Etusivu » Ajankohtaista » Pohjois-Karjalan kunnat valmistautuvat vähähiiliseen rakentamiseen
Pohjois-Karjalan kunnat valmis­tau­tuvat vähähii­liseen raken­ta­miseen

 

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu käynnistää syksyllä 2018 Kohti vähähii­listä raken­ta­mista ‑kehitys­hankkeen. Hankkeen isona tavoit­teena on vähähii­liseen raken­ta­miseen liittyvä osaamis­tason nousu Pohjois-Karjalan kuntien organi­saa­tioissa sekä Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun raken­nus­tek­niikan ja ympäris­tö­tek­niikan koulu­tus­aloilla. Pohjois-Karjalan kunnista mukana hankkeessa ovat Joensuu, Kontio­lahti, Kitee, Tohma­järvi, Lieksa ja Nurmes.

Raken­nus­kanta on suurimpia hiili­diok­si­di­pääs­töjen aiheut­tajia ja raken­ta­minen tehok­kaimpia sekto­reita vähentää niitä. Raken­nusten elinkaaren hiili­ja­lan­jälki syntyy raken­nus­ma­te­ri­aalien valmis­tuk­sesta, kulje­tuk­sesta, työmaa­toi­min­noista, kunnos­sa­pi­dosta, energian ja veden käytöstä, raken­nuksen purka­mi­sesta sekä materi­aalien loppu­kä­sit­te­lystä. Tällä hetkellä hiili­ja­lan­jäl­jestä suurin osa syntyy raken­nuksen käytön aikai­sesta energian käytöstä.

Suomi on kansain­vä­listen ilmas­to­so­pi­musten ja Euroopan Unionin kautta sitou­tunut merkit­tävään kasvi­huo­ne­kaa­su­pääs­töjen vähen­nykseen. Ympäris­tö­mi­nis­teriön julkaisut Vihreä julkinen raken­ta­minen – hankin­taopas ja siihen liittyvä Vihreä julkinen raken­ta­minen — Suosi­tukset vähähii­lisen raken­ta­misen kritee­reiksi tulevat ohjaamaan julkisia raken­nus­hank­keita ja ‑hankintoja. Tavoit­teena minis­te­riössä on, että 2025 mennessä kaikkien raken­nus­hank­keiden on alitettava raken­nuksen elinkaaren hiili­ja­lan­jäl­jelle asetetut raja-arvot.

Raken­ta­misen ja raken­nusten käytön ollessa yksi merkit­tä­vim­mistä hiili­dioksidi päästöjen aiheut­ta­jista kuntien ja kaupunkien ohjaus on avaina­se­massa päästöjen vähen­tä­misen suhteen. Käynnis­tet­tävän hankkeen toiminnan keskiössä on elinkaaren päästö­las­kelmien tekeminen erityyp­pi­sille pilot­ti­koh­teille. Pilot­ti­kohteet ovat tässä tapauk­sessa suunnit­teilla olevia tai toteu­tu­neita raken­nus­koh­teita. Tehtyjen päästö­las­kelmien avulla testataan alustavaa kritee­ristöä raken­ta­misen elinkaa­ri­pääs­töille. Näin Pohjois-Karjalan kunnat voivat valmis­tautua tuleviin muutoksiin toimin­taym­pä­ris­tössä.

Kehitys­hankkeen rahoi­tuk­sesta vastaa Etelä-Savon elinkeino‑, liikenne- ja ympäris­tö­keskus Euroopan alueke­hi­tys­ra­has­tosta.

 

Lisätiedot:

Mikko Matveinen
puh. 050 370 5830
[email protected]