Etusivu » Ajankohtaista » Äänimittausstudio syntyi Joroisten Taiteoven, OC System:sin ja Karelia-ammattikorkeakoulun yhteistyönä
Äänimit­tauss­tudio syntyi Joroisten Taiteoven, OC System:sin ja Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun yhteis­työnä

 

 

Akustinen suunnittelu on yksi haasta­vampia osa-alueita raken­ta­mi­sesta ja sen tuotteista puhut­taessa. Sen ovat huomanneet siirto­seiniä ja teolli­suuden valvo­mo­rat­kaisuja pitkällä kokemuk­sella tarjoavat yritykset Joroisten Taiteovi Oy ja OC System Oy. Myös Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu näki mahdol­li­suuden olla mukana kehit­tä­mässä omaa akustiikkaan liittyvää osaamistaan ja samalla vastata yritysten tarpeisiin.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on syste­maat­ti­sesti lähtenyt kehit­tämään akustiseen suunnit­teluun ja äänitek­nisiin mittauksiin liittyvää osaamistaan. Kehit­tä­minen on pitänyt sisällään myös uusia mitta­lait­teis­toin­ves­tointeja. Nyt yhteis­työssä syntynyt äänimit­tauss­tudio on yksi tärkeä vaihe valitulla painopis­tea­lu­eella. Äänimit­tauss­tudio mahdol­listaa eri tyyppisten raken­nusosien ilmaää­ne­ne­ris­tä­vyyden mittaa­misen ja tutki­misen käytän­nössä. Suurimmat koekap­paleet voivat olla jopa 3 metriä leveitä ja 2,5 metriä korkeita.

Äänimit­tauss­tudio sijaitsee fyysi­sesti Joroisten Taiteoven tiloissa Kuvan­sissa. Tarkoi­tuksena on, että studio on myös muiden toimi­joiden käytössä, sillä vastaavia ympäristöjä ei löydy Itä-Suomesta. Seuraa­vassa vaiheessa on tarkoitus muodostaa yritys­ver­kostoa, jonka toimijat voivat kehittää omien tuottei­densa akustisia ominai­suuksia äänimit­tauss­tu­diota hyödyntäen.

 

 

Akustista suunnit­telua tehdään käytän­nössä jokai­sessa raken­nus­hank­keessa. Se on otettava huomioon esim. ulkoa kantau­tuvan haital­lisen melun torjun­nassa ja huoneis­tojen välisten seinien ja välipohjien raken­ne­tyyppien valin­nassa. Akustinen suunnittelu koskee myös sitä, miten ääni etenee, heijastuu ja vaimenee eri huone­ti­loissa. Lisäksi akustinen suunnittelu koskee, myös yksit­täisiä raken­nusosia, kuten ovia ja ikkunoita.

Äänimit­tauss­tudion suunnittelu on toteu­tettu osana Wood Innovation Network –kehitys­han­ketta. Tämän EAKR-hankkeen päära­hoit­tajina ovat toimineet Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitot.

 

Lisätiedot:

Mikko Matveinen
050 370 5830
[email protected]