Etusivu » Ajankohtaista » Lieksan rakenteilla olevan koulukampuksen hiilijalanjälki on selvitetty

Lieksan raken­teilla olevan koulu­kam­puksen hiili­ja­lan­jälki on selvi­tetty

Lieksan kaupunki on parhaillaan raken­nut­ta­massa uutta kampus­ra­ken­nusta. Kohteen kantavat rakenteet ovat pääosin massii­vi­puuta. Sen valmis­tuttua kampuk­selle sijoittuu yläkoulu, lukio ja ammatil­linen opetus. Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu toteutti suunnit­te­lu­vaiheen elinkaaren päästö­las­kennan kohteelle osana Kohti vähähii­listä raken­ta­mista – Joensuu Wood City ‑projektia. Laskennan tarkoi­tuksena on kerätä ja jakaa tietoa raken­nusten elinkaaren päästö­las­ken­nasta.

Lieksan Kuhmon­kadun kampuksen osalta suurin hiili­ja­lan­jälki muodostuu luonnol­li­sesti käyttö­vai­heessa energian­ku­lu­tuk­sessa. Tähän vaikut­tavat niin energia­te­hokkuus, raken­nuksen vaipan aukotus, sijainti, sijoit­tu­minen ilman­suuntiin nähden sekä talotek­niikan ratkaisut. Seuraa­vaksi suurin päästöjen aiheuttaja on kohteessa käytet­tävät materi­aalit, joiden osalta suurin vaikutus on kanta­valla rungolla. Tässä tapauk­sessa kohteen pysty­ra­kenteet on toteu­tettu CLT-raken­nus­le­vystä ja vaaka­ra­kenteet liima­puusta.

Mielen­kiin­toista kyseisen kohteen osalta on, että sen puura­ken­teisiin sitou­tunut hiili­va­rasto on suurempi kuin sen koko elinkaaren aikaiset materi­aalien kokonais­päästöt 60 vuoden tarkas­te­lu­jak­solla. Tähän vaikuttaa myös se, että Lieksassa paikal­li­sesti tuotet­tavan kauko­lämmön tuotannon päästöt ovat huomat­ta­vasti maan keskiarvoa pienemmät. Elinkaa­ri­las­kennan tuloksiin voit tutustua kokonai­suu­dessaan alla olevasta rapor­tista.

Lieksan koulu­kam­puksen raken­ta­mista voit seurata täältä:

https://www.lieksa.fi/koulukampus

Lisätiedot:
Mika keskisalo
+358 50 465 3265
[email protected]