VOIMALAHARJOITTELUN MONET PUOLET

Olen viimeisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija ja Voimalassa ikäosaamisen harjoittelussa. Halusin ikäosaamiseen hieman erilaista näkökulmaa kuin perinteisen osasto- tai hoitokotityön, siksi valitsin Voimalan. Projekti- ja hanketyöstä minulla ei tässä mittakaavassa ollut aiempaa kokemusta, ja sitä tosiaan sai harjoitella. Aluksi tuntui vaikealta hahmottaa kaikki projektit ja oma rooli niissä. Kuitenkin, kun niihin sisään pääsi, oli työ todella mielenkiintoista ja aika meni nopeasti, välillä vähän liiankin. Oman ajankäytön hallinta ja ajankäytön suunnittelu ovat tärkeitä asioita, joista oppia sai.

Harjoittelun ajankohdasta johtuen ikäihmisten kohtaamista tuli harmillisen vähän, ihmisten kohtaamista yleisesti sitten senkin edestä. Moniammatillinen tiimityö on Voimalassa se ykkösjuttu, itsenäistä suunnitteluakin toki on jonkin verran tehtävä. Joitakin ryhmätoimintoja suunnitellessa tuli sellainen olo, ettei ole harjoittelussa, vaan kaikki pitäisi osata ja tietää. Tällaisissa tilanteissa pitää kuitenkin muistaa, että tukea on saatavilla Voimalassa työskenteleviltä opettajilta.

Mieleenpainuvimpia projekteja ehkä olivat Muistin Virkistäjät, AVOT perhekotien kuvapuhelinkokeilu sekä koulun Semppi-pisteelle järjestetty rentoutuspäivä. Muistin Virkistäjät ovat työikäisiä muistisairaita, joille järjestettiin erilaista ryhmätoimintaa koulun tiloissa ja perhekotien asukkaat pääosin muistisairaita ikäihmisiä, joille järjestettiin ryhmätoimintaa kuvapuhelimen kautta. Etenkin kuvapuhelin toiminta tuntui itsestä sellaiselta, mitä voitaisiin hyödyntää melkein missä vain.

Voimalassa pääsi mukaan monenlaiseen toimintaan, ja sai mm. erilaisten projektien kautta nähdä, miten teknologiaa voisi hyödyntää hoitotyössä. Tällaista monipuolisuutta ei monessakaan harjoittelupaikassa saa kokea. Kliinisten taitojen harjoittelun osalta harjoittelu toki oli suppeampaa, mutta sen tiesi jo harjoitteluun mennessäänkin ja pystyi suunnittelemaan tavoitteensa sen mukaan. Henkilön, joka Voimalan valitsee, tulee olla itseohjautuva ja vastuullinen. Voimalassa uusia taitoja saa opetella yhdessä toisten kanssa, verkostojaan laajentaa, herätellä ehkä itsessäänkin asuvaa toiminnan kehittäjää. Voin lämpimästi suositella Voimalaa harjoittelupaikaksi.

Piia, sairaanhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *