Seksuaaliterveysasioita ammattiopisto Luovilla

Olen Joona, 23-vuotias sairaanhoitajaopiskelija ja Voimalassa suoritan perhehoitotyön työharjoittelujaksoani. Pohjois-Karjalan Kansanterveyden keskus pyysi Voimalasta opiskelijoita avuksi järjestämään ammattiopisto Luoville koulutusta unesta ja seksuaaliterveydestä, mitä Luovilta olivat toivoneet. Teemana seksuaalisuus on minulle tutuhko, sillä olen tehnyt opinnäytetyön seksuaalisuus-ja sukupuoliasioihin liittyen.

Ammattiopisto Luovi on erityistarpeessa oleville nuorille tarkoitettu ammattiopisto. Nuorten erityistarpeet täytyi huomioida koulutusta suunniteltaessa. Valmistelin nuorille diaesitystä ja tärkeää oli välttää liian monimutkaista kielenkäyttöä. Esitykseni sisältö koostui seurustelusuhteen, seksuaalisuuden moninaisuuden, seksuaalisen häirinnän sekä seksuaalisen hyväksikäytön aihepiireistä. Lisäksi valmistelin kondomin käyttökoulutusta nuorille, jotta he oppisivat harrastamaan turvallista seksiä.

Ammattiopisto Luovi sijaitsee Käsämässä ja suuntasimme sinne pitämään rastejamme heidän Hyvinvointi-päivässään. Meidät otettiin hyvin vastaan Luovin puolesta ja Kansanterveyden keskuksen työntekijät avustivat meitä myös. Luokkaryhmiä tuli yhteensä kuusi päivän aikana ja rastit olivat puolen tunnin mittaisia. Nuorien erityistarpeen tasot vaihtelivat suuresti eri luokkien kesken, mikä aiheutti hieman hankaluuksia hetkittäin esitystä pidettäessä.

Esitysten pitäminen meni pääosin hyvin, kuitenkaan en paljoa keskustelua saanut nuorissa heräteltyä, etenkään isoimmissa ryhmissä. Osa nuorista oli erittäin vaivaantuneita seksuaalisuus aiheesta ja seksistä puhumisesta. Kondominkäyttökoulutus meni pääosin hyvin – osa nuorista oli todella iloisia päästessään harjoittamaan kondomin käyttöä. Kuitenkin muutama nuori ahdistui suuresti edes kondomin käytöstä puhuttaessa. Nuoret reagoivat eri tavoin.

Luovin ohjaajat antoivat hyvää palautetta koulutuksesta ja ilmeisesti Luovilla on opiskelijoiden kesken paljonkin seurustelusuhteita, joten koen koulutuksen olleen kohtuullisen onnistunut ja tarpeellinen. Sitä pitäessäni opin kohtaamaan erityistarpeisia nuoria ja keskustelemaan luontevammin nuorten kanssa aroista ja kiusallisista aiheista.

 

Joona, sairaanhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *