Muistin virrassa -ryhmän kevät 2016 Voimalassa

Muistin virrassa -ryhmä kokoontui kymmenen kertaa kevään 2016 aikana. Ryhmän toiminnan tarkoituksena on tukea ikääntyvien muistisairautta sairastavien ja heidän puolisoiden toimintakykyä sekä edistää kotona asumista. Ryhmän toiminnan lähtökohtana ovat Green Care -ajattelumalli, psykofyysisen fysioterapian näkökulmat ja moniammatillinen yhteistyö.

Ryhmään osallistui neljä ikääntynyttä pariskuntaa, joista toisella on muistisairaus. Ryhmäläisten keskiarvoikä oli 76 vuotta. Vastuuohjaajia ryhmällä oli kolme, fysioterapeutti-, sairaanhoitaja- ja sosionomiopiskelijat. Ryhmän toiminnoissa oli mukana myös muita opiskelijoita ja kolme vaihto-opiskelijaa.

Ryhmän ohjaajat halusivat huomioida ryhmäläisiä mahdollisimman paljon suunnitellessaan ryhmäkertojen sisältöjä ja toimintoja. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla tutustuttiin toisiimme ja samalla tiedusteltiin ryhmäläisten ajatuksia ja toiveita ryhmän toimintaan liittyen. Vastuuohjaajien kesken sovittiin, että ryhmän toimintoja suunnitellaan ja toteutetaan kaikkien opiskelusuuntaus ja osaaminen huomioiden.

Muistin virrassa -ryhmän kymmenen kokoontumiskertaa koostuivat useista erilaisista sisällöistä opiskelijoiden vetäminä. Ryhmäkertojen sisältöinä oli mm. liikuntaa kuntosalikäyntien, sauvakävelyn ja tuolijumpan muodossa. Lisäksi tutustuimme terveellisiin elämäntapoihin, unen merkitykseen, musiikkiin kantelensoiton harjoittelun merkeissä ja aktivoimme ajatuksia pulmapelien ja sananlaskujen avulla. Ryhmäläiset kokosivat oman kuvakollaasin, muistelivat mielekkäitä harrastuksia kuvien avulla, tekivät maalauksen ja kirjoittivat siitä yhteisen runon. Kävimme myös vierailemassa maatilalla, jossa ryhmäläiset ja ohjaajat pääsivät tutustumaan mm. hevosiin, kanoihin, tipuihin ja karitsoihin. Maatilan emäntä kertoi nykypäivän pienmaatilan luonnonmukaisesta elämästä. Ryhmäläiset saivat tilalta lähtiäisiksi tilan omia luomumunia maisteltavaksi.

Muistin virrassa

Muistin virrassa -ryhmän yhteinen taideteos 31.3.2016.

Tämä maalaus on kuin riemu, väriläiskä, paljon värejä.
Tämä maalaus on kuin kesäinen kukkaniitty, tähtisumu, nykyinen maailmantilanne.
Tämä maalaus on kuin kukkaniityllä nukkuva elän, joku eläin, joka nauttii auringon paisteesta ja kesästä.
Tämä maalaus on kuin väririemu, värien leikittely, lapsen iloa, sekamelska.
Tämä maalaus on kuin mielenkiintoinen lasagne, meksikolainen karnevaali, seikkailu lapsena, kaunista värien ilottelua, ilotulitus.
Tämä maalaus on kuin kevät, keväistä iloa, maapallo avaruudesta katsottuna.
Tämä maalaus on kuin kuin pannukakku, kaunis kaaos, värien loiskumista.
Tämä maalaus on kuin lämmin kesäyö, elämännälkä, leikitty lasten kanssa, mennään pesulle, ripustetaan taulu seinälle ja kaikilla on hauskaa.
Tämä maalaus on kuin aurinko, nuotio, makkaranpaistoa ja mustikkametsässä juoksentelua.

Ryhmäläiset kertoivat kokemuksiaan ja antoivat palautetta kerroista. He pitivät tärkeänä sitä, että ohjaajat kysyivät heidän toiveitaan ryhmän toiminnasta. Osa ryhmäläisistä kertoi kokeneensa ryhmäytymisen ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, mm. tämän vuoksi ryhmään oli mukava tulla ja ryhmäkertoja odotettiin mielenkiinnolla. Ryhmäläiset pitivät tärkeänä samassa elämäntilanteessa olevien ihmisten kohtaamisen ja vertaistuen osallistujien kesken. Heidän mielestään ryhmätoiminta on lisännyt sosiaalista kanssakäymistä ja yhteisöllisyyttä. Ryhmä on tuonut vaihtelua arkeen ja piristystä päivään. Maatilavierailusta ryhmäläiset pitivät erityisesti.

Ohjaajat kokivat ryhmän vetämisen merkitykselliseksi, koska ryhmäläiset osallistuivat aktiivisesti toimintoihin, antoivat positiivista palautetta ryhmäkertojen lopuksi ja odottivat innolla seuraavaa tapaamista. Ryhmän ohjaajat pitivät moniammatillista työskentelyä mielenkiintoisena ja opettavaisena, yhteistyö avasi uusia näkökulmia toisten koulutusalojen opiskelijoiden osaamisen ja tietotaidon kautta.

Tämä blogipostaus tuotettiin yhdessä Muistin virrassa ryhmäläisten ja ohjaajien kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *