Voimala-yhteistyötä Juuassa

Olen Mervi ja opiskelen sairaanhoitajaksi Karelia-ammattikorkeakoulussa. Toinen vuosi opintoja on juuri päättynyt ja tein tässä keväällä 2016 ikäosaamisen harjoittelun Voimalassa. Yhteensä harjoittelutunteja kertyi 157 tuntia noin 8 viikon aikana.

Yhtenä harjoittelun osana oli viedä opiskelijaosaamistamme kauemmaksi maakuntaan ja tehdä samalla Voimalaa tunnetuksi myös maakunnassa. Meillä ”maakuntaryhmä” Voimalassa muodostui neljästä opiskelijasta; kolmesta sairaanhoitajaopiskelijasta ja yhdestä fysioterapeuttiopiskelijasta. Paikaksi valikoitui Tetriahon hoivakoti Juuassa, jonne olimme yhteydessä sähköpostitse ja sovimme molemmille osapuolille sopivan ajankohdan.

Meille selvisi, että Tetriahossa on kaksi hoivakotia. Tetriahon hoivakoti on 37-paikkainen mielenterveyskuntoutujien asumisyksikkö, jossa yhdessä kerroksessa oli myös ikäihmisiä. Tetritupa puolestaan oli 28-paikkainen ikäihmisten asumisyksikkö. Molemmissa hoivakodeissa toteutetaan Green Care -ajattelua. Pihapiirissä oli lampaita ja kanoja, joiden hoitoon myös asukkaat osallistuivat kykyjensä mukaan. Lisäksi pihassa oli marjapensaita, kasvimaa ja kasvihuone, joiden hoitoon niin ikään asukkaat osallistuivat. Osalla yksiköiden hoitajista oli aiempaa koulutusta ja työkokemusta puutarha-alalta.

Toiveena hoivakotien puolelta oli, että mahdollisuuksien mukaan järjestäisimme ohjelmaa molempien hoivakotien puolelle, jos vain aikataulut sallivat. Koska selvisi, että Tetriahon puolella etenkin osan asukkaiden kunto oli suht hyvä, lähdimme suunnittelemaan sinne ”kesäolympialaisia”. Kun säätkin tuntuivat suosivan, ajattelimme, että olisi mukava järjestää ohjelma ulkona. Tetritupaan puolestaan tiesimme ennakkoon suunnitellun kukkien istutusta ja lampaanvillan karstaamista, joten lähdimme sillä idealla liikkeelle. Molemmat ideat menivät läpi sellaisenaan molempien hoivakotien puolelle. Hoivakotien virikevastaava lupasi järjestää meille valmiiksi tarvittavat materiaalit ja välineistön. Kesäolympialajit suunnittelimme niin, että osan lajeista pystyy toteuttamaan myös sisätiloissa, mikäli sattuu kurjempi sää. Samoin kukkien istutus olisi mahdollista toteuttaa sisätiloissa.

Vierailu Juukaan toteutettiin maanantaina 9. toukokuuta. Saavuimme n. klo 10.30 Tetriahoon, jossa henkilökunta otti meidän ystävällisesti vastaan Tetriahon puolelle. Yksi hoitajista esitteli meille aluksi tiloja, hoivakodin toimintaa ja Green Care-ajattelua. Kiersimme myös ulkona moikkaamassa lampaat ja kanat sekä katsastimme kasvihuoneen. Esittelyn jälkeen aloimme valmistella pisteitä kesäolympialajeja varten. Koska meitä oli neljä opiskelijaa, otimme mukaan neljä lajia; tulitikun heitto, saappaan heitto, renkaan heitto ja boccia.

Ennen kuin olympialaiset pääsivät alkamaan, saimme ruokailla yhdessä asukkaiden kanssa. Talosta tarjottiin meille ystävällisesti ruuat. Ruuan jälkeen työntekijät ohjasivat toimintaamme halukkaat osallistujat ulos odottelemaan kisojen alkua. Osa asukkaista tuli mukaan p-tuolissa istuen ja työtekijät olivat heidän mukanaan kisassa avustamassa. Kun kaikki potentiaaliset osallistujat oli saatu kokoon, jaoimme heidät ensin kolmeen joukkueeseen. Jokainen joukkue sai keksiä nimen itselleen ja nimiksi tuli Tulitikku, Tetriahon körmyt ja Nimettömät.

Jokainen joukkue kiersi vuorollaan jokaisen pisteen. Heittoja sai pisteillä kokeilla useammankin kerran, jotta jokainen pääsi hiomaan tekniikkaansa. Kullakin pisteellä katsottiin jokaisen joukkueen jäsenen paras tulos ja parhaat tulokset laskettiin yhteen. Näin saatiin selville kisailun voittajajoukkue. Koska palkinnoista oli kisaan osallistuneiden keskuudessa niin kova kysely, päädyimme palkitsemaan kaikki kisoihin osallistuneet yhtäläisesti. Jokainen sai pari lakua ja pillimehun ja tyytyväisyys oli taattu. Kisan jälkeen me opiskelijat ja asukkaat nautimme yhdessä päiväkahvit ja kahvin jälkeen suuntasimme jatkamaan iltapäivää Tetrituvan puolelle.

Tetrituvassa meille olikin jo varattu valmiiksi ulkokuistille multaa, auringonkukan siemeniä, saksia, tyhjiä maitopurkkeja, lampaan villaa ja karstat. Työntekijät toivat kuistille asukkaita, joille toiminta oli sopivaa. Mukana taisi olla yhteensä kymmenkunta osallistujaa, joista osa halusi vain seurata sivusta. Suurin osa osallistujista oli kuitenkin innolla mukana, kun saivat upottaa sormiaan multaan ja muistella lapsuuttaan villaa karstaten. Iltapäivä oli erittäin onnistunut myös Tetrituvan puolella ja sekä asukkaat että työtekijät kiittelivät kovasti käyntiämme.

Molemmissa yksiköissä oltiin tyytyväisiä iltapäivän sisältöön ja meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi uudestaankin. Lupasimmekin viedä viestiä eteenpäin, että yhteistyö tulevaisuudessakin jatkuisi tavalla tai toisella. Omastakin puolesta voi sanoa, että oli mielenkiintoista käydä tutustumassa toimintaan Tetriahossa ja päästä näkemään mitä Green Care -ajattelu tarkoittaa käytännössä. Laitoimme vielä jälkikäteen kiitokset hyvästä yhteistyöstä ja hyvistä valmisteluista iltapäivään. Vastausviestissä kuulimme, että siellä istuttamamme auringonkukat ovat jo kasvaneet kovasti ja hoivakodissa seurataan kasvua innolla päivittäin.

Mervi, sairaanhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *