Elämä on valintoja – opinnoista ja urasuunnittelusta

Tässä vaiheessa vuotta 2015 elettäessä voin todeta, että liiketalouden opintoja Karelia-amk:ssa on nyt takana rapiat puolitoista vuotta. Siihen aikaan on mahtunut monituisia projekteja ja ryhmätöitä sekä palautettuja raportteja unohtamatta luennoilla opittua liiketalouden teoriaperustaa. Päällimmäisinä mieleen ovat jääneet yrityksille tehdyt toimeksiannot, esimerkkinä markkinointikampanjan suunnittelu eräälle paikalliselle yritykselle.

Vuoden alusta alkoivat oman suuntautumisalan opinnot, mikä kohdallani tarkoittaa markkinoinnin opiskelua. Muina vaihtoehtoina olivat taloushallinto, yksityisoikeus ja yrityshallinto. Alkuun oman suuntautumisalan valinta tuntui aika vaikealta, sillä jokainen vaihtoehto vaikutti omalla tavallaan kiinnostavalta. Vähitellen päätös kirkastui ja lopulta markkinointi oli selkeästi se ykkösvaihtoehto. Nyt voin hyvin mielin sanoa, että valinta osui kohdilleen.

Niin kuin voi kliseisesti sanoa, ihmisen elämä on pitkälti valintoja. Näin on myös opiskelun suhteen. Itse opiskelupaikan valitseminen on yksi elämän käännekohta, ja sitä kannattaa tietysti harkita ajan kanssa ja katsella vaihtoehtoja monesta eri näkökulmasta käsin. Valintojen tekeminen opintojen suhteen ei kuitenkaan lopu vielä siihen, kun opiskelupaikka on taskussa. Kuten liiketaloudessa, monessa koulutuksessa suuntaudutaan johonkin tiettyyn osa-alueeseen. Lisäksi ovat vielä vapaavalinnaiset opinnot, jotka valitaan oman mielenkiinnon mukaan saatavilla olevasta tarjonnasta. Näitä valintoja ei kannata tehdä niin sanotusti summamutikassa, vaan pitää mielessä se, mihin tähtää työelämän suhteen.

Miten tarina jatkuu, on itsestä kiinni. Jokainen luo oman urapolkunsa.

Urasuunnittelun tekeminen onkin hyvin tärkeää tänä päivänä ja onnekseni me markkinoinnin opiskelijat pääsemme tekemään sitä opinnoissamme juuri nyt parhaillaan. Kirjoitin äskettäin oman urasuunnitelman, jossa käyn läpi esimerkiksi kouluhistoriaani ja pohdin erilaisten apukysymysten avulla, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa. Teimme kyllä jo heti ensimmäisenä syksynä HOPS:n eli henkilökohtaisen opintosuunnitelman, mutta urasuunnittelussa pääsee syventymään tarkemmin siihen, mitä ihan oikeasti haluaa tehdä sitten, kun todistus on kourassa.

-Sanna

1 thought on “Elämä on valintoja – opinnoista ja urasuunnittelusta

Kommentointi on suljettu.