Riveriassa yrittäjyyttä ja vastuunottoa harjoitellaan NY-yrityksissä

Viimeisen parin vuoden ajan Riveriassa on viety yrittäjyyttä eteenpäin erittäin vahvasti. Karelian ja Riverian yhteinen KYKY-hanke on ollut monessa mukana: Opettajat ovat saaneet työkaluja tiimivalmentajana toimimiseen, maakuntiin on perustettu lukuisia uusia NY-yrityksiä ja Joensuussa käynnistyi viime keväänä ProRiveria, joka mahdollistaa opintojen suorittamisen yrittäjämäisesti.

NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaan kuuluvat olennaisena osana myös erilaiset tapahtumat kuten Uskalla yrittää -semifinaali Joensuussa keväällä 2018. Kuva: Mainostoimisto Muviment

Ensimmäiset NY-yritykset perustettiin Riveriassa jo vuonna 2012. Ne ovat osa NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa, jossa perustetaan lukuvuoden ajaksi oikealla rahalla toimiva yritys. Toimintaa on ollut alusta alkaen myös maakuntien oppilaitoksissa, joissa kokonainen luokka perusti aluksi NY-yrityksen yhdessä. Sittemmin toimintamalli on muuttunut ja nykyisin NY-yrityksissä on useimmiten 1–3 henkilöä.

– NY-yrityksiä on tällä hetkellä paljon ympäri maakuntaa. Esimerkiksi Nurmeksessa melkein koko rakennuspuolen ryhmä on mukana ja toiminta on vireää myös Outokummussa ja Lieksassa. Ensimmäiset NY-yritykset on perustettu myös Valtimolle, kertoo KYKY-hankkeen projektipäällikkö Heli Petsalo.

Aitoja asiakasprojekteja

NY-yritykset ja tiimioppiminen ovat toimintamuotona myös ProRiveriassa, joka käynnistyi huhtikuussa Joensuussa. ProRiveriassa ammatillisia opintojaan suorittaa yrittäjämäisesti kaksi eri ryhmää. Ns. yrittäjyysryhmässä on yhteensä 12 eri alojen opiskelijaa. Toinen ryhmä koostuu matkailualan perustutkinnon opiskelijoista.

– Yrittäjyysryhmän kanssa kokoonnutaan kaksi kertaa viikossa ja jokaisella mukana olevalla NY-yrityksellä on omia asiakasprojektejaan laidasta laitaan, kertoo Petsalo, joka toimii ProRiverian päävalmentajana.

Hänen lisäkseen ProRiveriaa luotsaavat KYKY-hankkeen yrittäjyyskoordinaattori Sanna Lappalainen sekä yrittäjyyden lehtori Marjut Helvelahti. Matkailualan ryhmän vetäjinä on mukana myös alan opettajia.

Tiimiltä tukea

ProRiveriassa on mukana hyvin eritasoisia yrittäjiä, mikä nähdään rikkautena. Tietoa jaetaan auliisti ja kokeneemmat osaavat neuvoa, miten missäkin asiassa kannattaa edetä. Valmentajien mukaan toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin.

– Yrittäjäopiskelijat ovat hienosti johtaneet omaa toimintaansa, Petsalo kehaisee.

– Minua on ilahduttanut, miten nohevia opiskelijat ovat ja miten he ovat lähteneet avustamaan toisiaan, Lappalainen täydentää.

– Matkailupuolen porukasta osa ei ollut aluksi niin motivoitunut, mutta jo pian aloittamisen jälkeen ryhmässä näkyi pilkahduksia innostuksesta, Petsalo muistelee.

– On selvää, että osa pystyy ottamaan vastuuta helposti ja heti, kun taas osalla on vaikeampaa.

Valmentajien näkökulmasta tärkeintä on yrittäjämäisen asenteen ja vastuunoton oppiminen.

Kohti omaa yritystä

NY-yritykset ovat hyvä ponnahduslauta kohti oikeaa yritystoimintaa. ProRiveriassa mukana olevat pelialan opiskelijat perustivat viime keväänä oman NY-yrityksensä kerätäkseen alkupääoman osakeyhtiön perustamiseksi.

Pätkätöiden ja sesonkiluontoisten töiden lisääntyessä Lappalainen näkee mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä jo opiskeluaikana erittäin tärkeänä.

–Kokeilun ansiosta opiskelija näkee yrittäjyyden yhtenä mahdollisuutena valmistumisen jälkeen, eikä toiminimen perustaminen ole peikko.

ProRiverian toiminta jatkuu ja yhteistyötä on kehitteillä jatkossa entistä enemmän myös Karelian Y-akatemian sekä Epic Challenge ja Draft -ohjelmien kanssa.

Kirsi Taskinen
Karelia-ammattikorkeakoulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *