Tiimissä työskentely

Moikka moi! Täällä höpöttelee toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Ella. Suoritin Voimalassa viisi viikkoa kestäneen mielenterveys- ja päihdehoitotyön harjoittelun. Päädyin tekemään harjoittelun Voimalaan, koska olin kuullut, että se on hieman erilainen kuin tavallisesti paikat, joissa olen tottunut harjoitteluja tekemään. Ajattelin, että tämä voisi olla mukavaa vaihtelua osastotyölle. Työskentelyn projektiluontoisuus ja moniammatillisuus kiinnostivat minua paljon. Aluksi tuntui hämmentävältä, miten työskennellään ilman ohjaajan jatkuvaa läsnäoloa. Vastuu omasta työskentelystä korostui tässä harjoittelussa.

 

Nyt mennään valitsemaani aiheeseen eli tiimissä työskentelemiseen Voimalassa. Voimalassa on siis kaksi tiimiä, tiimi 1 ja tiimi 2. Näiden tiimien sisällä on myös pienempiä tiimejä, joissa toteutetaan erilaisia projekteja. Tiimit voivat myös tehdä yhteistyötä keskenään. Tiimityöskentelyssä on tärkeää, että jokainen mukana oleva tekee oman osansa ja osallistuu aktiivisesti tiimin toimintaan ja projektien suunnitteluun. Meidän tiimissämme työskentely sujui loistavasti. Avoin ilmapiiri vallitsi ja omia ideoita pystyi avoimesti tuomaan esille, mikä on tiimityöskentelyssä tärkeää. Tärkeää on olla täsmällinen ja pitää kiinni sovituista aikatauluista sekä ilmoittaa, jos niihin tulee muutoksia, kuten sairastumisen tai myöhästelyt. Tiimissä täytyy osata ottaa esille, jos on huolia/murheita tiimin toimintaan tai jäseniin liittyen. Toimivan tiimityön perusta on luottamuksellisuus yhteen hiileen puhaltamisen meininki.

Voimalassa tiimit ovat moniammatillisia, eli työskentelyssä voi olla mukana niin meitä sairaanhoitajaopiskelijoita kuin fysioterapia- tai sosionomiopiskelijoitakin. Työskentelyssä voimme oppia toisiltamme paljon uutta ja sellaista, mitä emme olisi osanneet itse edes ajatella. On rikkaus, miten projekteissa voidaan tuoda monia näkökulmia ja jokainen tuo omaa osaamistaan projektiin ja tämä antaa itselle onnistumisen kokemuksia. Itse sain tehdä Omaisvoima-ryhmää yhteistyössä sosionomiopiskelijoiden kanssa ja parissa projektissa oli fysioterapiaopiskelija mukana.

Haluan vielä tähän lopuksi tuoda esille, mitä erityisesti opin harjoittelussani Voimalassa. Tiimityöskentelytaidot ovat luonnollisesti ottaneet harppauksen eteenpäin ja pääsin kehittämään itseäni esillä olemisessa, joka ei ole ollut vahvuusaluettani. Korostan kuitenkin oman työskentelyn suunnittelua ja erityisesti aikataulutusta. Kalenterin käyttö on siis tullut tutuksi. Suosittelen Voimalaharjoittelua, mikäli haluaa kokea hieman erilaisen harjoittelun ja missä pääsee olemaan itse vastuussa projektien toteutumisesta. Kaikin puolin positiivinen kokemus!

Ella, sairaanhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *