Hemmottelua HerkkuApprossa

0 Julkaisija - 4.4.2017 - Artikkelit, Opiskelijaelämä

Approt ovat useille opiskelijoille tuttuja tapahtumia. Kierretään baareja, nautitaan niissä juomia, ja näin suoritetaan tapahtumassa “tutkinto”. Itä-Suomen yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden ainejärjestö Popsi Ry:n kolmatta kertaa järjestämä HerkkuAppro on kuitenkin hieman erilainen, kuten nimikin antaa ymmärtää. Nyt ei nautitakaan juomia baareissa, vaan kierretään herkuttelemassa. Riippuen suorituskerrasta on mahdollista suorittaa KarkkiKandin, MaukasMaisterin tai jopa TuuttiTohtorin tutkinto, ja koska tämä on kolmas kerta kun tapahtuma järjestetään, on tohtoreita on odotettavissa. Popsi Ry:n hallituksen jäsen Pinja Tamminen kertoi, että Joensuussa havaittiin olevan kysyntää alkoholittomille opiskelijatapahtumille, ja siitä HerkkuAppron idea sai alkunsa. Suosiota ei voi kieltää, kun osallistujamäärä lähentelee neljääsataa herkuttelijaa.

 

Pizza kanalla, paholaisenhillolla ja vuohenjuustolla, nam! – Kuva Juho Sallinen

 

Eipä siinä muu auttanut kuin lunastaa herkuttelupassi itsellenikin. Kyseinen liuska kustansi neljä euroa, ja kun hinnalla sai tarjouksia sekä tietenkin tapahtumaan liittyvän haalarimerkin, niin se kyllä maksoi itsensä takaisin. Seuraavaksi valitsin, missä paikoissa haluaisin tutkintoni suorittaa. Valinnanvaraa oli pienemmistä paikallisista kahviloista isompiin ketjuihin. Vaikka minulla ei olekaan mitään Subwayta vastaan, oli ensimmäinen paikka helppo valita: Joensuun oma Pizzeria Roihu. Suuntasin siis varmasti monille tuttuun pizzeriaan, jossa Approilijoille luvattiin puolentoista euron alennus kaikista pizzoista; ei paha! Tavoitinpa vielä Mika Kuusiston, ravintoloitsijan itsensä paikanpäältä. Kuusisto kertoi että heillä on ollut aikaisemminkin yhteistyötä Popsi Ry:n kanssa, ja kun HerkkuApproa oli ehdotettu oli hänen vastauksensa suorasukainen “Miksi ei?” Varmasti hyvä asenne yrittäjälle opiskelijakaupungissa. Ensimmäiseksi osaksi omaa tutkintoani muodostui perusteet kanasta, Roihun omasta paholaisenhillosta ja vuohenjuustosta. Kuten kuka tahansa joskus Roihussa käynyt voi arvata, kyllä maistui, ja kandin paperit saivat ensimmäisen viidestä tarvittavasta leimasta.

 

Approkakku, suklainen eikä liian makea – Kuva Juho Sallinen

 

Seuraavana tuli luonnollisesti mieleen, että jälkiruoka olisi paikallaan. Appron tarjontaa tutkaillessani osui silmiin Hyve&Pahe ja heillä tarjolla oleva Approkakku.  Hyvänä journalistina ja kakun ystävänä koin velvollisuudekseni tutustua tähän teemaherkkuun. En ollut ainoa joka oli kahvilaan suunnannut tutkintoansa täydentämään, mutta huomasin, että useampi kävijä tilasi kahvia tai muuta kevyempää. Itsehän söin pizzan ensimmäiseksi osaksi viisiosaista tutkintoa ja aloin nopeasti huomata, että kokeneemmat tai viisaammat olivat liikenteessä strategialla, jolla herkuttelukunto ei pettäisi. Kakku kustansi viisi euroa, joka saattaa tuntua opiskelijoille aika rapealta. Toisaalta, kakku oli oikein maukasta ja suklaista eikä ylimakeaa, juuri sellaista mistä itse tykkään!

 

Lopussa kiitos seisoo, haalarimerkki todisteena herkuttelutaidoista! – Kuva Popsi Ry

 

Kaksi leimaa viidestä lapussani tajusin, minkä virheen olin tehnyt: pizza ja pala kakkua olivat saaneet minut jo enemmän kuin kylläiseksi, enkä ollut vielä puolessa välissäkään suoritusta. Otin Spice Icestä Appron tarjousjäätelön, jonka sain vielä alas, mutta tuskanhiki alkoi olla jo otsalla. Onnekseni tapahtuma tarjosi myös mahdollisuuksia ostaa tuotteita mukaan. Karkkipussi Karkkikujalta ja seuraavaksi Punnitse & Säästä liikkeeseen, josta matkaani tarttui kolme erilaista tölkkiä intialaisia kastikeaineksia, kolme tuotetta kahden hinnalla, ja viimeinen leima passiini. Näin sain suoritettua tutkintoni (jokseenkin) kunniallisesti loppuun. Oma herkutteluni jatkuisi siis tuleville viikoillekin joidenkin lempiruokieni parissa. En voinut valittaa, joskin tunsin ehkä hieman huijanneeni… Mutta kukapa ei olisi joskus koulussa huijannut?

Juho Sallinen
Media-alan opiskelija
Karelia-ammattikorkeakoulu