Mielenterveys- ja päihdehoitotyön harjoittelu Voimalassa

Moikka!

Olen toisen vuoden terveydenhoitajaopiskelija ja suoritin mielenterveys- ja päihdehoitotyön harjoittelua Voimalassa viiden viikon ajan. En varsinaisesti tiennyt juuri mitään Voimalan toiminnasta ennen aloittamistani ja fiilikseni olivat hieman epävarmat, saisinko näistä viikoista mitään irti liittyen juuri mielenterveys- ja päihdehoitotyön harjoitteluun.

Voimalan toiminnassa korostuu terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen erilaisten ryhmien ja yksilöasiakkaiden kanssa. Työskentely on projektilähtöistä ja hommat tehdään yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa. Pidin siitä, että opiskelijat saivat niin paljon vastuuta projektien suunnittelussa ja toteuttamisessa. Se opetti minulle vastuun ottamista ja aikataulutuksen suunnittelua. Vinkkinä Voimalaan tuleville, että kalenteri kannattaa hankkia, jos ei jo sitä mahdollisesti omista. Itselläni kalenteri alkoi jo täyttymään ensimmäisten päivien aikana erilaisista projekteista ja yksilöasiakkaiden tapaamisista.

Mielenterveys- ja päihdehoitotyö näkyi harjoittelussa muun muassa yksilöasiakkaiden kautta. Niissä opin yhteisen tekemisen, kuuntelun ja läsnäolon merkityksen asiakkaan hyvinvoinnissa. Tapasin monia erilaisia asiakkaita harjoitteluni aikana ja teimme heidän kanssaan jotain heille mielekästä puuhaa. Opin avoimen keskustelun ja asiakkaiden voimavarojen löytämisen tärkeyden. Itse sain ehkä eniten irti näistä yksilöasiakastapaamisista. Voimalassa ei tehdä sellaista kliinistä hoitotyötä, mitä voisi tulla vastaan esim. osastolla harjoittelussa ollessa, mutta täällä opin juuri läsnäolon ja yhteisen tekemisen kautta tapahtuvan hoitotyön.

Kaiken kaikkiaan Voimala-harjoittelu oli antoisa kokemus ja en osannut odottaa, että viihdyn siellä niin hyvin. Omalla aktiivisuudella ja vastuun ottamisella pääsee jo hyvin liikkeelle. Voimala avaa myös oven moniammatilliseen työskentelyyn, ja itsekin pääsin tekemään hommia fysioterapeuttiopiskelijoiden kanssa, jota en aiemmissa harjoitteluissa ole päässyt niin paljon tekemäänkään.

Milja, terveydenhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *