Etusivu » Ajankohtaista » Karelia-amk aktiivisesti mukana Pohjois-Karjalan ensimmäisen puukerrostalon toteutuksessa

11.3.2016

Karelia-amk aktii­vi­sesti mukana Pohjois-Karjalan ensim­mäisen puuker­ros­talon toteu­tuk­sessa

 

Karja­laisen Kulttuurin Edistä­mis­säätiö KKES tiedotti 31.5.2016 raken­ta­vansa Joensuun Penttilän kaupungin osaan Pohjois-Karjalan ensim­mäisen yli 2‑kerroksisen puuker­ros­ta­lo­kohteen. 6‑kerroksisen talon raken­nuttaa säätiön omistama Asunto-osakeyhtiö Joensuun Pihapetäjä. Joensuun Pihape­täjän raken­nus­jär­jes­telmä on tilae­le­mentti, jonka kantavana runkona toimii massii­vi­puinen CLT-raken­nuslevy. Raken­nustyöt tontilla käynnis­tyvät kesän 2016 aikana ja kohde valmistuu keväällä 2017, jolloin asukkaat pääsevät muuttamaan talon 40 asuin­huo­neistoon.

Karelia-amk on ollut KKES:in puuker­rostalo hankkeessa mukana sen alkumet­reistä lähtien. Yhteistyö säätiön kanssa alkoi tiedon­ke­ruulla ja tutus­tu­mi­sella olemassa oleviin puuker­ros­ta­lo­koh­teisiin. Kohteen suunnit­telun aikana on järjes­tetty eri tyyppisiä työpajoja, jotta kaikki saata­villa oleva osaaminen ja tieto on saatu puuker­ros­ta­lo­kohteen suunnit­telun tueksi.

Näitä konkreet­tisia toimen­pi­teitä on toteu­tettu osana Karelia-amk:n Puura­ken­ta­misen osaamisen siirto ‑hankkeen puitteissa, jonka tavoit­teena on siirtää maakuntaan paras mahdol­linen suuren mitta­kaavan puura­ken­ta­misen osaaminen ja sitä kautta tukea konkreet­tisten puura­ken­ta­misen kohteiden toteu­tusta.

Puuker­ros­ta­lo­kohteen raken­ta­misen varmis­tuttua Karelia-amk:n ja KKES:in yhteistyö jatkuu edelleen. Tavoi­teena on saada maakunnan ensim­mäi­sestä kohteessa kaikki mahdol­linen tieto ja syntyvä osaaminen hyödyn­nettyä raken­nus­tek­niikan insinöö­ri­kou­lu­tuk­sessa sekä alueen yritysten käyttöön.

Karelia-amk:n tutki­muk­sel­liset toimen­piteet kattavat koko puuker­ros­talon toteu­tus­pro­sessin suunnit­te­lusta raken­ta­miseen sekä raken­nuksen ylläpitoon saakka. Raken­ta­misen aikana tullaan seuraamaan työmaan toteu­tusta sekä dokumen­toimaan toimen­piteet mahdol­li­simman tarkasti myöhempää käyttöä varten. Valmis rakennus on lisäksi tarkoitus varustaa antureilla, jotka mittaavat kosteutta ja lämpö­tiloja raken­teissa reaalia­jassa. Lisäksi tutkitaan raken­nuksen painumia, äänitek­nis­tä­toi­minta, ylläpi­to­kus­tan­nuksia ja asukas­tyy­ty­väi­syyttä.
 

Lisätietoja KKES:in puuker­rostalo kohteesta:

www.joensuunpihapetaja.fi