Työskentely ikäihmisten kanssa

Moikka!

Olen Siiri, neljännen lukukauden fysioterapeuttiopiskelija ja harjoitteluni Voimalassa on toinen työharjoitteluni opintojeni aikana. Tulin harjoitteluun Voimalaan, koska halusin saada harjoittelupaikastani aivan toisenlaisen kokemuksen, kuin ensimmäisestä harjoittelustani, jonka suoritin julkisessa terveyskeskuksessa. Mielestäni on tärkeää tehdä harjoittelut mahdollisimman erilaisissa ympäristöissä, jotta oma ammatillinen näkökulma kehittyy mahdollisimman laajaksi. Erilaisten harjoitteluiden kokeminen antaa myös hyvää osviittaa siitä, mitä tulevaisuuden työnä haluaisi tehdä ja mihin mahdollisesti erikoistua tai suuntautua. Työskentelen harjoitteluni aikana 2. tiimissä, eli asiakkaani ovat pääasiassa ikäihmisiä, muutamaa poikkeustapausta lukuun ottamatta. Harjoittelun aikana olen siis saanut kokemusta heidän kanssaan työskentelemisestä, ja oppinut kiinnittämään huomiota asioihin, jotka korostuvat heidän kanssaan työskennellessä.

Valitsin blogipostaukseni aiheeksi ikäihmisten kohtaamisen, sillä Voimalassa työskennellessä tapaamme vanhoja ihmisiä päivittäin erilaisissa tilanteissa; ryhmänohjauksissa, kotikäynneillä ja yhteistyökumppaneiden tilaisuuksissa. Ikääntyneiden asiakkaiden kohtaamisessa korostuu mielestäni empaattisuuden merkitys, sanatarkka kuuntelu sekä riittävä äänenkäyttö. On myös kiinnitettävä huomiota sanavalintoihin; usein me nuoret puhumme hieman eri termeillä kuin vanhempien ikäluokkien ihmiset, mikä saattaa aiheuttaa sekaannuksia.

Monille ikääntyneille kotikäyntimme ovat saattaneet olla päivän, tai jopa viikon odotetuin kohokohta tai jopa ainoa ihmiskontakti. Varsinkin näin poikkeusaikana vanhukset liikkuvat vähemmän kodin ulkopuolella, jolloin sosiaalisten kontaktien määrä on ollut tavallistakin vähäisempää. Useilla tapaamisilla asiakkaille keskeistä muun harjoittelun ja terapian ohella onkin ollut juuri keskustelu; usein kivut ja muut vaivat ovatkin helpottaneet jo sillä, että joku on vieressä, ymmärtää ja kuuntelee samalla, kun on toteutettu terapiaa. Hyvän vanhustyö koostuukin mielestäni kohtaamisista, jotka vahvistavat ikääntyneen voimavaroja ja vähentävät hänen haavoittuvuuden kokemustaan. Hyvä vanhuus tulisi olla kaikkien ikääntyneiden tasavertainen oikeus, joten työskennellään yhdessä sen eteen.

 

Siiri, fysioterapeuttiopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *