Uudenlainen harjoittelukokemus

Moi, olen Taru. Minulla alkoi nyt syksyllä viimeinen vuosi sairaanhoitajaopintoja Karelia-ammattikorkeakoulussa. Olen aikaisemmalta koulutukseltani ylioppilas sekä lähihoitaja. Lähihoitajana olen työskennellyt epäsäännöllisesti noin 8 vuoden ajan, eri vanhustenhuollon yksiköissä. Tämä nykyinen harjoittelujaksoni kuuluu osaksi ikäosaamisen harjoittelua ja tunteja minulla on hyväksilukujen jälkeen yhteensä 154 eli melko lyhyt jakso kokonaisuudessaan.

Aiemmin en itse varsinaisesti ollut tutustunut Voimalan toimintaan. Työskentelytilat olivat sinällään tuttuja, kun niiden ohi tulee kuljettua lähiviikkoina, kun meillä opetusta on. Sen verran olin tietoinen, että Voimalan opiskelijat järjestävät aina joskus joitain ’tempauksia’ esimerkiksi Semppi-pisteellä. Joiltakin opiskelukavereiltani olin saanut melko negatiivisen kuvan täällä harjoittelusta, mutta nyt kolmen viikon jälkeen, en itse koe ollenkaan samoin. Olen itseasiassa hyvinkin yllättynyt kuinka kevyttä ja vapaata tämänkaltainen harjoittelu on, ehkä minulla on sitten erilainen työhistoria kuin noilla toisilla opiskelijoilla ja siksi koen tämän pelkästään positiivisena kokemuksena. Myöskin koen ehkä olevani jonkin verran luova ihminen ja tällainen projektien suunnittelu osaltaan tukee tätä luovuutta. Toki ’tavallisissa’ harjoittelussakin saa aina keksiä luovia ratkaisuja asioihin, mutta on tässä erilaiset mahdollisuudet vaikuttaa asioihin kuin vaikkapa fyysisesti raskaassa vuodeosastoharjoittelussa.

Olen mietiskellyt aina esimerkiksi palvelutaloissa työskennellessäni, kuinka saisi näihin paikkoihin lisää aktiviteettia asukkaille ym, kun resurssit eivät tunnu riittävän ja tällainen Voimalan toiminta olisikin oikein mainio ratkaisu asiaan. Kun vain löytyisi innokkaita ihmisiä kehittämään palveluita, ehkäpä itse tartun tuumasta toimeen joku päivä.

Olen aina ollut myös kova jännittämään asioita, etenkin ryhmätilanteita vieraiden ihmisten kanssa. Näin tapahtuu edelleen, mutta nyt olen kokenut asian hieman helpottaneen, ainakin tässä ympäristössä. En tiedä vaikuttaako asiaan se, että kun on perehtynyt kunnolla aiheeseen suunnittelemalla kaiken itse, niin luoko se jonkinlaista varmuutta asiaan vai onko se vain, kun toistoja on tarpeeksi, niin ’suoritus’ paranee. Vai voisiko aiheen kiinnostavuudella olla vaikutusta asiaan? No, näitä saan varmasti vielä pohtia tulevaisuudessakin.

Taru, sairaanhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *