Voimala harjoittelupaikkana – uhka vai mahdollisuus?

Hei,

Olen 4.vuoden sairaanhoitajaopiskelija Karelia-ammattikorkeakoulusta. Päädyin tekemään Voimalaan perhehoitotyön harjoittelun, jonka piti alun perin olla jo keväällä, mutta korona siirsi harjoitteluani lukukaudella eteenpäin. Rehellisesti sanottuna olin aina viimeiseen asti vältellyt harjoittelua Voimalassa, koska koin että kliiniset kädentaidot sairaanhoitajana olisivat itselleni paljon hyödyllisempiä, mutta lopulta Voimala oli ainut harjoittelupaikka, jonka sain. Harjoittelun alussa kuitenkin päätin, että otan tästä harjoittelusta kaiken irti mitä saan ja otan sen positiivisena oppimiskokemuksena.

Harjoittelun edetessä ja projektien parissa työskennellessä koin, että Voimala harjoittelu antoi todella paljon erilaisia taitoja myös sairaanhoitajana työskentelyyn. Opin projektityöskentelytaitoja, tiimityöskentelytaitoja, moniammatillisia työskentelytaitoja, tietotaitoa lasten ja nuorten kehityksestä jne. Näiden viikkojen aikana pääsin työskentelemään paljon lasten ja nuorten parissa mm. Lähiötalolla, Alisa-projekteissa ja Tyttöjen tuvalla, sekä pääsin antamaan ensiapukoulutusta Kontiolahdella pienten lasten vanhemmille. Itselläni oli jonkun verran kokemusta lasten kanssa työskentelystä erilaisten kesäleirien ohjaajana, mutta tämä oli todella hyvää lisäopetusta ja kertausta. Lisäksi tuli myös vastaan uusia ohjauskokemuksia, kun pääsi ohjaamaan myös lapsia, joilla oli erityisiä tarpeita.

Kaikkein parasta oli nähdä miten lapset nauttivat yhteisestä tekemisestä ja miten he ottivat meidät opiskelijat aina iloisina vastaan. Isojen ryhmien ohjaaminen antoi haastetta. Esimerkiksi Lähiötalolla, missä lapsia oli paljon ja heidän ohjaukseen piti valmistautua eri tavalla. Piti ottaa huomioon mm. se millä tavalla ohjeistaa, miten saada lapset kuuntelemaan, miten suhtautua lapsiin, jotka eivät käyttäydy hyvin ja häiriköivät muita lapsia, miten pitää ryhmä kasassa, mistä leikeistä lapset tykkäävät jne. Onneksi meitä oli aina neljä ohjaajaa, joten pystyimme jakamaan tehtäviä ja vastuita keskenämme sekä meillä oli parempi valmius antaa myös yksilöllistä aikaa lapsille.

Voimala-harjoittelun aikana syntyi myös tiiviitä opiskelijaporukoita, kun työskentelimme samoissa projekteissa. Muissa harjoitteluissa en ole päässyt työskentelemään muiden opiskelijoiden kanssa, joten tämä oli senkin takia kiva kokemus. Pääsi työskentelemään moniammatillisesti fysioterapeuttiopiskelijoiden kanssa, ja pystyimme hyödyntämään omia osaamisalojamme monipuolisesti lasten ja nuorten kanssa toimiessa.

Loppujen lopuksi todella mukavat ja hauskat harjoitteluviikot takana ja seuraavaksi suunta kohti syventävää harjoittelua. Tsemppiä kaikille Voimalassa työskentelyyn ja ihanaa syksyn jatkoa!

Sairaanhoitajaopiskelija Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *