Siun soten ohje harjoittelusta

Sote- alan ja lääketieteen opiskelijoiden opetus-/harjoittelujaksot käynnistyvät 1.8.2020 alkaen. Alla olevat asiat ovat Siun soten tämänhetkisiä toimintaohjeita ja niitä päivitetään tilanteen tai valtakunnallisten ohjeiden muuttuessa.

1. Jaksolle tultaessa pitää olla terve. Mikäli perheenjäsenelläsi on koronavirusinfektioon sopivia oireita, otetaan perheenjäsenestä COVID-19 näyte. Voit tulla jaksolle, jos olet oireeton. Mikäli testitulos osoittautuu positiiviseksi, jäät välittömästi pois opetus-/harjoittelujaksolta.

Milloin epäillä COVID-19 infektiota:

Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. COVID-19 infektiota tulee epäillä aina, kun henkilöllä on yksi tai useampi akuutin hengitystieinfektion oire: kuume, yskä, hengenahdistus.

Koronavirusinfektion oireita voivat olla myös lihaskivut, väsymys, nuha, kurkkukipu, pahoinvointi tai ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä.

Jos Sinulla on ym. oireita, et voi tulla opetus-/harjoittelujaksolle.

2. Covid-19 tilanne ja ulkomaan matkat:

THL - Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Siun soten ohje - Maahan saapuvat henkilöt 

Suomen valtioneuvosto on päättänyt EU-sisärajojen avaamisesta 14.5.2020 alkaen. Valtioneuvoston linjausten mukaisesti rajat avataan välttämätöntä työmatkustusta varten, mutta vapaa-ajan matkustamista tulee edelleen välttää. Hallitus on linjannut, että maahantulon rajoituksista luovutaan sisärajoilla 13.7.2020 alkaen Suomen ja sellaisten maiden välisessä liikenteessä, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus on samankaltainen kuin niissä maissa, joiden osalta sisäraja-valvonta on jo poistettu aikaisemmin (Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua). Raja-arvona pidetään ensisijaisesti 8 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana. Tarkemmat listaukset maista löytyvät Valtioneuvoston sivuilta: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/ajankohtaisaineistot

Suomeen saapuvat henkilöt ovat valtioneuvoston linjausten mukaisesti rajanylityksen syystä riippumatta velvollisia noudattamaan Suomen terveysviranomaisten ohjeita ja pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan palatessaan muista, kuin edellä mainituista maista. Siun sote noudattaa edelleen 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia koskevaa ohjeistusta myös opiskelijoiden kohdalla kaikista maista.

Jos olet ollut ulkomailla matkalla, ota yhteyttä puhelimitse opetus-/harjoittelujaksosi esimieheen (lääketieteen opiskelijat voivat ottaa yhteyttä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. jos yksikön esimies ei ole tiedossa), jolloin tehdään turvallisuusarviointi. Emme järjestä Sinulle karanteeniajalle korvaavaa paikkaa tai toimintaa. Ota yhteyttä oppilaitokseesi ko. asiassa.                     

3. Terveysriskin arviointi niille työntekijöille, jotka ovat alttiita koronaviruksen aiheuttaman COVID-19 taudin vakavammille muodoille:

Vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat lisätä ne perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä, esimerkiksi:                                                  

-       Vaikea-asteinen sydänsairaus
-       Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
-       Diabetes, johon liittyy elinvaurioita
-       Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
-       Vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva leukemia tai lymfooma (ei ylläpitohoito)
-       Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito)

Hoitava lääkäri arvioi tarvittaessa, onko henkilön perussairaus niin vaikea, että hänellä on riski saada vakava koronavirusinfektio. Lääkäri ottaa myös kantaa siihen, pitäisikö lääkitystä muuttaa.

Muita tekijöitä, jotka yleisesti ottaen heikentävät keuhkojen toimintaa ja saattavat lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle, ovat sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40) sekä päivittäinen tupakointi.

Tämänhetkisen tutkimustiedon valossa raskaana olevien riski saada vaikea koronavirustauti ei poikkea muiden saman ikäisten riskistä. Työjärjestelyissä on kuitenkin otettava huomioon loppuraskaus, esimerkiksi 28 raskausviikosta alkaen, kuten muissakin fyysisesti raskaissa työtehtävissä. Tämän takia loppuraskauden aikana työntekijöiden ei tule työskennellä kohtalaisen riskin työtehtävissä (katso taulukko 1), koska niissä tarvittavien henkilösuojainten pitkäaikainen käyttö ja työn fyysinen kuormittavuus yhdessä voivat altistaa raskaana olevat työntekijät haitalliselle kuormitukselle.

Jos Sinulla on ko. riskitekijöitä tai olet raskaana, ota yhteyttä yksikkösi esimieheen. Käyt yksikön toimintaan perustuvan riskienarviointiin liittyvän keskustelun esimiehen kanssa, minkä jälkeen selvitä opiskelijaterveydenhuollosta opetuksen / harjoittelun suosituksen (alkaako / peruuntuuko). Opiskelijaterveydenhuolto arvioi työtehtävien, riskinarvioinnin ja terveydentilasi perusteella suositeltavat toimenpiteet.

Tämän jälkeen ilmoita oppilaitoksesi vastuuhenkilölle ja yksikön esimiehelle opiskelijaterveydenhuollon suositus. Jos jaksosi peruuntuu, ilmoita tästä myös osaamisen kehittämisen asiantuntijalle (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).

4. Jakson aikana:

Siun soten intran etusivulla on kuvake, josta pääset tarkempiin ohjeisiin. Kysy ja selvitä epäselvät käytännöt yksikössäsi (lt opetuksesta vastaava, harjoittelun ohjaaja, esimies).

Ohjeistamme kiinnittämään erityistä huomioita yleisiin hygieniaohjeisiin, turvaväleihin sekä huomioimaan henkilökunnan sosiaalisten tilojen (taukotilat, ruokailutilat, pukuhuoneet) käyttöä.