Etusivu » Ajankohtaista » Joensuu Light House – tutkimushanke käynnistyi
Joensuu Light House – tutki­mus­hanke käynnistyi

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu käynnisti tutki­mus­hankkeen, jonka avulla kerätään tietoa Joensuu Light House ‑puuker­ros­ta­lo­kohteen suunnit­te­lusta ja toteu­tuk­sesta. Tutki­mus­hankkeen toteutus jatkuu aina vuoden loppuun 2019 saakka, johon mennessä myös raken­nus­kohteen on määrä valmistua.

Konkreet­tisena toimen­pi­teenä ensim­mäinen mittaus­lait­teisto on jo asennettu kohteeseen. Laitteisto mittaa raken­teilla olevan puuker­ros­talon kolmen ensim­mäisen puuker­roksen rungon painumaa reaalia­jassa. Tarkoitus on asentaa saman­lainen laitteisto aina kolmen kerroksen välein. Näin saadaan selville kohteen siirtymät jo raken­nus­vai­heessa, jolloin suurimmat muutokset oletet­ta­vasti tapah­tuvat.

Tutki­mus­hankkeen tavoit­teena on tuottaa tietoa korkeiden, yli 8‑kerroksisten puuker­ros­ta­lojen, suunnit­teluun ja työmaa toteu­tukseen liittyen. Kohteesta kerät­tävää tietoa ovat mm. raken­teiden lämpö- ja kosteus­tek­ninen toimivuus, rungon siirtymät ja äänitek­ninen toimivuus.

Kohteesta tuotettava tieto edistää puura­ken­ta­misen alan kehit­ty­mistä erityi­sesti korkean kaupun­ki­ra­ken­ta­misen konteks­tissa. Hankkeen rahoi­tuk­sesta vastaa Ympäris­tö­mi­nis­teriö puura­ken­ta­misen ohjel­masta.

Lisätietoja tutki­mus­hank­keesta.