittämään Heilongjiangissa.

Matchmaking-tilaisuudessa esiteltiin Pohjois-Karjalan yritysten palveluita potentiaalisille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille

Matchmaking-tilaisuuden tarkoituksena oli esitellä Pohjois-Karjalan yritysten palveluita potentiaalisille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Karelian Tuomas Lappalainen esitteli vieraille FEFE-hankkeessa kehitettyä Clinical Study Visit -koulutuspalvelutuotetta, jonka kautta kiinalaiset voivat tutustua suomalaisiin ikäihmisten palveluihin käytännössä paikan päällä Pohjois-Karjalassa.

Domi International Ltd:n edustaja Mili Chen esitteli yrityksen palveluita, joihin kuuluvat kiinalaisille tarjottavat erilaiset räätälöidyt matkat ja leirit Suomeen.

Finlandia Touria edustanut Hong Jiang esitteli vuorollaan yrityksen ja kertoi sen etsivän Kiinasta yhteistyökumppaneita. Finlandia Tour on suomalainen yritys, joka järjestää erilaisia matkailupalveluita Suomessa. Yritys on kehittänyt uutta high-end palvelukonseptia yli 55-vuotiaille kiinalaisille matkailijoille (high-end turism/luxury travellers).

Vuorossa FEFEn yhteistyöyritystä Finlandia Touria edustanut Hong Jiang

FEFEn yhteistyöyritysten lisäksi ääneen pääsi myös hankkeen ohjausryhmään kuuluva KETI Oy:n toimitusjohtaja Risto Hiltunen, joka esitteli tilaisuudessa neljä Keski-Karjalan alueen yritystä (Envor Protech Oy, KSF Sport Oy, Holiday Center Pajarinhovi, Narskuttelu Oy) sekä kaksi investointikohdetta. Erityisesti maastohiihtovälineitä valmistava KSF Sport Oy herätti laajaa kiinnostusta yleisössä. Myös Nurminen Logistics sekä rautatieyhteys Kiinaan nousivat esille.

Tilaisuuden loppuun oli varattu aikaa keskusteluihin, yritysten edustajat pääsivät tuolloin vielä keskustelemaan paikalle tulleiden potentiaalisten kumppanien kanssa mahdollisesta yhteistyöstä.

Päivään mahtui paljon ohjelmaa, mutta FEFEn projektikoordinaattori Meijiao Xue-Pykäläinen ehti päivän aikana olla yhteydessä myös Heilongjiang Institute of Technology:n kansainvälisen toimiston johtajaan. Heilongjiang Institute of Techonology on rakentanut uuden rakennuksen, josta voidaan tarjota yrityksille toimistotiloja ilmaiseksi, ja johtaja toivotti suomalaiset yritykset tervetulleiksi tiloihin.

Aktiivista elämää hoitokodeissa

Seuraavan päivän ohjelmassa oli kolme vierailua paikallisiin hoitolaitoksiin. Ensimmäisenä vierailimme julkisessa hoitokodissa nimeltä Harbin Ankang Social Welfare Institution. Hoitokodissa on 1500 asiakasta, joista 500 tarvitsee tehostettua hoitoa, ja 387 henkilökunnan jäsentä.

Harbinin julkisessa hoitokodissa on 1500 asiakasta ja 387 henkilökunnan jäsentä

Ulkoympäristö soveltuu erinomaisesti aktiiviseen liikuntaan

Hoitokodissa oli paljon tiloja aktiivista toimintaa varten: tiloissa voi mm. pelata pingistä ja biljardia, käyttää tietokonetta, lukea kirjastossa ja laulaa karaokea. Tiloihin kuului myös peli-, piano-, maalaus-, aurinko- ja elokuvahuone. Kuntosalissa oli kävelyä aktivoivia laitteita sekä peiliseinä erilaisten liikuntamuotojen harjoittamista varten. Sekä sisällä että ulkona kuului musiikkia. Ulkoympäristö oli erittäin hyvätasoinen aktiivisen liikunnan kannalta. Ei siis ihme, että tähän maksulliseen hoitokotiin on jonossa 2000 ikääntynyttä.

Hoitokodissa on oma elokuvahuone

Pianohuoneessa on lukuisia soittimia

Pelihuoneessa on mahdollisuus pelata biljardia

Pingis on suosittu peli Kiinan ikääntyvien keskuudessa

Päivän toinen vierailukohteemme oli Heilongjiang Veteran Rehabilitation Hospital, jossa oli 230 asiakasta ja yhtä monta henkilökunnan jäsentä. Tiloissa oli esillä paljon sotahistoriaa ja veteraanien tarinoita. Tilat olivat avaria ja huoneet suuria. Hoitokodissa oli lisäksi iso yhtenäinen kuntoutustila, joka mahdollisti monipuolista terapiaa. Virtuaalimaisemaa hyödynnettiin kuntoutuslaitteiden kanssa ja ilmapiiri hoitokodissa oli lämmin.

Veteraanien kuntoutussairaala oli avara, ja esillä oli paljon veteraanien tarinoita

Päivän kolmantena vierailukohteena oli harbinilainen ammattikoulu Vocational School of Civil Administration, joka on suunnattu vähävaraisille ja orvoille. Koulussa on 7000 opiskelijaa, joista osa on työssäkäyviä aikuisopiskelijoita, jotka täydentävät omaa osaamistaan. Peruskoulutus ammattikoulussa kestää kolme vuotta.

Harbinilainen Vocational School of Civil Administration -ammattikoulu on suunnattu vähävaraisille ja orvoille. Koulussa on 7000 opiskelijaa.

Sairaanhoitajat saavat kolmivuotisen peruskoulutuksensa ammattikoulussa.

Opiskelijoille on tarjolla runsaasti välineistöä, mm. anatomian opiskeluun sekä potilastyön harjoitteluun.

Tutustumiskierroksella kuulimme, että kiinalainen lääketiede on nykyään pakollinen oppiaine ammattikoulussa. Ammattikoulun uusi opiskelijaryhmä ovat sairaanhoitajat, sen sijaan ylemmät sairaanhoitajaopinnot suoritetaan yliopistossa. Opiskelijoille on tarjolla runsaasti välineistöä, mm. anatomian opiskeluun sekä potilastyön harjoitteluun. Saimme myös kuulla, että lähihoitajakoulutuksessa harjoitteluun mennään vasta kolmantena opiskeluvuotena.

Messuvierailu ja kotia kohti

Viimeisen päivän matkaohjelmassa oli vuorossa China–Russia Expo. Messuilla tutustuimme muutamiin hyvinvointialan yksityisiin palveluntuottajiin, joille kerroimme mm. uudesta Clinical Study Visit (CSV) -ohjelmasta. Jaoimme runsaasti esitteitä sekä CSV-tuotteesta että Karelia-ammattikorkeakoulusta ja Pohjois-Karjalasta. Kokemuksemme mukaan kiinankielinen esite on välttämätön, jotta kiinalaisten kanssa pääsee keskustelemaan asioista tarkemmin.

Delegaatiomme esitteli China–Russia Expo -messuilla mm. uutta Clinical Study Visit -vierailupakettia, jonka kautta kiinalaiset voivat tutustua suomalaisiin ikäihmisten palveluihin käytännössä paikan päällä Pohjois-Karjalassa

Messujen jälkeen delegaatiomme yhteinen ohjelma päättyi ja lähdimme paluumatkalle Pekingin kautta kohti koti-Suomea. Yhteenvetona voimme todeta, että matka oli erittäin antoisa ja maakuntajohtajan osallistuminen delegaatioon edesauttoi korkean tason tapaamisten toteutumista. Meitä ilahdutti erityisesti se, että tapaamisissa välittyi aito halu jatkaa yhteistyötä.

Kuvat ja teksti: FEFE-tiimi

 

Pohjoiskarjalainen ikäosaaminen tuotteistetaan kansainvälisiä vieraita varten

Pohjois-Karjalan hoito-, hoiva- ja kuntoutusalan toimijat pohtivat uuden koulutuspalvelutuotteen sisältöä yhdessä FEFEn edustajien kanssa työpajassa Karelia-ammattikorkeakoululla toukokuun lopulla.

Pohjoiskarjalainen ikäihmisten hyvinvointia ja osallisuutta edistävä osaaminen paketoidaan tämän vuoden aikana kansainvälisille toimijoille tarjottavaksi koulutuspalvelutuotteeksi. Työn alla oleva Clinical Study Visit (CSV) -ohjelma on maksullinen vierailupaketti, jonka kautta eri maiden asiantuntijoilla ja yritysten edustajilla on mahdollisuus tutustua suomalaisiin ikäihmisten palveluihin käytännössä.

CSV-ohjelmaa kehittää Karelia-ammattikorkeakoulun ja Maakuntaliiton yhteinen hanke yhteistyössä alueen hoito-, hoiva- ja kuntoutusalan yritysten kanssa. Further East from the East (FEFE) -hankkeen tarjoamaan mahdollisuuteen päästä kehittämään koulutuspalvelutuotetta Active Ageing -verkostossa on tarttunut innolla jo kymmenkunta pohjoiskarjalaista hoito- ja hoiva-alan toimijaa. Mukana on mm. Ääniavara, Hoitokoti Helmi, Siun sote / ikäihmisten palvelut, Senioripäiväkoti Varpunen, Mäntyniemen Ikihonka, Palvelutalo Kotiranta / Enon Vanhusten Tuki ry, Finlandia Tour sekä Finn Proto Oy.
Tutustu yhteistyöverkostoon tarkemmin.

CSV-ohjelman sisällön suunnittelu on pääpiirteissään valmis, ja vuoden 2017 aikana pohjoiskarjalaiset yritykset valmennetaan vastaanottamaan kansainvälisiä vieraita ja esittelemään omaa toimintaansa tuleville ohjelmaan osallistuville delegaatioille. CSV-ohjelman valmentajana toimii Karelia-ammattikorkeakoulu.

– On todella hienoa, että maakunnan ikäihmisten palveluissa, matkailussa ja apuvälinealalla toimivat yritykset ovat rohkeasti ja ennakkoluulottomasti lähteneet omalle kansainvälistymispolulleen CSV-valmennuksen merkeissä. Valmennuksen tuloksena yritykset saavat esiin omaa erityisosaamistaan aiempaa paremmin sekä saavat mahdollisuuden uudenlaisten kumppanuuksien kautta vaikkapa uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen, kertoo FEFE-hankkeen projektipäällikkö Päivi Franssila Karelia-ammattikorkeakoulusta.

CSV-ohjelman markkinointi lähtee käyntiin Kiinassa vielä kesäkuun aikana, kun pohjoiskarjalainen delegaatio vierailee Kiinan Harbinissa. Yksi delegaation jäsenistä on maakuntajohtaja Risto Poutiainen, joka tutustuu ensimmäistä kertaa Heilongjiangin yhteistyöalueeseen paikan päällä.

Kiinalaisilla yhteistyökumppaneilla on ollut suuri merkitys valmennusohjelman syntyyn, sillä ajatus koulutuspalvelutuotteesta lähti liikkeelle viime syksynä, kun kiinalainen delegaatio kävi Joensuussa tutustumassa ikäihmisten palveluihin ja allekirjoittamassa samalla yhteistyösopimuksia. Delegaation jäsenet toivoivat jatkoa vastaavanlaisille vierailuille, ja ikäihmisten palveluiden kehittäminen on myös Kiinan hallituksen esiin nostama kehittämiskohde.

FEFE-tiimi Pekingissä ja Harbinissa 23.2.–2.3.2017

Helmikuun lopussa FEFE-tiimi (Päivi, Mikko ja Meijiao) suuntasi kohti Pekingiä. Tulopäivä oli aurinkoinen ja jo lämpimän keväinen. Hotellin läheisessä puistossa ikäihmiset pelasivat pingistä ja suurella joukolla Kiinassa suosittua lautapeliä mahjongia. Suomalaiseen silmään sattui myös eräs seniori-ikään ehtinyt, täysin omaan Taiji-harjoitukseensa keskittynyt mies. Sellaista ei helposti näe meidän omissa puistoissamme.

Senior Care -messuilla Pekingissä

Ensimmäisenä päivänä Pekingissä vierailukohteena oli China International Senior Care Expo, Kiinan suurimmaksi mainostettu tällä alalla. Näyttelyalueella oli ikäihmisten hoitoon, kuntoutukseen ja asumiseen liittyviä näyttelyosastoja. Suurin osa näytteilleasettajista esitteli toimintaansa ja välineitään vain kiinaksi.

Merkillepantavaa messuilla oli asumiseen liittyvien palvelujen vahva esilläolo. Vireillä näyttää olevan todella isoja rakennushankkeita, jotka sisältävät ikäihmisille suunnattuja asumis-, hoiva-, sairaala- ja kuntoutuspalveluita. Useissa rakennushankkeissa sairaala vaikuttaa muodostavan palvelukokonaisuuden keskuksen, jonka ympärille sijoittuu monipuolisesti muita, erityisesti asumiseen liittyviä palveluita.

Kuntoutukseen liittyviä apuvälineitä esiteltiin useilla eri osastoilla. Välineet olivat toiminnaltaan vastaavia kuin Suomessa, mutta niiden esteettisyys poikkesi hieman Suomessa totutusta, mikä ilmeni muun muassa pyörätuolien värikkyytenä ja kävelykeppien erilaisina koristeina.

Näyttelyalueella oli useita liikkuvia ja kommunikoivia robotteja, joiden toiminta vaikutti kuitenkin vielä varsin rajalliselta. Roboteissa oli samankaltaisia digitaalisia sovelluksia kuin Suomessa. Esillä oli esimerkiksi ikäihmisen mahdollisuus saada yhteys omaisiin tai hoitajaan robotin avulla. Tämä Päivin kanssa poseeraava robotti pääsi Mikon kanssa samaan kuvaan paikallisen lehden messuista kertovaan juttuun. 🙂

Vierailuja Harbinissa

Seuraavana päivänä matka jatkui Harbiniin. Majoituimme Harbin Wanda Sofitel Hotelliin, joka on erittäin miellyttävä ja korkeatasoinen hotelli keskeisellä paikalla. Plussana hotellin palveluissa oli myös toimiva nettiyhteys huoneissa. Facebookiin ei silti ollut asiaa, sillä se ei toimi Kiinassa.

Maanantai alkoi vierailulla upouudessa ja vielä osin rakenteilla olevassa The 4th Affiliated Hospital of Harbin Medical University Health City’ssä. Tarkoituksena on rakentaa noin 5000 asukkaan korkeatasoinen palveluasumiskokonaisuus, jossa on tarjolla monipuoliset hoito- ja kuntoutuspalvelut. Health City -toimintaa halutaan laajentaa myös Kiinan ulkopuolelle.

Tapasimme tutustumiskierroksellamme ryhmän ikäihmisiä, joilla oli meneillään tanssiharjoitukset. Myös Mikko sai maistaa valssia viehättävän paikallisen tanssinohjaajan kanssa.

 

Maanantain seuraava kohde oli Harbin Lehoo Home, Sino-Japanese Joint Senior Service Complex, joka on niin ikään suomalaisen mittapuun mukaan hyvin suuri, osin vielä rakenteilla oleva ikäihmisten asumispalveluista koostuva alue.

Tutustuimme erilaisiin asumisratkaisuihin, kuten ylellisesti varustettuihin, kalustettuihin huoneistoihin ja myös hoivatasoisiin huoneisiin.

Taustalla on japanilainen sijoittaja ja suurin osa rakennuksen teknologiasta oli japanilaista. Rakennuksessa oli mm. suuri, avara tila, jonka koko katto oli pelkkää ikkunaa ja jossa eräs ryhmä parhaillaan harjoitteli tilaan sijoitettujen (ei valitettavasti suomalaisten) kuntoilulaitteiden käyttöä.

Akupunktio ja hieronta osana kuntoutusta

Heilongjiang Veteran Rehabilitation Hospital – valtion omistama kuntoutussairaala – oli seuraava vierailukohteemme. Valtio kustantaa siellä täysihoidon veteraaneille ja valtion viroissa kunnostautuneille. Tapasimme useita asukkaita ja keskustelimme tulkkauksen avulla heidän kanssaan. Asukkaat vaikuttivat tyytyväisiltä saamaansa hoitoon. Syntyi vaikutelma, että henkilökunnalla ja potilailla on hyvin lämmin ja toisiaan arvostava suhde.

Osastoilla työskenteli sairaanhoitajia ja hoitoavustajia. Osassa huoneista avustajat asuivat yhdessä asukkaiden kanssa. Esimerkiksi dementiayksikössä yhdessä huoneessa asui kolme ikäihmistä avustajansa kanssa. Kuntoutustiloissa näimme mm. kuntoutujia harjoittelemassa omaistensa avustamana. Akupunktio ja hieronta ovat vahvasti osana kuntoutusta myös tässä laitoksessa.

Harbinissa vierailukohteena oli myös 2nd Affiliated Hospital of Heilongjiang University of Chinese Medicine, South Branch. Uuteen ikäihmisten palvelukeskukseen ollaan rakentamassa laajaa asumis-, hoito- ja kuntoutuspalvelukokonaisuutta, jonka keskuksena on kiinalaisen lääketieteen sairaala. Sairaalarakennus oli jo valmistunut ja toiminnassa.

Vierailumme alkoi tulevan palvelukeskuksen toiminnan yleisesittelyllä. Keskuksen johtaja kertoi heidän ostavan henkilökunnan koulutuksen Taiwanista. Jatkossa on tarkoitus kouluttaa pääasiassa hoitoavustajia ja lähihoitajatasoista henkilökuntaa. Päällimmäisenä haasteena johtajan mukaan oli saada länsimaisen lääketieteen koulutuksen saaneita lääkäreitä, joilla on gerontologista ja psykososiaalista osaamista.

Kiersimme sairaalan osastoja, joilla hoidettiin eri erikoisalojen potilaita kiinalaisen lääketieteen metodein. Seurasimme myös kiinalaisen lääketieteen mukaista fysioterapeuttista hoitoa: erityisellä tekniikalla toteutettua hierontaa, johon on liitetty akupunktiohoito.

Karelian järjestämä osallistava koulutuspäivä

Harbinin vierailumme viimeiseksi päiväksi oli sovittu Karelia-amk:n toteuttama koulutuspäivä, joka oli suunnattu Heilongjiang Vocational School of Civil Administration -oppilaitoksen opettajille. Koulutuspäivän aiheena oli Active Ageing in Elderly Care ja päivään osallistui noin 50 oppilaitoksen ammatillista opettajaa. Aamupäivä sisälsi Päivin ja Mikon alustuksia liittyen Active Ageing -ajatteluun ja tutustumista päivän pedagogiseen lähestymistapaan. Iltapäivän osuudessa opiskelijat työskentelivät aktiivisesti pienryhmissä pohtien Active Ageing -lähestymistavan soveltamisen mahdollisuuksia, hyviä käytäntöjä, haasteita ja mahdollisuuksia soveltaa sitä hoitajien ammatillisessa koulutuksessa.

Osallistujilta saadun palautteen mukaan osallistavaa pedagogiikkaa pidettiin hyvin mielenkiintoisena ja päivän työskentely koettiin myönteisenä. Oppilaitoksen rehtorin toiveena on jatkaa hyvin alkanutta yhteistyötä Karelian kanssa myös jatkossa.

Meijiao tapasi vierailun aikana myös viranomaisia ja muita yhteistyötahojamme Harbinissa. Keskusteluiden sisältönä oli mm. FEFEn tuleva kesäkuun matka ja sen järjestelyt.

Saimme matkan aikana paljon lisää tietoa ikäihmisten palvelujen ja myös ammatillisen koulutuksen tilanteesta Kiinassa ja vierailemillamme alueilla. Kotimatka sujuikin lopulta hyvillä mielin vaikkakin pienin viivytyksin Pekingin kautta Helsinkiin ja Joensuuhun. Tästä on hyvä jatkaa!

Päivi Franssila
projektipäällikkö

Kuvat: Päivi Franssila, Meijiao Xue-Pykäläinen ja vierailupaikkojen isännät

FEFE-hankkeen valmennusohjelma 2017

FEFE-hankkeen vuoden 2017 valmennusohjelma on julkaistu. Seminaarit ovat avoimia kaikille. Valmennuspajat, matkat, muu yhteistyö ja yrityksen yhteystiedot FEFEn verkkosivuilla edellyttävät yhteistyösopimusta FEFE-hankkeen kanssa. Kunkin tapahtuman tarkempi ohjelma ja linkki ilmoittautumislomakkeeseen julkaistaan FEFEn verkkosivuilla ennen tapahtumaa.

Lisätiedot: Päivi Franssila, paivi.franssila@karelia.fi, p. 050 315 6571.

Monialaiset valmennuspajat

7.2. klo 15–18  Kaupunginteatterin ravintola, tornikabinetti, Joensuu

Ohjelmassa mm. kevään valmennusohjelman ja osallistujien esittely, kokemuksia kiinalaisten matkailijoiden vastaanottamisesta (Domi Travel), puheenvuoro tuotekehityksen arvosta asiakkaalle (FinnProto Oy), työpajatyöskentelyä sekä päivällinen

11.4. klo 15–18  paikka ilmoitetaan myöhemmin

Teemana mm. kiinalainen näkökulma suomalaisiin ikäihmisten palveluihin. Ohjelmassa kuulumiset ja palautteet helmikuun matkalta International Senior Care Expoon, Pekingiin, yritysesittelyitä, ideariihi, palaute ja suunnittelua, päivällinen

9.5. klo 15–18  paikka ilmoitetaan myöhemmin

Ohjelmassa mm. mahdollisuus esitellä yritysten omia kiinalaisille suunnattuja tuotteita ja palveluita, palautetta antamassa myös kiinalaisia osallistujia. Lisäksi suomalaisia kokemuksia ja näkemyksiä siitä, millaista on olla ensimmäistä kertaa Kiinassa, kesäkuun matkalle valmistautumista, yritysesittelyitä, palaute ja suunnittelua, päivällinen

12.9. klo 15–18  paikka ilmoitetaan myöhemmin

Teemana kansainvälinen liiketoiminta. Ohjelmassa mm. Kiina-case, asiantuntijapuheenvuoro, palaute ja yhteenveto, päivällinen.

 

Matkat Kiinaan

FEFEn järjestämien Kiinan-matkojen tarkoituksena on tutustua kiinalaiseen kulttuuriin ja bisneskäyttäytymiseen paikan päällä sekä luoda suhteita mahdollisiin tuleviin liikekumppaneihin tai asiakkaisiin. Tutustumme paikallisiin ikäihmisten aktiivista osallistumista ja hyvinvointia edistäviin yrityksiin ja organisaatioihin sekä niiden tuotteisiin, palveluihin ja osaamiseen. Vierailukohteet valitaan matkalle osallistuvien yritysten toiveita kuunnellen.

Matkajärjestelyistä ja tulkkauksesta ohjelman mukaan vastaa FEFE-hanke. Hanke kustantaa osan osallistujien matkakustannuksista. Osallistujien tulee hankkia omatoimisesti matkaviisumi ja varata majoitus. Tarvittaessa avustamme viisumiasioissa ja varaamme hotellin.

Matka Pekingiin ja Harbiniin 23.2.–2.3.2017

Helmikuun matkalla suuntaamme ensin Pekingiin, jossa vierailemme China International Senior Care Expo -messuilla. Pekingistä lennämme Harbiniin, jossa teemme yritysvierailuja osallistujien tarpeiden mukaan. Paluu Harbinista Pekingiin keskiviikkona 1.3. illalla ja torstaina 2.3. lennot Peking–Helsinki–Joensuu. Sitova ilmoittautuminen 31.1. mennessä.

Matka Harbiniin 12.–17.6.2017

Matkalle lähtee Pohjois-Karjalan delegaatio maakuntajohtajan johdolla. Mahdollisuus osallistua China–Russia -messuille Harbinissa. Ohjelmassa mm. Heilongjiangin maakunnan virallinen vastaanotto Harbinissa, vierailut hoitokodeissa ja sairaaloissa, China–Russia Expo -avajaiset, messuvierailu tai yksityiset tapaamiset.

Räätälöity matka syksyllä 2017

Matka suunnitellaan mukaan tulevien yritysten tarpeiden mukaan. Järjestämme yritystapaamisia ja vierailuja mahdollisuuksien mukaan Harbinissa.

 

Seminaarit

4.4.2017 Sino-Finnish Seminar on Active Ageing
 – Services, products and expertise for better health and wellbeing

Paikka: Finpro, Porkkalankatu 1, Helsinki

Kohderyhmä: Aktiivista ikääntymistä tuotteillaan, osaamisellaan ja palveluillaan edistävät yritykset ja organisaatiot, jotka näkevät Kiinan kanssa tehtävän yhteistyön mahdollisuutena myös oman toimintansa kehittämiselle.

Hyödyt osallistujille: tietoa ja kokemuksia Kiinan kanssa tapahtuvasta yhteistyöstä ja liiketoiminnasta, monialainen verkostoituminen kotimaassa, kulttuurinen osaaminen ja kansainvälinen näkyvyys

Ohjelmassa mm. asiantuntijapuheenvuoroja (Finpro Itä-Suomi, Kiinan suurlähetystön edustaja, FinlandCare, Kiinassa liiketoimintaa harjoittaneet yritykset, Kiinan elinkeinoelämän asiantuntija, Kiinalaisen yliopistollisen sairaalan edustaja), suomalaiset ikäihmisten terveyspalvelut kiinalaisesta näkökulmasta, paneelikeskustelu, verkostoitumistilaisuus, yritysesittelyjä

7.11.2017 Kiikarissa Kiina – tarkennettuja kuvia: uusia palveluita, tuotteita ja osaamista

Paikka: Joensuu

Ohjelmassa mm. FEFE-hankkeen tulosten esittely

 

Muut valmennusohjelman tarjoamat mahdollisuudet

Tule Clinical Study Visit -valmentajaksi

Rakennamme yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun ja FEFEn yhteistyöyritysten kanssa Clinical Study Visit -valmennusohjelman. Clinical Study Visit on maksullinen valmennus, jota tullaan tarjoamaan jatkossa kiinalaisille sote-alan asiantuntijadelegaatioille. Valmennusohjelman tavoitteena on tarjota kiinalaisille asiantuntijoille ja yritysten edustajille mahdollisuus tutustua ikäihmisten palveluihin Suomessa sekä solmia yhteistyösuhteita sote-palveluiden kehittämiseksi sekä Kiinassa että Suomessa.

FEFEn kautta pohjoiskarjalaisilla yrityksillä ja organisaatioilla on mahdollisuus päästä Clinical Study Visit -valmentajaksi. Yritykset saavat ohjausta kiinalaisten asiantuntijoiden vastaanottamiseen ja sellaisten esittelymateriaalien tuottamiseen, joiden avulla yritykset voivat esitellä osaamistaan tai tuotteitaan ottaen huomioon kiinalaisen kulttuurin.

Alustavan suunnitelman mukaan kiinalaisille asiantuntijoille rakennettavan valmennusohjelman kesto on yhteensä 5 päivää. Ensimmäisenä päivänä Karelia-amk perehdyttää osallistujat suomalaiseen ikäihmisten palvelujärjestelmään. Kolmena seuraavana päivänä osallistujat jalkautuvat maakunnan yrityksiin, jotka ovat olleet mukana FEFEn valmennuksessa. Viimeisenä Karelia-amk:n järjestämänä päivänä käydään läpi valmennuksen aikana tulleita kokemuksia ja ideoidaan kehittämisaihioita osallistujien omiin toimintaympäristöihin soveltuviksi sekä Kiinassa että Suomessa. Kiinalaiset asiantuntijavieraat maksavat valmennuksesta sovitulla tavalla vastaanottaville yrityksille ja Karelia-amk:lle.

Hoito-, hoiva- ja kuntoutusalan yrityksille järjestetään maaliskuussa työpajoja, joiden osallistujat voivat jatkaa maksuttomaan Clinical Study Visit -valmennukseen ja päästä itse valmentajaksi. Saman sisältöiset työpajat järjestetään Nurmeksessa 14.3., Kiteellä 16.3. ja Joensuussa 21.3. Työpajojen tuloksia syvennetään yhteisesti 23.3. Joensuussa.

Esittäydy Active Ageing -videoportfoliolla

FEFE-hankkeeseen sitoutuneet yritykset pääsevät halutessaan esittäytymään myös Active Ageing -videoportfoliolla, jossa pohjoiskarjalaiset ikäihmisten palveluja, tuotteita ja osaamista tarjoavat yritykset ja organisaatiot esittäytyvät kiinalaisille ja aasialaisille asiakkaille.

FEFE-hanke tuottaa videoportfolion ja tarjoaa yrityksille esittäytymisvalmennusta, jossa otetaan huomioon kansainväliset ja erityisesti kiinalaiset asiakkaat.