Matka Yantaihin tarjosi monenlaisia elämyksiä – ruuasta maisemiin ja innostaviin yhteistyökuvioihin

FEFE-hankkeen lokakuinen matka suuntautui Kiinan Yantaihin, Binzhou Medical University –yliopistoon (BMU). Yliopistossa koulutetaan fysioterapiaa länsimaisen koulutusohjelman mukaisesti. Koulutusyhteistyö Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa on tiivistä.

Matkan alku ei sujunut ihan odotetulla tavalla. Lähtöä edeltävänä iltana sain tiedon, että jatkolentoni Pekingistä Yantaihin oli peruttu ja minulle tarjoutui mahdollisuus tutustua Pekingin lentokenttään kaikessa rauhassa noin 12 tunnin ajan. Sinä aikana ehdin hyvin tutustumaan mm. Kiinan kotimaan terminaalin mielenkiintoisiin ravitsemuspalveluihin. Tilaamani nuudelikeitto näytti kuvassa mielestäni aivan normaalilta lihapullineen, mutta sen eteen saadessani poimin siitä kovin paljon jonkin suurehkon eläimen silmämunaa muistuttavan pallomaisen möykyn. Pallo jäi lautaselleni mutta liemi kyllä oli oikein maukasta. Ehkäpä koneessa nukutun hieman lyhyiksi jääneiden yöunien vuoksi mielikuvitukseni vain teki tässä kohtaa pienen kepposen.

Auringonpaistetta Tyynenmeren rannalla

Aamu alkoi virkistävällä kävelykierroksella meren rannalla sijaitsevan kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin ihanassa auringonpaisteessa kahden BMU:n hyvin englantia puhuvan työntekijän kanssa. Keskustelu oli erittäin vilkasta ja kiinnostavaa.

Näkötornista avautui kaunis näkymä joka puolelle Yantain kaupunkia sekä kauas merelle. Seuraa pitivät kaksi BMU:n nuorta tutkijaa.

Tutustumiskierros Tyynenmeren rannoilla antoi voimia tulomatkan jälkeisenä aamuna.

Saman päivänä kävimme myös ensimmäiset keskustelut BMU:n yliopiston johdon ja professoreiden kanssa. Kertasimme mm. tähän saakka tehtyä yhteistyötä BMU:n ja Karelian välillä vuodesta 2015 lähtien. Keskustelimme myös korkeakoulujemme lähiaikojen tapahtumista ja totesimme molemminpuolisen tahdon tiivistää yhteistyötä edelleen.

Active Ageing innosti kiinalaisia opiskelijoita

Seuraavan päivänä tapasimme BMU:n kansainvälisyystoimintojen johdon ja muuta henkilökuntaa ja saimme kuulla, että BMU on halukas jatkamaan ja kehittämään edelleen yhteistyötä Karelia-amk:n kanssa. Tutustuimme myös erityisopetuksen laitokseen ja sen historiaan. Erityisopetuksen laitoksella koulutetaan mm. näkövammaisia hierojan ammattiin. 1980–luvulla alkanut koulutus oli ensimmäinen vammaisille tarjottava ammatillinen koulutuspaikka Kiinassa.

Keskellä BMU:n rehtori Wang Bin.

Iltapäivällä sain pitää noin tunnin vuorovaikutteisen esityksen teemasta “What is Active Ageing?” Kuulijoina oli ryhmä yliopiston maisteritason opiskelijoita. Kerroin Suomesta ja esittelin Karelia-ammattikorkeakoulua sekä suomalaista koulutusjärjestelmää. Maailman terveysjärjestön (WHO) Active Ageing -käsite oli osallistujille aivan uusi. Käsite herätti ryhmässä paljon ajatuksia esimerkiksi siitä, miten ikäihmisten aktiivisuus ja osallisuus näyttäytyvät tämän päivän kiinalaisessa yhteiskunnassa. Tunti päättyi FEFEn yhteistyöhanke Ääniavara Oy:n kiinalaisille asiakkaille suunnattuun esittelyvideoon musiikin mahdollisuuksista myös iäkkäiden hyvinvoinnin edistämisessä.

Aktiiviset BMU:n maisteriopiskelijat tutustuivat Karelia-ammattikorkeakouluun ja Active Ageing -käsitteeseen.

Yhteistyötä fysioterapian koulutusohjelmassa

Seuraavana päivänä keskustelimme konkreettisista yhteistyömahdollisuuksista. Esiin nousi vahvasti BMU:n uusi länsimaisen opetussuunnitelman mukaan toteutettava fysioterapian koulutus. Koulutus on alkanut ja se toteutetaan fysioterapian maailmanjärjestön World Confederation of Physical Therapy’n (WCPT) kriteerien mukaisen. Erityisesti tämän uuden koulutusohjelman kehittämiseen BMU toivoikin yhteistyötä Karelia-amk:n kanssa. Toiveena oli yhteistyö mm. fysioterapian opettajien koulutuksessa, mutta myös erillisten kurssien opetuksessa.

Tämä taulu paljastettiin juhlallisesti BMU:n ja Karelia-amk:n yhteistyön kunniaksi BMU:n uuden kuntoutukseen ja sen tutkimiseen sekä länsimaiseen fysioterapiakoulutukseen keskittyvän keskuksen kehittämisessä. Taulun julkistustilaisuuteen osallistui BMU:n korkeinta johtoa ja tutkijoita.

Kuvassa taulun vierestä oikealle yliopiston vararehtori Zhang Peigong, kuntoutuksen laitoksen johtaja Wang Deqioang, maisteritutkinnon osaston johtaja ja kansainvälisen toimiston johtaja Zhao Wei. Vasemmalla taulusta Päivi Franssila, Meijiao Xue-Pykäläinen, professori Jia Mi ja maisteriosaston varajohtaja Geng Tian.

Kiinassa on toistaiseksi vain neljä oppilaitosta, joissa on WCPT:n hyväksymä / akkreditoima fysioterapiakoulutus. Tavanomaisemmin fysioterapia ymmärretään Kiinassa kiinalaisen lääketieteen kontekstissa, ja silloin kyse on hyvin paljon länsimaisesta fysioterapiakäsityksestä poikkeava toiminta. Tämä fysioterapian puitteissa kehitteillä oleva yhteistyö voi olla jopa merkittävä avaus, johon Karelia-amk:ssa pyrimme nyt vastaamaan aktiivisesti ja tehokkaasti. Seuraavaa matkaa Yantaihin ja BMU:n vieraaksi suunnitellaankin jo tammikuulle 2018. Matkalle lähtevät Karelian rehtori Petri Raivo ja fysioterapian lehtori Anne Ryhänen.

Päivi Franssila
projektipäällikkö
FEFE-hanke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *