Etusivu » Ajankohtaista » Asukaskokemuksia puukerrostalosta – Saarijärven Omatoimi

11.3.2016

Asukas­ko­ke­muksia puuker­ros­ta­losta – Saari­järven Omatoimi

 

Saari­jär­velle valmistui touko­kuussa 2015 4‑kerroksinen puuker­rostalo, jossa ensim­mäinen kerros on betoni­ra­ken­teinen ja kolme seuraavaa kerrosta ovat toteu­tettu CLT-raken­tei­silla tilae­le­men­teillä. Kerros­talon toteutus poikkesi totutusta merkit­tä­västi, sillä talon raken­nut­tivat omatoi­mi­sesti talon tulevat asukkaat, joiden keski-ikä on 77-vuotta. Raken­nut­ta­mis­pro­sessi kesti noin seitsemän vuotta ja sisälsi useita vaikeuksia prosessin aikana. Osaltaan raken­nut­ta­mis­pro­sessi kuvastaa sitä kuinka paljon puura­ken­ta­misen prosessien, tuotteiden, tuoteosien ja valmis­tuksen osalta on vielä kehitet­tävää.

Kaikkien vaikeuksien jälkeen talo kuitenkin valmistui ja ensim­mäiset asukkaat pääsivät muuttamaan taloon touko­kuussa 2015. Taloon otetaan asukkaaksi 55+ vuotiaita ja tällä hetkellä nuorin talon asukas on 65-vuotta ja asukkaiden keski-ikä 77-vuotta. Talon asukkaat hoitavat kaikki kiinteis­tö­huoltoon kuuluvat työt omatoi­mi­sesti niin ulkona kuin sisällä. Vierai­limme kohteessa 25.2.2016 haastat­te­le­massa talon asukkaita ja kuule­massa heidän komment­tejaan siitä, millaista on asua puuker­ros­ta­lossa.

Erityi­sesti talon asukkaiden puheissa korostui yhtei­söl­lisyys, joka talon asukkaiden välillä vallitsee. Talon asukkaat kertoi­vatkin aloit­ta­neensa yhtei­söl­li­syys­kou­lu­tuksen kaksi vuotta ennen talon valmis­tu­mista. Talon keskellä on avara ja valoisa porras­käytävä, joka muodostaa oival­lisen kohtaus­paikan talon asukkaille. Näin porras­huo­neesta on muodos­tunut talon yhteinen ”olohuone”, jossa tavataan ja järjestään monen­laista toimintaa esimer­kiksi aamujumppa talon asukkaille.
 

 

Talo sai myös erityistä kiitosta siitä, että huoneis­tojen lämpötila on erittäin tasainen. Huoneis­toissa on lattia­läm­mi­tykset ja kaikki säädöt tehdään huoneis­to­koh­tai­sesti. Useat asukkaat koros­tivat sitä, että vaikka ulkoläm­pötila vaihtelee suuresti tammikuun alun kovista pakka­sista helmikuun alun nolla­ke­leihin, huoneis­tojen sisäläm­pötila pysyy yhden asteen sisällä. Huoneis­tojen tasainen lämpö luo erityistä viihtyi­syyttä taloon.

Tasaisen lämpö­tilan lisäksi keskus­te­luissa korostui talon hiljaisuus. Talon asukkaat kertoivat, että ympäröi­vistä huoneis­toista ei kuulu mitään elämän ääniä, pyykin­pe­sukone tai naapurin kuorsaus ei häiritse. Eräs talon asukas jopa kertoi, että kun talossa oli ollut palohä­ly­tys­har­joitus, niin hän ei ollut kuullut käytä­vissä olevien erittäin kovaää­nisten palohä­lyt­timien ääntä huoneis­toonsa.

Tammikuun alun kovien pakkasten aikaan talosta oli kuulunut kova äänistä paukah­telua, joka oli herät­tänyt keskus­telua raken­teiden toimi­vuu­desta. Kyseessä on kuitenkin puun kuivu­mis­ku­tis­tu­misen seurauksena puussa tapahtuva halkeilu, joka synnyttää paukah­tavan äänen, vaikut­ta­matta kuitenkaan raken­teiden toimintaan. Ilmiö on tunnis­tettu jo aikai­sem­minkin, että erityi­sesti talvella kylmien ja kuivien jaksojen aikana CLT-raken­teissa ilmenee paukah­telua, joka saattaa olla erittäin kovaää­nistä. Kemissä sijain­neessa CLT-koeta­lossa mitattiin jopa yli 70dB paukah­telua talven kylmimpänä ja kuivimpana aikana.

Talon halli­tuksen puheen­johtaja Heikki Hiironen kertoi esitel­lessään talon teknistä tilaa, että ensim­mäisen vuoden aikana talon energian­ku­lutus olisi ollut jopa 1/3 alhai­sempi kuin alueella olevien vastaavien kerros­ta­lojen. Merkit­tävän alhaista energian­ku­lu­tusta voi toki selittää uusien raken­teiden ja tekniikan yleen­säkin parempi energia­te­hokkuus ja laaduk­kaampi toteutus. Joka tapauk­sessa havainto on mielen­kiin­toinen ja vaatisi tutki­muk­sel­lista otetta selvittää onko kyseessä vain poikkeuk­sel­linen vuosi vai onko puura­ken­tei­sissa kerros­ta­loissa mahdol­lista päästä alhai­sempiin energian­ku­lu­tuksiin vastaaviin muihin raken­teisiin verrattuna.

Lisätietoja Omatoimi-talosta ja Saari­järven seudun asumi­soi­keus­yh­dis­tyk­sestä: www.omatoimi.fi/