Voimalan asiakastarinat – Voimaa äitiyteen-ryhmä opiskelijan näkökulmasta

Voimaa äitiyteen on Voimalan opiskelijoiden ohjaama pienryhmä, joka pohjautuu Kareliassa Voimalaan aikaisemmin tehtyyn opinnäytetyöhön. Keväällä 2020 toteutuneessa ryhmässä oli mukana kuusi äitiä ja heidän vauvansa. Ryhmän tavoitteena on tarjota tukea ja tietoa tuoreille äideille muun muassa liikkunnan turvallisesta aloittamisesta synnytyksen jälkeen. Ryhmä tarjoaa myös vertaistukea äideille muilta samassa tilanteessa olevilta ryhmäläisiltä.

Kevään ryhmää ohjasi Voimalan harjoittelijoista kaksi fysioterapeuttiopiskelijaa sekä terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajaopiskelija. Haastattelin ohjaajista fysioterapian kolmannen vuoden opiskelijaa, Anssi Kiljusta, joka osallistui ryhmän suunnitteluun, ohjaukseen sekä reflektointiin.

Fysioterapeuttiopiskelijan näkökulmasta ryhmä oli täysin uudenlainen kokemus. Äitiysfysioterapia oli aihealueena uusi, joten ryhmän toteuttaminen antoi paljon uusia näkökulmia omiin opintoihin liittyen. Myöskin lasten ja varsinkin vauvojen kanssa ammatillisesti toimiminen oli uutta ja täten myös kehittävää. Tämän takia ensimmäinen ohjauskerta hieman jännitti, mutta hyvän suunnittelun ja reippaan tiimityön ansioista alkujännitys laantui nopeasti. Ryhmä järjestettiin viikottain, ja ohjaaminen tuntui kerta kerralta luonnollisemmalta.

Voimaa äitiyteen-ryhmä alkoi heti Anssin harjoittelun alkaessa, joten ryhmän suunnittelu oli myös ensikosketus moniammatillisessa tiimissä työskentelyyn. Tämä toi aloitukseen hieman haasteita, mutta uuteen tiimiin ja työskentelytapoihin tutustuttuaan moniammatillinen työskentely oli jokaisen alan opiskelijalle silmiä avaavaa ja antoisaa. Varsinkin loppua kohden jokainen sai tuotua omaa osaamistaan paremmin esille, ja moniammatillisuuden tekemisen hyödyt näkyivät onnistuneessa lopputuloksessa.

Ryhmä antoi varmuutta toimia pienten vauvojen kanssa, oppia lapsen motorisesta kehityksestä sekä moniammatillisesta yhteistyöstä. Kokonaisuudessaan ryhmän läpivieminen oli positiivinen kokemus, ja loppupalautteen perusteella myös ryhmään osallistujat saivat kaipaamaansa tukea uuteen arkeen sekä mahdollisuuden verkostoitua samassa tilanteessa olevien äitien kanssa.

 

Emma, Markkinoinnin tradenomiopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *