MikroPC 14/98: Pikselinviilaajan vinkkilista

Sanasto


Cmyk (Cyan-Magenta-Yellow-blacK) Syaanista, magentasta, keltaisesta ja mustasta osaväristä koostuva nelivärijärjestelmä. Lehtien paperille painetut värikuvat ovat yleensä cmyk-kuvia.

Ditherointi Menetelmä, jolla rasterikuvan sisältämää värimäärää pienennetään esimerkiksi täysvärikuvasta 256-väriseksi siten, että silmälle näkyvä vaikutelma värimäärästä säilyy alkuperäisen kaltaisena. Ditheroinnissa kuvan väripaletti optimoidaan vastaamaan lähtökuvan sävyasteikkoa. Välisävyt rakennetaan vierekkäin sijoitetuista erivärisistä pikseleistä (vrt. rasterointi).

Gamma Lukuarvo, joka kertoo 50 prosentin "harmaan" sijaintipisteen kuvan valoisuusasteikolla. Mitä suurempi gamma-arvo, sitä vaaleampi kuva, ja päin vastoin. Gamma ei vaikuta mustan ja valkoisen arvoihin.

Gif (graphics interchange format) Compuserven omistama kuvien tallennusmuoto, joka tukee enintään 256-värisiä kuvia. Gif-kuvissa voi olla läpinäkyvä tausta ja ne voivat olla vaiheittain latautuvia. Kuvat käyttävät lzw-pakkausta.

Histogrammi Tässä yhteydessä käyrä, joka kertoo kunkin sävyasteen esiintymismäärän kuvassa.

Indeksoitu väriavaruus Yleensä 8-bittinen tai pienempi väriavaruus, jossa jokaiselle värille on määritelty oma paikkansa ja järjestysnumeronsa väripaletissa.

Jpeg (joint photographic experts group) Tehokkaasti pakkautuva kuvatiedostoformaatti. Jpeg:n pakkautuvuus perustuu siihen, että osa kuvan sisältämästä informaatiosta poistuu. 24-bittisissä täysvärikuvissa tämä ei yleensä haittaa ruudulta katseltaessa. Tietyissä tilanteissa menetelmä kuitenkin aiheuttaa ylimääräisten "roskien" (ns. jpeg-artifaktit) ilmestymistä kuvaan sekä yleistä laadun heikkenemistä. Tukee useampia värisyvyyksiä.

Lzw (Lempel-Ziv & Welch) Unisysin patentoima häviötön pakkausmenetelmä, jota käytetään muun muassa gif- ja tiff-kuvien pakkauksessa.

Paletti Kuvassa (tai näytönohjaimessa) käytetty värivalikoima. Yleensä käytössä muilla kuin täysvärikuvilla. Kulloisenkin paletin väriskaala on riippuvainen paitsi värisyvyydestä (kuvan "bittisyydestä") myös käyttäjän tai ohjelman valinnoista.

Tyypillisimpiä paletteja ovat "systeemipaletti" (käyttöjärjestelmän 256-värinen perusvärivalikoima), web-paletti (selaimien tuntema 216-värinen skaala) ja adaptiivinen paletti, jolla pyritään esittämään alkuperäisen täysvärikuvan väri-informaatio mahdollisimman uskollisesti käytettävissä olevassa värisyvyydessä (esim. 256 tai 16 värillä) painottamalla värivalikoimaa lähtökuvan sävyskaalan mukaisesti.

Rasterointi Menetelmä, jolla esimerkiksi vektorigrafiikkakuva muunnetaan bittikarttakuvaksi (rasterikuvaksi). Kuva pilkotaan pisteiksi (pikseleiksi), joille kullekin annetaan pisteen sijaintipaikkaa vastaava väriarvo (vrt. ditherointi). Rasteroidun kuvan terävyys riippuu muun muassa rasteroinnissa käytetystä erottelutarkkuudesta eli resoluutiosta.

Rgb (Red-Green-Blue) Punaisesta, vihreästä ja sinisestä osaväristä koostuva kolmivärijärjestelmä. Näytöt esittävät kuvat rgb-tekniikalla.

Tiff (tag image file format) Kenties yleisin korkealaatuisten täysvärikuvien tallennusmuoto. Tiff on muodostunut käytännön standardiksi ammattipuolella ja on kohtalaisen hyvin yhteensopiva eri järjestelmäympäristöjen välillä. Mikäli kuvan haluaa pakata, pakkaustavan voi valita esimerkiksi ccitt-menetelmän eri versioiden tai lzw-pakkauksen välillä. Useimmat yhteensopivuuspulmat liittyvät siihen, että kohdeympäristö ei tunnista käytettyä pakkausmenetelmää.

Täysvärikuva 24- tai 48-bittinen kuva, joka toistaa periaatteessa koko olemassa olevan väriskaalan.


* Alkuun