Harjoittelu Voimalassa “etänä”

Olen ensi keväänä valmistuva sairaanhoitajaopiskelija. Teen Voimalassa perhehoitotyön harjoittelua. Olen kotoisin toiselta paikkakunnalta, ja kouluun minulla on matkaa yhteen suuntaan vajaat 100 kilometriä. Tietöineen koulumatkaan menee puolitoista tuntia suuntaansa. Sovimme Voimalan väen kanssa toiveestani, että voin tehdä harjoittelua osittain etänä kotipaikkakunnaltani, koska opiskelijabudjetilla harjoittelun käyminen joka päivä Joensuussa olisi tarkoittanut henkilökohtaista konkurssia. Tämä järjestyi hienosti Oma aika -palvelun toimesta, sillä sain haalittua paikkakunnaltani projektiin neljä perhettä. Palvelun tavoitteena on siis antaa vanhemmille omaa aikaa, kun vietän aikaa perheen lasten kanssa. Työ perheissä oli hyvin itsenäistä, koska tein käynnit yksin. Toki vakuutusten takia toisen vanhemman oli oltava saatavilla, jos jotain sattuisi. Sain perheet mukaan Facebook-päivityksen kautta, jota ihmiset jakoivat yli odotusten. Vein myös mainoksia päiväkotiin. Jos nämä eivät olisi tuottaneet tulosta, olisin vielä toimittanut mainoksia neuvoloihin.

Toki kävin koululla joka viikko, joinain viikkoina useampana päivänä. Olin mukana myös muissa projekteissa, kuten Nuorisoverstas, Alisa yökylä ja pieniltä osin Kuvapuhelin -projektissa. Kuvapuhelimen suhteen sain hoidettua asioita suurilta osin kotoa käsin sähköpostein. Alisa yökylää suunnittelimme koululla, ja itse yökylä viikonlopun vietimme siis Outokummussa. Nuorisoverstasta suunnittelimme Skype-yhteydellä ja drive-pohjalla etänä. Olen tyytyväinen, että tiimin kanssa sai sovittua tapaamiset näin, ettei jokaista suunnittelua varten tarvinnut ajaa erikseen koululle. Se säästi minulta suuren menoerän. Tietysti ajoja perheisiin tuli päivittäin, mutta matkat eivät olleet pitkiä.

Ilman Oma aika -palvelua en olisi saanut tunteja kasaan suunnitellun viiden viikon aikana. Vietin perheissä kaksi tuntia per käynti, pääasiallisesti kahdessa perheessä kävin kahdesti viikossa, ja kahdessa kerran viikossa, joitain muutoksia viimeisten viikkojen aikana oli. Käyntien suunnitelmat, teoriaperustan hankkiminen ja sisäistäminen sekä kirjaukset veivät paljolti aikaa. Päivät venyivätkin melko pitkiksi, koska pääasiassa käynnit perheissä tapahtuivat illalla (lapset kouluissa ja vanhemmat töissä). Pyysin myös tiimiltä neuvoja suunnitelmiin.

Itsenäinen työskentely ei ole minulle ongelma, päinvastoin pidän vastuun ottamisesta ja itsenäisestä suunnittelusta. Se, mitä itsenäinen työ toisella paikkakunnalla on tuonut mukanaan, oli että tietenkään muut tiimiläiset tai ohjaajat eivät näe konkreettisesti, että ylipäätään teen mitään koska en ole ollut läsnä koululla kovinkaan paljoa. Toki suunnitelmat ja käyntieni reflektiot ovat heille näkyvillä Moodlessa. Joskus olisin myös kaivannut käyntien purkamista jollekulle puhuen, mutta reflektioiden kirjoittaminen auttoi. Minulla oli lupa soittaa ns. backupille, jos jotain ilmenisi. Kerran soitinkin, kun olin hieman epävarma erään perheen kohdalla toimintani tavoitteellisuudesta, ja sain puhelimitse neuvoja sekä tavallaan hyväksyntää toiminnalleni, joka siinä tilanteessa tuntui tärkeältä.

Tiimityöskentely on aika erilaista ”etäihmisenä” verrattuna jos harjoittelun olisi suorittanut kokonaisuudessaan koululla. Helposti jää hieman tuntemattomaksi muulle porukalle, kun puuhailee tunteja kasaan kotoa käsin. Vertaisarvioinnin suhteen se on hieman haasteellista, etenkin kun omalla kohdallani viikkoSpa on siirtynyt/peruuntunut pari kertaa. Olen myös aika pihalla siitä, missä projekteissa uudet harjoittelijamme ovat mukana. Omalta osaltani tiimityöskentely on siis ollut aika erilaista, mutta parhaani olen koettanut olla mukana ja perillä siitä mistä pitääkin olla projektien suhteen.

Kaiken kaikkiaan työ perheissä on ollut antoisaa ja antanut eväitä itsenäiseen työskentelyyn sekä vastuun ottamiseen. Palautteen perusteella perheet ovat olleet tyytyväisiä toimintaani. Vaikka työni on melko näkymätöntä muulle tiimille, itse koen, että se mitä olen perheiden hyväksi tehnyt, on ollut tärkeää ja merkityksellistä.

 

Sairaanhoitajaopiskelija Mia

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *