Voimala vierailee Karhunpesässä

Moikka,

Olen Anna, kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija. Olen suorittamassa Voimalassa opintoihini kuuluvaa perhehoitotyönharjoittelua. Harjoitteluni Voimalassa alkoi jo elokuussa ja loppui syyskuun lopussa. Harjoittelussani olen päässyt mukaan aloittelemaan ja käynnistelemään monia erilaisia projekteja ja seuraavana kerronkin yhdestä meidän projektistamme.

Saimme toimeksiannon Kontiolahden kunnan avoimen varhaiskasvatuksen Karhunpesän olohuoneelta. Karhunpesän olohuone toimii päiväkodin tiloissa, ja se on avoinna maanantaisin ja perjantaisin, ja sinne ovat tervetulleita kaikki lapset perheineen. Perjantaisin siellä vierailee kolmannen osapuolen toimijoita. Me saimme kuulla koordinaattoriltamme lyhykäisyydessään toiveen, että pitäisimme jotain ohjelmaa avoimeen päiväkotiin, siellä käyville lapsille ja vanhemmille.

Meille ei annettu mitään raamia, jonka mukaan ohjelmaa pitäisi järjestää, vaan me saimme vapaat kädet suunnitella ja toteuttaa ohjelmaa. Otimme yhteyttä Karhunpesään ja sovimme, että me suunnittelemme sisällön ja tarjoamme sitä heille. Lähdimmekin suunnittelemaan teemoja perjantaivierailuillemme tietyn kirjasarjan kirjojen teemoihin perustuen. Mukaan haluttiin myös liittää toiminnallisuutta, liikuntaa ja kädentaitoja, sekä myös vanhemmille informaatiota. Tuntien suunnitelma otettiin ilolla vastaan Karhunpesässä.

Ensimmäisellä kerralla teemana oli pelon ja jännityksen kesyttäminen. Meillä oli suunniteltu ohjelma meidän tuokioomme, mutta meillä oli tiedossa, että voimme joutua luovimaan tilanteiden muuttuessa. Avoimessa päiväkodissa ei välttämättä ole vakiokävijöitä, ja ennalta voi olla vaikea tietää ketä paikalle saapuu, saapuuko ketään ja millainen ohjelma juuri heille sopii. Voihan olla, että meillä on suunniteltu askartelua ja liikuntaleikkejä, ja jos paikalle saapuukin pieniä vauvoja, täytyy ohjelmaa pystyä hieman muuttamaan. Tai ehkä monikaan vauva ei osaa vielä leikata vaikka saksilla tai leikkiä ohjaamaamme leikkiä.

Paikalle ensimmäiselle kerralle lähti kolme opiskelijaa, minä ja kaksi fysioterapeuttiopiskelijaa. Meitä kaikkia ehkä hieman jännitti sinne mennessä. Me oltiin paikalla hyvissä ajoin, jotta saatiin laiteltua paikat kuntoon. Pikkuhiljaa paikalle alkoi tulla äitejä lapsineen. Mukana oli monen ikäisiä lapsia, pienestä vauvasta jo hieman isompaan, mutta kuitenkin alle esikouluikäiseen lapseen. Me oltiin ajateltu, että tilasta raivataan pois ylimääräisiä leluja ja virikkeitä, jotta ”yleisö” keskittyisi meihin, mutta loppu ajasta lelut jostain löytyivät ja lapset leikkivät myös niillä. Me oltiin suunniteltu hienot alku- alku ja loppulorut, ainut vaan, että kukaan meistä opiskelijoista ei ollut niin musiikillinen ihminen, joten niiden esittäminen hieman jännitti. No sovittiin, että vedetään ne kaikki yhteen ääneen porukalla ja hyvinhän ne kaikki liene menivät, vain hieman allekirjoittanut sekoili sanoissaan. Meillä oli myös hieman askartelua ja toki perheet saivat hieman kahvitella ja rupatella keskenään.

Tuokioon haluttiin antaa myös vapaata juttelu aikaa perheille, sillä monesti perheiden yhteisiin tapaamisiin lähdetään, jotta voidaan tavata muita äitejä ja lapset saavat ystävystyä muiden lasten kanssa. Meillä kuitenkin oli suunniteltu ohjelmaa koko meille varatulle ajalle, mutta se pidettiin pieninä tuokioina. Vanhemmille vietiin informaatio nettisivujen muodossa, jonne vanhemmat pääsevät tietoa hakemaan, niin halutessaan. Me ei haluttu pitää mitään kalvo sulkeisia ja pakottaa äitejä kuuntelemaan meidän kasvatusneuvontaa.

Kaiken kaikkiaan tuokio sujui hyvin. Lapset meitä hieman vierastivat, mutta kuitenkin olivat mukana toiminnoissa. Tuokion kruunasi se, että kun lopussa luettiin satukirjaa, yksi lapsista tuli satua lukevan opiskelijan luo ja istui hänen syliin kuuntelemaan satua, ihan niin kuin oltaisiin aina siellä mukana toiminnoissa oltu. Tämä palaute tältä lapselta varmaan kertoi meille sen, että pelko ja jännitys saatiin kesytettyä, kuten teemana tässä päivässä oli.

Anna, sairaanhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *