Toimintapäivä vastaanottokeskuksessa

Tämä blogikirjoitus kertoo toimintapäivästä Kiteen vastaanottokeskuksessa. Olin työharjoittelussa Voimalasssa ja yhtenä vastuualueenani oli toimintapäivän järjestäminen VOK:issa. Itse opiskelen fysioterapian koulutusohjelmassa, joten VOK-työskentely ei ole ominta alaani. Meidän ryhmäämme kuului toinenkin fysioterapeuttiopiskelija sekä neljä sosionomiopiskelijaa. Sosionomiopiskelijoille VOK-työskentely on tutumpaa, kun heillä on aikaisempia kokemuksia asiasta.

Kävimme kaksi kertaa tutustumassa VOK:iin ja sopimassa työntekijöiden kanssa asioista. VOK:in henkilökunta kyseli asukkailta toiveita ohjelmasta, jota järjestelisimme asukkaille. Toimintapäiväksi valittiin 8.5. eli äitienpäivä. VOK:issa on paljon perheitä sekä lapsia. Varsinkin äidit ovat kulttuurista johtuen helposti vetäytyviä, joten halusimme kehittää myös heille ohjelmaa.

Itse toimintapäivänä menimme paikanpäälle klo 14 ja järjestelimme meidät rastipaikat kuntoon. Meillä oli yhteensä kolme rastia ja kaikille rasteille oli vapaa pääsy ja ei varsinaista aikataulua. Upean sään ansiosta järjestimme kaksi ensimmäistä rastia ulkona.

Ensimmäisellä rastilla oli mökkipelejä kuten mölkky, petankki ja kroketti. Lisäksi rastilla oli mahdollisuus heittää frisbeetä, pelata sulkapalloa ja leikkiä Twist-narulla. Lapset innostuivat rastista välittömästi ja kaikkia lajeja kokeiltiin innolla. Mukana oli monen ikäisiä lapsia, nuorimmat olivat kaksivuotiaita. Myös aikuiset isät tulivat pelaamaan lasten kanssa krokettia sekä petankkia. Pelit eivät olleet tuttuja asukkaille, mutta kun säännöt kerrottiin, pääsivät he nopeasti ideasta kiinni. Vauhtia rastilla riitti, mutta onneksi ei onnettomuuksia käynyt 🙂

Toinen rasti oli askartelurasti, jossa oli tarkoituksena tehdä äitienpäiväkortti. Myös tämä rasti oli täynnä lapsia sekä vanhempia myös äitejä. Lapset tekivät innoissaan kortteja äidille. Asukkaille äitienpäivä oli etäisesti tuttu käsite. He itse viettävät äitienpäivää helmikuussa, mutta se ei ole ihan yhtä iso asia kuin meillä Suomessa. Naurusta ja toiminnasta päätellen rasti oli todella hauska ja oli mukava huomata aikuistenkin osallistuvan toimintaan.

Kolmas rasti oli sisällä ja ns. tapakulttuuri-rasti. Siellä oli keksejä ja mehua tarjottavana, joten ne houkuttelivat asukkaita. Rastilla oli hieman vapaampi ohjelma. Siellä esiteltiin Finnish Nightmare- sarjakuvia ja sosionomiopiskelijat kertoivat Suomen kulttuurista. Asukkaat kyselivät paljon oikeastaan kaikesta Suomeen ja sen tapoihin liittyvästä. Oli mukavaa ja hyödyllistä että järjestimme myös opettavaisen rastin.

Rastit kestivät yhteensä 1,5h, jonka jälkeen me pelasimme vielä norsupalloa nurmikentällä. Olisimme toivoneet että aikuisetkin olisivat aktivoituneet enemmän pelaamaan meidän kanssamme mutta lapset ainakin olivat mukana. Sääntöjen noudattaminen oli vain hieman vaikeaa varsinkin pojilla 🙂

Kuvassa kaksi rastia, joista lähempänä on askartelurasti ja taustalla mökkipelirasti.

Kuvassa kaksi rastia, joista lähempänä on askartelurasti ja taustalla mökkipelirasti.

 

Päivä oli todella mukava ja vauhdikas. Uskon että saimme VOK:n asukkaille annettua lisätietoa ja kokemuksia suomalaisesta tavasta viettää aikaa sekä lisättyä tapakulttuurillista tietoa. Kulttuurilla ei ole väliä, kun samat arvot kuuluvat meille kaikille. Niitä ovat mm. yhdessä tekeminen ja välittäminen.

Fysioterapeuttiopiskelija Mikko, 2. harjoittelu Voimalassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *