Hyvinvointitapahtuma Omakoti Rannan asukkaille

Olen kolmannen vuoden terveydenhoitajaopiskelija Anni. Suoritin ikäosaamisen harjoitteluni Voimalassa syksyllä 2017. Vaikka ikäihmiset olivat harjoitteluni pääasiallinen asiakasryhmä, olin myös mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa toimintailtapäivää kehitysvammaisten ryhmäkoti Omakoti Rantaan. Hoitotyön opinnoissa käydään erittäin niukasti läpi kehitysvammaisia, joten tämä tapahtuma toi tervetullutta kokemusta tästä asiakasryhmästä.

Tapahtumassa oli lisäkseni mukana kaksi sairaanhoitajaopiskelijaa, kaksi fysioterapeuttiopiskelijaa ja yksi sosionomiopiskelija. Ryhmäkodin työntekijöiden toiveesta suunnittelimme toiminnan neljään erilaiseen pisteeseen, jota asukkaat kiersivät pienissä ryhmissä. Toimintaan osallistui noin kymmenen asukasta, ja jokaisessa ryhmässä oli kahdesta kolmeen henkilöä.

Pisteiden aiheina olivat aistit, liikunta, ravitsemus ja aivojumppa. Liikuntapisteellä heitettiin palloja ja hernepusseja ämpäreihin, aivojumppapisteellä pidettiin tietovisaa muun muassa Suomesta ja luonnosta, ja ravitsemuspisteellä arvailtiin, mitkä ruoat olivat terveellisiä ja mitkä herkkuja. Itse olin aistipisteellä, jossa asukkaat saivat haistella, tunnustella, kuunnella sekä arvailla erilaisia hajuja, tavaroita ja ääniä. Pisteiden jälkeen vielä pidimme pienen rentoutustuokion, jossa kuuntelimme rauhoittavaa musiikkia ja hieroimme asukkaita nystyräpalloilla. Lopuksi jokainen sai päivästä muistoksi kunniakirjan päivän suorittamisesta.

Haastetta toiminnallemme tuotti osallistujien vaihteleva toimintakyky ja kommunikoinnin vaikeudet. Muutama istui pyörätuolissa, ja vain jokunen asukkaista oli puhuvia. Pääsin itse hieman verestämään ruostunutta viittomakieltäni, sillä yhden asukkaan kanssa kommunikoitiin viittomin. Kaikki kuitenkin pääsivät osallistumaan tasapuolisesti. Tärkeintä oli onnistumisen ja hyvän mielen kokemukset.

Hyvinvointitapahtumamme oli kaikin puolin onnistunut. Monet asukkaista olivat todella iloisen näköisiä saatuaan omaa nimeään koristavan diplomin. Yksi työntekijöistäkin ihmetteli, miten rauhassa ja hiljaa asukkaat jaksoivat olla loppurentoutuksessa. Meille opiskelijoille tämä toi hyvää kokemusta kehitysvammaisten kanssa toimimisesta. Vastaavanlaista kokemusta emme välttämättä enää toiste opintojemme aikana saa.

Anni, terveydenhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *