Hyvä sydämen kevät

Moi. Minun nimeni on Jenni ja olen terveydenhoitajaopiskelija Karelia-ammattikorkeakoulusta. Suoritan Ikäosaamisen harjoitteluani Voimalassa nyt keväällä 2018. Harjoitteluni täällä alkaa olemaan loppusuoralla, joten on aika kullata muistot.

Joka lukukausi Voimala järjestää yhteistyössä Sydänyhdistyksen kanssa Hyvä Sydän-ryhmän. Ryhmän toiminta-ajatus mukailee TULPPA-kuntoutusta, joka on tullut tutuksi viimeisten viikkojen aikana varsin mukavasti. Ajatuksena ryhmässä on siis käydä läpi erilaisia teemoja sydämen terveyttä ajatellen. Ryhmä kokoontuu tiistaisin 13-14:30, minkä jälkeen jokaisella ryhmäläisellä on yksilöohjaus fysioterapiaopiskelijoiden kanssa.

Teemoina ovat olleet mm. valtimoterveys ja liikunta, ravitsemus, stressinhallinta ja mielenterveys, ensiapu ja vapaavalintainen aihe. Valtimoterveydessä ja liikunnassa kävimme läpi liikunnan vaikutuksista elimistöön ja etenkin verenkiertoon ja sydämeen.  Ryhmäläiset pääsivät rakentamaan liikuntapiirakoita pienryhmissä sekä keskustelemaan yhdessä esimerkiksi siitä, kuinka kauan kestää, että säännöllisen liikunnan vaikutukuset näkyvät elimistössä.

Ravitsemus-teemassa kävimme läpi ravitsemussuosituksia, kuitutestiä sekä osallistujat pääsivät täyttämään ruokapäiväkirjaansa kotitehtäväksi, mitkä he arvioivat seuraavalla tunnilla. Stressinhallintakerralla kävimme ryhmäläisten kanssa läpi yhdessä stressin vaikutuksista elimistöön sekä valtimoterveyteen ja ryhmäläiset pääsivät pareittain keskustelemaan stressaavista asioista. Toiseksi viimeisellä kerralla ryhmäläiset pääsivät harjoittelemaan ensiaputaitoja. Pisteinä oli painelupuhalluselvytys, defibrilaattorin käyttö, tajuttoman kääntäminen kylkiasentoon sekä raajamurtuman tukeminen. Tämä kerta oli hyvin innostava. Ryhmäläiset kokivat toiminnan tarpeelliseksi jatkoa ajatellen.

Tällä hetkellä olemme ryhmän kanssa siinä tilanteessa, että viimeinen, eli vapaavalintainen aihe on enää jäljellä. Kyseiselle kerralle ei ryhmäläisillä ollut toiveita, joten olemme järjestäneet erilaisia tehtäviä heille hieman kevennykseksi painavien asioiden jälkeen. Tämä ryhmä on ollut itselleni mielenkiintoisin ryhmä, sillä aihe kiinnostaa minua paljon. Teen keikkatöitä ajoittain sydänosastolle, minkä vuoksi aihe myös kiinnostaa itseäni paljon.

Nyt on kuitenkin päästettävä sydänryhmäläiset kesälaitumille ja nii lähden myös minäkin. Hyvää kesänodotusta kaikille!

Jenni, terveydenhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *