FEFE vieraili suomalaisyrittäjän kanssa Kiinassa

Lokakuun alkupuolella FEFE-hankkeen delegaatio suuntasi kohti Kiinaa, Pekingiin ja edelleen Harbiniin. Seurueeseemme kuuluivat Jouko Kettunen Finn Proto Oy:stä sekä Meijiao Xue-Pykäläinen ja Tanja Rimpilä FEFE-tiimistä. Ohjelma oli suunniteltu erityisesti yritystoiveiden mukaisesti, joten ohjelmaan kuului tapaamisia sekä erilaisia tutustumisvierailuja paikallisissa hoitokodeissa ja apuvälinetarjoajien luona.

Lokakuinen Peking

Saavuimme Pekingiin lokakuun 9. päivä. Yrittäjällä oli sovittu ensimmäinen tapaaminen Pekingiin, josta jatkoimme seuraavana päivänä kohti Harbinia. Yritystapaamisen lisäksi ehdimme päivän aikana piipahtamaan Tianamenin aukiolla ja sen lähiympäristössä.

Tianamenin aukio

Pekingissä

Tapaamisia, teknologiaa ja apuvälineitä

Pekingistä jatkoimme Harbiniin, jossa meillä oli useita tapaamisia paikallisten yritysten kanssa. Ensimmäinen vierailukohteemme oli HIT Robot Group (HRG) -konserni, jonka omistaa Harbin Institute of Technology, Heijlongjiangin maakunta ja Harbinin kaupunki. Esittelykierroksella meille esiteltiin erilaisia robotiikkasovelluksia, joita hyödynnetään mm. jaden jalostamisessa, logistiikassa, maalauksessa, hitsauksessa, opetuksessa ja hoivasovelluksissa.

Vierailumme isäntänä toimi konsernin hoiva-alan sovelluksia valmistava yritys Teinyo Rehabilitation Robot CO. Ltd. Teinyon tuotteissa oli erilaisia kuntoutuksessa hyödynnettäviä robotiikkasovelluksia.

HIT Robot Groupin vierailulla

Tapaamiset etenivät useissa kohteissamme niin, että tutustuimme ensin kohteeseen ja jatkoimme sitten neuvotteluhuoneeseen, jossa yritys pääsi esittelemään omia palveluitaan. Ensimmäinen tapaaminen oli oikein positiivinen ja yrittäjän kiinankielinen video herätti keskustelua.

Tapaaminen Teinyo Rehabilitation Robot CO. Ltd. kanssa

Päivän toinen vierailukohde oli Heilongjiang Rehabilitation Assistive Devices Center. Keskus käsitti apuvälineyksikön sekä asumispalveluita ikääntyneille. Suomalaisesta hoito- ja hoivapalveluista poiketen kiinalaisen toimijan kuntoutuspalvelut oli suunnattu ainoastaan vammautuneille, mm. proteesipotilaille.

Finn Proton edustaja esittelee omia tuotteitaan.

Hoitokoteja ja hoiva-alan ohjelmistoratkaisuja

Toisen Harbin-päivän ohjelmassa oli viisi vierailua paikallisiin yrityksiin ja hoitokoteihin. Suomessa ollaan vuosia kehitetty erilaisia apuvälineitä ja asiakastietojärjestelmiä, joten olimme erittäin kiinnostuneita tutustumaan Kiinassa tarjolla oleviin ratkaisuihin. Tällä kerralla pääsimme tutustumaan Heilongjiang Huazhengzhongyi Pension Services CO Ltd/Beijing Aoshe Network Technology CO. Ltd. yritykseen, joka kehittää ja tarjoaa ohjelmisto- ja turvaratkaisuja hoiva- ja terveysaloille sekä välittää apuvälineitä hoitokoteihin. Yrityksen tuotteet vaikuttivat erittäin kehittyneiltä. Heidän mukaansa Kiinassa satsataan tulevaisuudessa turvaratkaisuihin.

Heilongjiang Huazhengzhongyi Pension Services CO. Ltd.

Suuria hoivakoteja ihmettelemässä

Päivän muut vierailukohteet olivat hoitokoteja, ensimmäisenä näistä Star Source Health City. Rakenteilla oleva hoitokoti tulee olemaan Suomen mittakaavaan verrattuna erittäin massiivinen. Rakenteilla olevaan kompleksiin kuuluu 1. tason sairaala, kuntoutussairaala sekä asuin ja palvelurakennuksia, mm. kauppoja ja kansalaisopisto.

Star Source Health City

Hoitokodin suunnittelussa oli panostettu kulkuturvaratkaisujen lisäksi erittäin suuresti huoneiden viihtyisyyteen. Huoneet muistuttivat lähes sisustuslehden kuvia. Isoimmissa ja kalleimmissa huoneissa näkyi mm. viinikaappi yms. Tämän ylellisen oloisen hoitokodin asumisen hinnat (vuokra) vaihtelivat huoneiston tason ja koon mukaan, 35 neliön huoneiston vuokra oli 3000 juania (385 e / kk) ja 108 neliön huoneiston vuokra 16 000 juania (2050 e / kk). Matkan aikana vierailemissamme hoitokodeissa vuokrat olivat yleisesti n. 3500 juanin luokkaa.

Star Source Health City

Hoitokotien suuruusluokkaa kuvaa myös toinen vierailukohteemme, Lehoo Home Senior Products Exhibition Centerin rakentumassa oleva 5000 asukkaan asumiskonsepti, joka tulee kattamaan myös oman sairaalan.

Aiemman kuulemamme perusteella Kiinassa perhe on perinteisesti huolehtinut vanhuksistaan ja vanhempien joutuminen hoitokotiin on koettu häpeälliseksi. Vierailuilla kohtaamamme hoitokotien asukkaat tuntuivat kuitenkin erittäin tyytyväisiltä asumiseensa. Näissä hoitokodeissa yhtä lukuun ottamatta asukkaat maksoivat itse asumisensa.

Lehoo Home Senior Products Exhibition Centerin asukas

Heilongjiang Veteran Rehabilitation Hospitalissa kohtaamamme pariskunta (nainen 90 v ja mies 88 v) pystyi vielä korkeasta iästään huolimatta hoitamaan itse useita askareita ja heillä oli käytössään mm. tietokone ja pesukone.

Heilongjiang Veteran Rehabilitation Hospital hoitokodin asukkaita matkaseurueemme kanssa.

Teknologian merkitys ja pieni annos kiinalaista lääketiedettä

Matka oli erittäin onnistunut ja uudet vierailukohteet olivat erittäin kiinnostavia ja antoivat matkaan osallistuneille kuvan Kiinan kehityspotentiaalista erityisesti teknologia-aloilla. Vierailulla yksityisen ohjelmistopalvelutarjoajan toimipisteeseen saimme kuvan, että kehitettävä ja markkinoille tuleva teknologia on erittäin laadukasta. Ikääntyvien määrät tulevat kasvamaan, joten teknologiaan kannattaa panostaa.

Piipahdimme vierailun aikana myös apteekissa tutustumassa perinteisiin kiinalaisen lääketieteen lääkkeisiin. Apteekissa oli lääkkeiden saannin lisäksi mahdollista keittää niistä reseptissä määrätty lääke. Suuri maa antoi taas kerran meille paljon uutta ajateltavaa.

Apteekissa ihmettelemässä perinteisiä kiinalaisia lääkkeitä

Tanja Rimpilä
projektiasiantuntija

1 thought on “FEFE vieraili suomalaisyrittäjän kanssa Kiinassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *