Millä se mieli virkeäksi?

Kaikki varmaan tietävät, miten omaa hyvinvointia painotetaan aina opiskelun lomassa, eli pidetään keho ja mieli virkeänä. Itseään ei saa uuvuttaa kotitehtävien ja projektien parissa, vaan omasta vapaa-ajasta saa myös nauttia. Onneksi myös Joensuun seutu tarjoaa hyviä mahdollisuuksia tähän.

Olen pitänyt hiihtämisestä aina, kunhan sinne on vain ollut helppo mennä. Asun aivan keskustassa ja meni puolitoista vuotta ennenkuin jaksoin lähteä tarkistamaan miten lähellä lähin latu on ja lähellähän se oli. 8 minuuttia ja 24 sekuntia tarkellaan (kävellen monot jalassa). Ja nyt kun uskalsin lähteä, niin mukavahan tuo on ollut taas pitkästä aikaa lykkiä menemään oikein kunnolla. Voisi sanoa, että 1.6 kilometrin lenkki alkaa puuduttamaan pitemmän päälle, mutta onneksi suht selkeät yhdysladut vievät aina vähän pidemmälle ja lopulta järven jäälle.

Aina ei kuitenkaan jaksa tehdä töitä sen eteen, että suksilla pääsee myös eteenpäin. Siispä nyt on tullutkin käytyä jo useampaan otteeseen Mustavaaralla laskettelemassa. Ajomatka ei ole kummoinen jos vaan auton omistaa (huonolla kelillä 23 minuuttia). Toki täälläkään rinteet eivät ole Lapin nähneitä, mutta pari syöksyä ja muuten streetillä hyppiminen, ovat varsin mielekestä puuhaa aina vapaa-ajalla.

Sukset ei tietysti ole kaikille tehtyjä ja joillakin sisäinen Jutila huutaa päästä kokeilemaan, mitenkä luistin oikein jäähän puree. Olen nyt talven mittaa käynyt kokeilemassa Rantakylän ja keskustan ulkojäät, ja satunnaisista väenpaljouksista huolimatta en ole pettynyt. Jäät hoidetaan koneella aika tiheään ja lumisateella vielä aurataankin, joten kaupunki kyllä pitää huolen, että jää on kunnossa. Vaikka välillä tuntuukin, että kaikki muut kaukalossa olijat ovat jonkin tason Jokipo kasvatteja, pääsee vieraan porukan kanssa pelaamaan varsin laadukasta ulkojäämittelöitä ilman pelkoa, että haukutaan pystyyn.

Toivottavati tämä vähän valaisi, miten hyvät talvilajiharrastemahdollisuudet kaupungista löytyvät, ja etteivät ne lopulta kovin etäälläkään ole. Valinnan varaa ainakin omaan makuun on ja näillä jos millä se mieli pidetään virkeänä.

Petrus