Vaihto-opiskelijoiden ohjaus Voimalassa

 Olen Tapio, terveydenhoitajaopiskelija ja suoritan Voimala –harjoittelussa mielenterveys- ja päihdeharjoittelu jaksoa. Blogipostauksen aiheena minulla on vaihto-opiskelijoiden ohjaus Voimalassa, sillä vastuullani oli harjoittelun aikana vaihto-oppilas Ranskasta ja myös harjoittelun aikana toimin muidenkin vaihto-opiskelijoiden kanssa, sekä ohjeistin ja ohjasin heitä.

Alussa ohjeistin vastuullani olevaa vaihto-opiskelijaa sähköpostin kautta, minne tulla ja milloin. Hänen saapuessaan Voimalaan esitin hänelle tiimin ja kävin läpi, mitä Voimalassa tehdään ja mikä Voimalan tarkoitus ylipäätään on. Minusta oli mukavaa toimia vastuuhenkilönä, sillä pystyn kuvittelemaan, millaista olisi olla vieraassa maassa vieraana koulun harjoittelussa. Luultavasti ainakin alussa kaikki on sekavaa, joten on hyvä, että sinulle on nimetty varsinainen vastuuhenkilö selvittämään asioita. Halusin myös kehittää englanninkielen puhetaitoani, joka on päässyt vuosien saatossa ruostumaan.

Havainnoillistava kuva Voimala-työskentelystä, paljon kahvia ja papereita.

Saimme vaihto-opiskelijat hyvin mukaan toimintaamme Voimalassa. Oppimisen kannalta vaihto-opiskelijat eivät välttämättä saaneet täysin kaikkea irti, sillä esimerkiksi tapahtumaa tai terveystarkastuksia pitäessä, puhuttiin suurin osa ajasta suomea. Parhaani mukaan koitin kuitenkin kääntää puheita englanniksi ja kertoa mitä teemme, mitä tapahtuu ja mitä kukakin saattoi sanoa tai kertoa. Suunnitellessa puhumme myös tiimin kanssa englantia, jotta vaihto-opiskelijat saataisiin siihen mukaan paremmin. Annoin myös mahdollisuuden vaihto-opiskelijoita tehdä mittauksia terveystarkastuksissa ja asiakkaita asia ei vaikuttanut haittaavan. Toki kysyin heiltä luvan, saako vaihto-opiskelija tehdä tämän.

Yksi tiimistämme oli myöhemmin tänä vuonna lähdössä harjoitteluun Ranskaan, joten hän ja vaihto-opiskelija tulivat erityisen hyvin juttuun. He sopivatkin tapaavansa Ranskassa myöhemmin, joka on minusta oikein hienoa asia. Tällä tavoin lisäämme eri maiden opiskelijoiden kanssakäymistä ja rajojen yli ulottuvaa tiedon ja taidon molemminpuolista karttumista.

Kansainvälisyys on kasvavassa asemassa niin opiskelussa kuin työelämässäkin. (Lähde: https://morguefile.com/photos/morguefile/4/pop)

Vaihto-opiskelijoiden kanssa työskentelystä jäi minulle positiivinen asenne. Kannattaa muistaa heidän kanssaan työskentelyssä, että moni asia voi olla uutta heille, sekä suomen kielen jatkuva kuuleminen saattaa turhauttaa heitä, etenkin kun ei aina saata tietää missä mennään ja mitä muut puhuvat. He kuitenkin vaikuttivat yleisesti olevat oikein kiinnostuneita työskentelystä Voimalassa, sekä myös Suomesta ja Suomen kulttuurista. Koenkin, että sekä vaihto-opiskelija, jonka vastuuhenkilö olin, kuten muutkin vaihto-opiskelijat, oppivat ja saivat harjoittelusta kokemuksen, jonka he muistavat pitkän aikaa.

 

Tapio, terveydenhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *