AVOT-hankkeen perhekotien kuvapuhelut

Olen sairaanhoitajaopiskelija Jutta ja suorittanut ikäosaamisen harjoittelun Voimalassa. Pääsin heti harjoittelun alusta mukaan AVOT- hankkeeseen, jota olemme tiimeinä vieneet eteenpäin. AVOT- hankkeen yksi pääidea on kehittää ikäihmisten perhehoitoa. Hankkeessa mukana on Karelia amk:n lisäksi Siun Sote ja PKKY.

Tiimimme aloitti kuvapuhelukokeilut Liperin ja Lieksan perhekoteihin. Muita hankkeessa mukana olevia perhekoteja on mm. Rääkkylässä ja Kiteellä. Olemme saaneet ohjausta palveluntuottajalta Sencomilta, liittyen videoyhteyteen ja laitteiden käyttöön. Itse en koe olevani mikään ”tekniikan ihmelapsi”, mutta niin vain minäkin opin uutta teknologian saralla. Tehtävänämme on ollut kuvapuhelimen välityksellä vetää perhekotien asukkaille ryhmää, joka parantaisi heidän kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Ensimmäiset kuvapuhelut perhekoteihin teimme elo-syyskuun vaihteessa ja tästä eteenpäin olemme ”tavanneet” säännöllisesti kerran viikossa. Ensimmäisissä kuvapuheluissa kyselimme asukkaiden mielenkiinnon kohteita, sekä kartoitimme toimintakykyä. Kuvapuheluiden sisältö ei ole ollut vain päämäärätöntä ajanvietettä, vaan kaikelle tekemiselle on aina tarkoitus, perustuen tutkittuun tietoon – ajatellen ikäihmisten fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn parantamista. Kuvapuhelut ovat tähän mennessä sisältäneet musiikkia, laulua, jumppaa, muistelua, luontoaiheita ym. Tärkeänä kuitenkin olemme pitäneet myös sitä, että kuvapuhelut ovat antaneet onnistumisen tunteita, sekä iloa ja piristystä asukkaiden arkeen. Hyvä mieli ja naurun remakka on usein ollut osa kuvapuhelua!

Oppimisen ja ikäosaamisen harjoittelun kannalta AVOT- hankkeen parissa on ollut erittäin mukava työskennellä. Vain mielikuvitus on rajana sille, kuinka voimme nyt ja jatkossa hyödyntää kuvapuhelua ikäihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi. Uudet opiskelijat jatkavat AVOT:in parissa, minä kiitän ja kumarran mielekkäästä ja opettavaisesta kokemuksesta.

”Mieli, jonka uusi kokemus on kerran laajentanut, ei koskaan palaa vanhoihin mittoihinsa.”
-Oliver Wendell Holmes

Jutta, sairaanhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *