DRAFT-ohjelmasta on muodostunut oiva konsepti liikeideoiden testaukseen

0 Julkaisija - 18.10.2017 - Artikkelit, Karelia

Juhlavuoden syksyn haussa Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston Draft-ohjelmaan valittiin 8 uutta tiimiä, jotka pääsevät testaamaan ja kehittämään omia tuote- ja palveluideoitaan mikrorahoituksen tuella seuraavien 8 kuukauden ajan. Syksyn haussa Draft-ohjelman vetäjiä ja tuomareita ilahdutti tiimien moninaisuus.

– Tällä kertaa mukana oli paljon tiimejä, joissa oli sekä Karelian että UEFin opiskelijoita tai henkilöstöä samassa tiimissä. Se on merkki siitä, että korkeakoulujen välillä on paljon vilskettä ja vipinää, toteaa Karelia-amk:n yrittäjyyden yliopettaja Heikki Immonen tyytyväisenä.

– Lisäksi kolmessa rahoitusta saaneessa tiimissä oli jäsenenä paikallinen yrittäjä yhteistyössä oppilaitosten edustajan kanssa, mikä kertoo siitä, että korkeakoulut eivät ole eristäytyneet omiksi kuplikseen.

Kehitystyötä opiskelun ja työn ohessa

Karelia-amk ja Itä-Suomen yliopisto ovat tarjonneet syksystä 2012 saakka opiskelijoilleen ja henkilökunnalleen mahdollisuuden kokeilla erilaisia liikeideoita ja ns. yhteiskunnallisia innovaatioita mikrorahoituksen tuella. Kareliassa ideoidun Draft-ohjelman toimintamalli on yksinkertainen: Ohjelmaan mukaan haluavat tiimit lähettävät sähköpostilla lyhyen kuvauksen omasta ideastaan. Esikarsinnan parhaat tiimit esittelevät ideansa Draft-raadille, joka valitsee kehityskelpoisimmat ideat mukaan ohjelmaan.

Tuhannen euron kehittämisrahoituksen saa vuosittain noin 20 tiimiä. Ohjelmassa tiimejä valmennetaan ja tuetaan kehitystyössään, ja parhaimmillaan tiimeillä on mahdollisuus saada mikrorahoitusta yhteensä 4000 euroa. Kehitystyö on sivutoimista, ja tiimit voivat käyttää Draft-rahoitusta erilaisiin hankintoihin kuten prototyyppien komponentteihin sekä koemarkkinointi- ja matkakuluihin.

Yritysyhteistyö on Draft-ohjelman suola ja sokeri

Draftia rahoittavat Karelia-amk, Itä-Suomen yliopisto, William ja Ester Otsakorven Säätiö, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO sekä uusimpana sponsorina itsekin Draft-rahoituksella toimintaansa kehittänyt CONNAX Oy. Draft-raadissa äänivaltaa käyttävät korkeakoulujen lisäksi pohjoiskarjalaisten yritysten, Joensuun Tiedepuiston Yrityshautomon, Tekesin sekä opiskelijajärjestöjen edustajat.

Draft-ohjelman hyviä tuloksia selittää tiivis alueellinen yhteistyö mm. yrityshautomon kanssa, jonne moni tiimi jatkaa Draft-vaiheen jälkeen. Esimerkkejä tällaisista nupullaan olevista menestystarinoista ovat www.trainer4riding.fi, www.modti.com, www.carecare.fi, www.havusport.fi ja www.connax.io.

 

Kirsi Taskinen, projektikoordinaattori
Heikki Immonen, yrittäjyyden yliopettaja
Marja-Liisa Ruotsalainen, projektipäällikkö

Kuva: Karelia-ammattikorkeakoulussa työskentelevät projektipäällikkö Ekaterina Miettinen ja tutkimusasiamies Maria Saastamoinen suunnittelevat Draft-ohjelmassa Joensuun keskustaan sijoittuvaa yksilöllistä hotellia.