Perheentalon Nalleneuvola ja Voimala-harjoittelu

Olen Siiri, 33-vuotias viimeisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Liperistä. Suoritan Voimalassa perhehoitotyön harjoittelua, jonka aloitin tämän vuoden alussa. Perheentalon Nalleneuvolan järjestäminen kuului osana perhehoitotyön harjoittelussa suoritettavaa projektia.

Perheentalon Nalleneuvolan tarkoituksena on lieventää lasten mahdollisia ennakkoasenteita lääkäreitä ja sairaalakäyntejä kohtaan sekä tuottaa samalla myös terveyttä ja hyvinvointia edistävää toimintaa niin lapsille, kuin aikuisille. Nalleneuvola on alun perin ollut Karelian AMK:n opiskelijoiden toiminnallisen opinnäytetyön tuotos, joka on osoittautunut menestykseksi useamman toimintavuotensa aikana.

Projekti käynnistyi jo ennen varsinaisen harjoitteluni alkua, kun perheentalon perehdytyksessä perheentalon ohjaajat pyysivät valmiin ohjelman meidän järjestämästämme toiminnasta nalleneuvolaan. Päätimme parini kanssa käyttää mahdollisimman paljon Pohjois-Karjalan Kansanterveyden keskukselta lainattavaa 1-6 vuotiaiden lasten Semppi-salkkua, koska sieltä löytyi paljon hyvää materiaalia hyödynnettäväksi terveysaiheisiin teemoihin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ensimmäinen päivä nalleneuvolassa tietenkin jännitti, vaikka lasten kanssa kohtaaminen ja vuorovaikutus eivät olleet uusia asioita minulle. Vieraissa tiloissa toimiminen tietyssä roolissa itsenäisesti tuntuivat yhtäkkiä hyvin haasteelliselle, mutta onneksi sain tukea opiskelijapariltani. Heti ensimmäisestä kerrasta lähtien huomasimme, että nalleneuvola on suosittu lasten ja vanhempien keskuudessa.

Kohtaamiset lasten ja vanhempien kesken olivat jokainen omanlaatuisiansa ja antoivat paljon kokemuksia erilaisten ihmisten kohtaamisesta. Uskon, että tilanteet antoivat minulle monipuolisia valmiuksia kohdata perheitä myös jatkossa sairaanhoitajan työtehtävissä. Mikä toimi yhdelle, ei välttämättä toimi seuraavalle.

Voimalassa on harjoittelussa ajoittain myös vaihto-opiskelijoita, myös me saimme ripauksen kansainvälisyyttä muutaman viikon ajan harjoittelussa, kun espanjalainen sairaanhoitajaopiskelija kulki matkassamme. Oli mukavaa nähdä, että lasten kanssa vuorovaikutteinen toiminta ei välttämättä kaipaa yhteistä kieltä, vaan toiminta onnistuu myös muulla tavalla elehtien sekä leikkien.

Mieleenpainuvimmat hetket nalleneuvolasta ovat ehkä niitä hetkiä, kun sai leikkiä lasten kanssa ja nähdä miten lapset eläytyvät leikissään sataprosenttisesti tilanteeseen ja kuinka mielettömän hyviä he ovat käyttämään mielikuvitustaan hoitaessaan lelulle sattunutta haaveria tai sairautta. Viimeinen nalleneuvola-kerta oli mielestämme kaikkein onnistunein kokonaisuus, johon oli hyvä lopettaa. Olimme onnistuneet laatimaan juuri sopivanmittaisen rentoutussadun, johon saimme lapsia ja vanhempia hyvin mukaan.

Nyt, kun harjoittelustani on takana viisi viikkoa, voisin sanoa, että Voimala on tarjonnut hyvin monipuolisen oppimisympäristön. Pääasiallisesti harjoittelu Voimalassa vaatii itseohjautuvaa asennetta sekä tiimityöskentelytaitoja, eikä aikataulujen laatimisen taidoistakaan ole haittaa. Ihminen on siitä hieno kokonaisuus, että kaikissa taidoissa voi kehittyä niin halutessaan. Harjoitteluni aikana olen joutunut olemaan myös oman mukavuusalueeni ulkopuolella ajoittain. Mielestäni sellaiset hetket kehittävät parhaiten, kun huomaa, että kaikesta selviää ja tiimityöskentelyssä on voimaa.

Siiri, sairaanhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *