Muistiradiosta, hyvää päivää

Sarah Laukkanen

Pohjois-Karjalan Muisti ry:n hankkeessa on tänä vuonna syntynyt uusi media, Muistiradio. Kuunneltavana on jo useita kymmeniä muistiin, muistisairauksiin, aivoterveyteen ja muistiystävälliseen yhteiskuntaan liittyviä radiojuttuja.

Muistiradio? Onpa hyvä nimi! Tämä on kommentti, jonka olen kuullut lukemattomia kertoja kuluneen vuoden aikana.

Niin kuin useimmat hyvät ideat, tämäkin syntyi vahingossa. Aloitin vuoden alussa Pohjois-Karjalan Muisti ry:n Muistin tähden –hankkeen työntekijänä. Kyseessä on osa Joensuun kaupungin KAKE 2.0 –hanketta eli kaupunkikeskustan kehittämistyötä. Tavoitteena on ollut tuoda esille muistiin, ympäristön muistiystävällisyyteen ja aivoterveyteen liittyviä asioita.

Kun hommaan palkattiin kokenut radiotoimittaja, selvää oli, että yhtenä konstina tavoitteen saavuttamiseen voisi olla radionomaisten tarinoiden tekeminen. Ehkäpä todellisten, aitojen kokemusten kuuleminen ihmisten itsensä kertomina tavoittaisi ihmiset luentoja tai kurttuotsaista ojentamista paremmin?

Muistiradio syntyy

Ensimmäiset haastattelut ja tarinat syntyivät helmikuussa 2019. Millä tavalla ne saataisiin ihmisten kuunneltavaksi? Pohjois-Karjalan Muisti ry:n nettisivut olivat niille luonteva paikka. Tarinoille luotiin oma sivunsa nettisivustolle. Työnimeksi sivulle valittiin kuin ohimennen Muistiradio. Olivathan jutut juuri sellaisia, kuin radiossakin olemme tottuneet kuulemaan.

Nimi todettiin kuitenkin oikeasti hyväksi. Se oli lyhyt. Sen muistaisi helposti. Radiojuttuja yhdistyksen nettisivuilla. Kuuntele kun ehdit ja huvittaa. Kerro kaverillekin, kuuntele sieki!

Ja niin siitä tuli ihan oikeasti Muistiradio.

Muistiradioon on vuoden kuluessa syntynyt kymmenittäin radiojuttuja. Kuunneltavana on mm. eri alojen asiantuntijoiden haastatteluja. Ammattinimikkeistä mukana ovat ainakin neuropsykologi, työterveyspsykologi, muistihoitaja, poliisi, liikenneopettaja, kaupunginjohtaja ja asianajaja. Lisäksi Muistiradiosta voi kuunnella omaisten ja läheisten tarinoita siitä, millaista on arki ja elämä Pohjois-Karjalassa muistisairauden kanssa. Jutut ja haastattelut avaavat poikkeuksellisen laajan näkökulman muistin, aivoterveyden ja muistisairauksien maailmaan.

Kaiken ikäisten asia

Moni on yllättynyt: muistiin liittyvät asiat eivät olekaan pelkästään ikäihmisten asia! Meidän kaikkien pitää opetella kohtaamaan arjessa heitä, jotka kaipaavat apua muistiongelmien tai hahmottamisvaikeuksien vuoksi. Avun tarvitsija ei aina ole se iäkkäältä vanhukselta vaikuttava henkilö, vaan hän voi yhtä hyvin olla vaikka nelikymppinen opiskelija.

Lisäksi omia aivojaan voi ja täytyy vaalia, treenatakin. Kas kun muistisairauksia voi ehkäistä ennalta. Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi toukokuussa suositukset muistisairauksien ehkäisyyn, ja niin se vain on, että elintavoilla on oikeasti merkitystä. Seikkaa ei ole Muistiradiossa unohdettu, vaan kuunneltavana on asiaa ainakin aivoterveellisestä ravinnosta sekä pitkittyneen stressin vaikutuksista muistiin.

Muistiradiosta on siis kasvanut ja kehittynyt vuoden mittaan melkoinen tietopankki aiheeseen liittyen. Jutut ovat helposti kenen tahansa löydettävissä ja käytettävissä. Niitä voi kuunnella vaikka bussimatkan aikana tai autolla reissatessa, kesämökin laiturilla tai aurinkolomalla altaalla loikoessa.

Tarina tulee lähelle, asia menee perille

Moni on sanonut, että viesti menee paljon paremmin perille, kun sitä kuuntelee jonkun kertomana. Omaisten ja läheisten tarinat tulevat lähelle, kun kuulee kertojan käyttämät äänensävyt. Tulee tunne, että asia tulee lähelle ja koskettaa. Se ei ole jotakin, joka yritetään tuputtaa ja valistaa jostain ylhäältä päin. Se on totta ja voi olla osa minunkin elämääni, milloin tahansa.

Muistiradion tekijänä havahduin alkusyksystä siihen, miten lähestyin puhelimessa uutta haastateltavaa. En kertonutkaan ensin soittavani Pohjois-Karjalan Muisti ry:stä tai Muistin tähden –hankkeesta. Puhelu alkoikin näin: ”Muistiradiosta Sarah Laukkanen, päivää!” Siitä on hyvää vauhtia tulossa oma mediansa, jonka moni pohjoiskarjalainen jo tunnistaa.

 

Sarah Laukkanen
toimittaja, projektivastaava
Muistin tähden -hanke, Pohjois-Karjalan Muisti ry