Valmentavaa koulutusta maahanmuuttajille

Valmentavan koulutuksen opiskelijat projektitehtävän kimpussa keväällä 2019

Suomessa on herätty huomaamaan Suomessa asuvien korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien suuri potentiaali toimia Suomen ja maakuntien hyväksi. Liian usein korkeasti koulutetut maahanmuuttajat joutuvat työskentelemään koulutustasoansa alemmissa työtehtävissä. Suomalainen työelämä vaatii edelleen lähes täydellistä suomen kielen osaamista maahanmuuttajilta ja usein on myös niin, että ulkomailla hankittua osaamista ei osata arvostaa eikä tunnistaa.

Karelia-ammattikorkeakoulussa on järjestetty maahanmuuttajille suunnattua korkeakouluopintoihin valmentavaa koulutusta tähän mennessä kaksi kertaa. Ensimmäinen toteutettiin tammikuu-kesäkuu 2018 ja toinen lokakusta 2018 maaliskuun loppuun 2019. Molemmissa koulutuksissa oli noin 20 opiskelijaa eri maista. Useimmilla heillä oli jo korkeakoulututkinto kotimaastaan, mutta heidän koulutuksensa ei sinällään riitä suomalaiseen työelämään ja siksi he haluavat vielä täydentää osaamistaan suomalaisessa korkeakoulussa.
Korkeakouluopintoihin valmentavassa koulutuksessa pääpaino on suomen kielen vahvistamisessa niin, että heidän olisi mahdollista suoriutua opiskelusta korkea-asteella suomen kielellä. Koulutuksessa opiskellaan myös atk-taitoja, opiskelutaitoja sekä saadaan vahva opinto- ja uraohjaus tuki.

Ensimmäisen koulutuksen jälkeen saimme iloita tuloksista. Peräti 16 yhteensä 22 opiskelijasta sai opiskelu- tai työpaikan. Erityisen iloisia olimme sairaanhoitaja- ja sosionomiopintoihin päässeistä maahanmuuttajista, koska alalle on erittäin paljon hakijoita.

Yhdeksän ammattikorkeakoulun yhteisen Valmentavasta valmiiksi -hankkeen tuloksena on syntynyt suositukset korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksien opetussisällöistä, valintakriteereistä sekä valintamenettelystä. Suositusten mukaan toivotaan myös, että valmentava koulutus toimisi väylänä korkeakouluopintoihin erillishaun kautta. Silloin maahanmuuttajataustaiset eivät olisi kilpailemassa suomen kieltä äidinkielenään puhuvien kanssa ja siten heillä olisi paremmat mahdollisuudet päästä korkeakouluopintoihin.

Korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen opettajana ja ohjaajana on saanut nähdä hienoja kehityskaaria. Suomen kieli on vaikeaa ja työ- ja opiskelukulttuuri poikkeaa opiskelijoiden kotimaan kulttuureista. Maahan muuttaneen korkeakoulutaustaisen osaajan on haastavaa aloittaa aikuisiällä lähes alusta uuden kielen ja usein uuden ammatinkin opiskelu. Siksi on erittäin palkitsevaa nähdä onnistumisia ja huomata, että kovalla työllä voi päästä eteenpäin.

Kolmanteen korkeakouluopintoihin valmentavaan koulutukseen on parhaillaan haku käynnissä ja se jatkuu 19.9.2019  asti. Koulutus alkaa marraskuun 2019 alussa. Lisää koulutuksesta Karelian sivuilta http://www.karelia.fi/fi/koulutus/maahanmuuttajien-valmentava-koulutus-l%C3%A4hiopetuksena.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *