Työelämätaidot opiskelun kohteena

Olen toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija, ja suoritin Voimalassa Käytännön harjoittelu II:n, joka kesti minulla yhteensä 8 viikkoa. Harjoittelu koostui erilaisten ryhmien ja tapahtumapäivien suunnittelusta ja toteutuksesta, hankkeissa työskentelystä ja vaikka millaisista tehtävistä. Näiden kaikkien lisäksi harjoitteluni sisälsi erityisesti noiden paljon kuulutettujen työelämätaitojen opiskelua ja harjoittelua.

Ajankäytön suunnittelu/ Aikataulutus:

Voimala on siitä ehkä erityinen harjoittelupaikka, että siellä ei työskennellä joka arkipäivä kahdeksasta neljään. Välttämättä. Jokaiselle opiskelijalle annetaan harjoittelun alussa raamit, joiden pohjalta lähdetään työskentelemään. Jokainen opiskelija kuitenkin itse suunnittelee oman ajankäyttönsä, sekä milloin tekee mitäkin. Tämä antaa paljon vapautta suunnitella omia menojaan, mutta siihen kuuluu myös vastuu siitä, että saa asiat ja tehtävät hoidettua ajallaan.

Vastuu:

Verrattuna muihin harjoittelupaikkoihin missä olen aiemmin harjoittelussa ollut, täällä vastuuta annetaan opiskelijalle huomattavasti enemmän. Jokainen harjoittelua Voimalassa tekevä opiskelija on jonkin toiminnan vastuuopiskelija, jolloin päävastuu koko homman toimimisesta on hänellä. Tietysti muut opiskelijat ja opettajat auttavat tarvittaessa, mutta lähtökohtaisesti tämä antaa opiskelijalle paljon vastuuta, mutta myöskin vapautta tehdä työtään parhaiten kokemallaan tavalla. Vastuu on mielestäni yksi tärkeimmistä työelämäntaidoista, ja sen kokeminen jo opiskelijana on tärkeää.

Yhteistyö:

Harvoja asioita joutuu työelämässä tai ylipäätään elämässä tekemään täysin yksin. Tämä pätee myös Voimalassa. Kaikki tehdään joko opiskelijaparin tai -ryhmän kanssa, jolloin kaikki sujuu ehkä jouhevammin ja helpommin kuin yksin. Samalla kun muista opiskelijoista saa apua ja tukea, opetellaan myös yhteistyön sääntöjä sekä kommunikointia. On helppoa kun saa opiskelijoiden kanssa keskenään päättää mm. kommunikointitavan, joten meillä ainakin WhatsApp kävi kuumana!

Omatoimisuus:

Erään toisen opiskelijan sanoja lainatakseni: ”Täällä joutuu käyttämään omaa päätään”. On virkistävää välillä joutua pohtimaan asioita itse, ilman että heti kysyy esim. ohjaajalta apua. Omatoimisuutta Voimalassa myös on juurikin se, että kaikki asiat suoritetaan opiskelijoiden voimin, ja montaakaan asiaa ei ole aiemmin edes tehty, vaan kaiken saa suunnitella alusta pitäen. Voimalassa saa myös osoittaa omatoimisuutta ja keksiä itselleen mieleisiä hommia tai projekteja, jos huomaa sellaisille tarvetta.

Tässä vain muutamia työelämäntaitoja joita ainakin minä olen harjoittelussani kokenut oppivan. Paljon on myös varmasti oppinut sellaista, jonka tajuaa vasta myöhemmin tai työelämässä!

AV, toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *