Millainen opiskelijavalinta Kareliaan on?

Hei vaan kaikille!

Tämän kevään yhteishaku alkaa huomenna keskiviikkona 18.3 kello 8 ja kestää aina 1.4 kello 15 asti. Nyt onkin siis hyvä hetki vielä kertoa siitä, miten meille Karelia-ammattikorkeakouluun voi päästä opiskelemaan! Nykyään opiskelijavalinnassa on käytössä erilaisia vaihtoehtoja, kuin silloin, kun itse pääsin opiskelemaan. Tänä keväänä käyttöön tulee ensimmäistä kertaa todistusvalinta. Sen lisäksi valituksi voi tulla ammattikorkeakoulujen yhteisen valintakokeen perusteella, omilla valintakokeilla tai valintakurssin kautta. Käyn nämä seuraavaksi yksi kerrallaan läpi.

Huom. Korona saattaa aiheuttaa muutoksia AMK-valintakokeen järjestämiseen. Muutoksista ilmoitetaan hakijoille sekä Karelia-ammattikorkeakoulun nettisivuilla.

Kuva: Pixabay

TODISTUSVALINTA

Todistusvalinnassa opiskelija tulee valituksi ammattikorkeakouluun toisen asteen todistuksensa perusteella. Tämä tarkoittaa siis ylioppilastutkintoa tai ammatillista perustutkintoa. Todistusvalinnassa valitaan tietty määrä hakijoita lukio- ja ammatillisella pohjalla. Osassa koulutuksista on asetettu vähimmäispisteraja, joka tulee täyttyä tullakseen valituksi todistuksen perusteella. Kaksoistutkinnon suorittaneet ovat mukana molemmissa todistusvalintatavoissa.

Ylioppilastutkinnolla haettaessa pisteytetään viisi ainetta ja pisteytettävät aineet huomioidaan vain kerran. Hakijalle eniten pisteitä tuottava yhdistelmä huomioidaan. Vaikka aineita pisteytetään viisi, voit tulla valituksi myös neljällä aineella. Kansainväliset ylioppilastutkinnot pisteytetään samalla periaatteella.

Ammatillisella perustutkinnolla haettaessa huomioidaan 1.8.2015 alkaen suoritetut tutkinnot. Näyttötutkintona suoritettua tutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa. Todistusvalinnassa huomioidaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanat sekä tutkinnon painotettu keskiarvo. Todistus voi tuottaa enintään 150 pistettä todistusvalinnassa. Keväällä 2020 valmistuvien hakijoiden tarvittavien suoritustietojen ja tutkintosuorituksen vahvistuspäivämäärän tulee olla tallennettuna KOSKI-palveluun 15.5.2020 mennessä, jotta hakija on mukana todistusvalinnassa.

Lisätietoja todistusvalinnasta sekä pisteytystaulukot ja pisterajat löytyvät osoitteesta https://www.ammattikorkeakouluun.fi/hakijalle/valintatavat/todistusvalinta/

AMK-VALINTAKOE

AMK-valintakoe on 1.-5.6.2020 järjestettävä kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteinen valintakoe, jonka hakija tekee valvottuna omalla kannettavalla tietokoneella ammattikorkeakoulun tiloissa. Valintakokeen sisältö ja kesto määräytyy sen mukaan, mille alalle olet hakenut. Yhdellä suorituskerralla hakija tekee kaikki osiot, jotka sisältyvät hänen hakukohteisiinsa. Valintakokeen jokaiselle osiolle on määritelty suoritusaika, jonka jälkeen se osio sulkeutuu. Osiot voi suorittaa haluamassaan järjestyksessä, mutta osio tulee suorittaa kerralla. Jos osio jää kesken, viimeisin versio tallentuu vastaukseksi. Jokainen osio tulee saada suoritetuksi hyväksytyksi, jotta voi tulla valituksi. Jos olet tullut valituksi opiskelupaikkaan todistusvalinnan perusteella, ei valintakokeeseen tarvitse osallistua. Valintakokeella voit kuitenkin tavoitella mahdollista ylempää hakutoivetta.

Kaikille aloille yhteisiä osioita ovat päätöksentekotaidot, opetuskieli (suomi tai ruotsi) ja englannin kieli. Näihin jokaiseen osioon on käytettävissä 30 minuuttia. Koulutusalakohtaisia osioita ovat matemaattiset taidot (60min), matemaattis-luonnontieteelliset taidot (45min) ja eettiset taidot (30min). AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmistautumista, mutta suosittelen lämpimästi peruslaskujen ja taitojen kertaamista ennen koetta!

Lue lisää AMK-valintakokeesta ja alakohtaisista ensikertalaiskiintiöistä osoitteesta https://www.ammattikorkeakouluun.fi/hakijalle/valintatavat/amk-valintakoe/

Kuva: Pixabay

ALAKOHTAINEN VALINTAKOE

Valintakoeuudistuksen jälkeen kulttuurialan omat valintakokeet säilyvät. Valintakokeet ovat korkeakoulukohtaisia. Meillä Kareliassa kulttuurialalta voi opiskella medianomiksi. Heille järjestetään oma valintakoe 2.6 ja 3.6. Valintakokeeseen kutsutaan hyväksytyn ennakkotehtävän perusteella kaikki hakukelpoiset hakijat. Tarkemmat tiedot ennakkotehtävästä ja sen aikataulu julkaistaan hakuajan alettua. Valintakokeen osioita ovat ammatillinen tehtävä sekä haastattelu. Hakijan tulee saada vähintään puolet valintakokeen enimmäispistemäärästä ja molemmat osiot tulee olla hyväksytysti suoritettuja.

Lue lisää medianomi-valintakokeesta Opintopolusta

https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.16717609412

VALINTAKURSSI

Meillä Kareliassa on käytössä yhtenä valintatapana myös valintakurssi. Valintakurssin kautta voi tulla valituksi tietojenkäsittelyn tradenomin tutkintoon ja konetekniikan insinööri tutkintoon. Konetekniikassa valintakurssi on 3 opintopisteen laajuinen verkossa toteutettava opintojakso. Se sisältää oppimistehtäviä ja verkkotenttejä ja sen kautta voidaan valita 18 opiskelijaa. Tietojenkäsittelyn tradenomiksi kaikki opiskelijat valitaan valintakurssin perusteella. Heidän valintakurssinsa on 5 opintopisteen laajuinen Johdatus tietojenkäsittelyalaan. Valintakurssit toteutetaan välittömästi hakuajan jälkeen. Valintakurssit ovat korkeakoulu- ja tutkintokohtaisia. Valintakurssit hyväksiluetaan korkeakouluopintoihin, jos hakija tulee valituksi tutkintoon.

Lue lisää koneinssien valintakurssista

https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.94648355363

Lue lisää tietojenkäsittelyn tradenomien valintakurssista

https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.27024433289

Kuva: Pixabay

Hurjasti tsemppiä ylioppilaskirjoituksiin, näyttöihin, kokeisiin, yhteishakuun ja muihin loppukevään rutistuksiin! Jospa tästä postauksesta on hyötyä teille hakijoille. Laittakaa meille viestiä, jos teillä on kysyttävää valintatavoista tai hausta. Autamme mielellämme!

Mukavaa kevään jatkoa ja tervetuloa opiskelemaan Karelia-ammattikorkeakouluun!

– Reetta