Kohtaamisia

Voimala ja Pohjois-Karjalan Muistin Muistiluotsitoiminta on toteuttanut Voimala-päivän kolmena vuonna, ja neljännen päivän Outokummussa. Muistin virrassa -ryhmä on toiminut vuodesta 2014. Saliparit on ehtinyt muuntua jo myös työikäisten ryhmäksi. Opinnäyte- ja kehittämistöistä on saatu Muistiluotsin toimintaan tarpeellisia sisältöjä ja materiaalia. Opiskelijoiden kanssa on suunniteltu ja arvioitu useita ryhmiä. Voimalayhteistyö syvenee ja hyvät kokemukset kantavat eteenpäin.

”Sait uuden tädin, katsos vain, siitä saatiin.” Näin meidät nimesivät kaksi ikäistämme muistisairauteen sairastunutta miestä, joiden kanssa harjoiteltiin lähtemistä Voimalaan. Meillä kolmella tädillä on työvuosia ihmisiän verran. Tädit ovat tuttuja, turvallisia ja tarvittaessa napakoitakin. Tädit tuntevat kaikki, heille voi kertoa asioitaan, ja välillä voi hassutella yhdessä. Tätien tehtävä on löytää ihmiset, jotka jakamalla asioitaan toistensa kanssa saavat jotain hyvää elämäänsä. Toinen ihminen, ihminen ihmiselle, on Voimalan opiskelija, omainen, muistisairauteen sairastunut, toinen toisilleen

Voimalan opiskelijoilla työvuodet ovat edessäpäin. He ovat aitoja, valppaita, innokkaita, luotettavia ja kokevia. Voi mikä taito on, jos aika ei koskaan muuttaisi muunlaiseksi, vaan säilyttäisi nuo hyvään kohtaamiseen tarvittavat taidot yhtä elinvoimaisina kuin heillä nyt on.

Kun itselle sattuu kohdalle muistisairaus tai läheinen sairastuu, niin kovin usein ihmisten kohtaamisissa joutuu kokemaan tulevansa ohitetuksi tai sivuutetuksi. Kuunteleeko toinen oikeasti? Olettaako hän jo valmiiksi, mitä tapahtuu tai mitä ajattelen? Antautuuko hän kokemaan kanssani, vai olenko vain kohde, jolle järjestetään jotain? Voimalan opiskelijat ja ryhmiin osallistuvat jakavat yhteistä hetkeä. Tämä on kaikkein tärkeintä ja keskeisintä, vaikka samalla voi olla oppija ja tuettu.

Tarkoituksellista elämää, elämään mielekkyyttä ja merkitystä löytyy, kun asiat koskettavat, niissä saa olla mukana ja niitä voi jakaa ihmisten kanssa. Tekeminen, osallistuminen, luominen, lahjojensa käyttäminen ja yhteiseen hyvään oman lisänsä tuominen ovat polkuja, joilta löytyy ainutkertaisia hetkiä. Voimalan toiminta rakentuu hienosti mahdollistamaan kaikkea tätä. Oppimiskokemukset voivat kantaa vaikka läpi elämän. Kaikki aikahan on omaa aikaa, ja kaikki kokeminen muuttaa meitä.

WP_20160517_11_06_29_Pro

Yhdestä on moneksi! Aiemmin Muistin virrassa -ryhmässä kertoneessa postauksessa esiintynyt ryhmäläisten maalaus on jalostunut kesänäyttelyksi Pohjois-Karjalan Muisti ry:n tiloihin.

WP_20160517_11_05_49_Pro

 

Voimalan ryhmiin osallistuvien elämässä on menetystä, luopumista, asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Ettei kadottaisi tarkoituksentäyteistä elämää, joutuu tai saa yhä tarkemmin pysähtyä hetkiin. Sillä, miten toimin, mitä teen tai ajattelen, on merkitystä. Käteni eivät ole tyhjät. Voimalassa voi olla keskellä elävää toimintaympäristöä ja leimautumatta. Kokemus auttaa edessäpäin, kun onnistumisen kokemukset kantavat uusissa tilanteissa.

Ryhmissä olo ei ole sattumaa tai irrallista, vaan kokemusten jakaminen jatkuu kunkin omilla poluilla. Ryhmässä on tehty suuri maalaustyö. Nyt se on kehystettynä monina tauluina jaettavaksi uusissa kohtaamisissa. Näin on myös ihmisten kanssa.

Kaikkia yhteistyötä tehneitä opiskelijoita kiittäen, sinua, joka olit siellä, jätit kauniin jäljen itsestäsi. Iloitsemme hyvästä yhteistyöstä, jota saamme tehdä Voimalan toimijoiden kanssa.

Toiminnanjohtaja Leena Knuuttila koko Muistin väen puolesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *