Kohti vähähii­listä raken­ta­mista — Joensuu Wood City


Projektin kesto: 1.9.2018 — 31.12.2020 (PÄÄTTYNYT)
Rahoi­tus­oh­jelma: Itä- ja Pohjois-Suomen EAKR-ohjelma

Hankkeen tiivis­telmä: 

Raken­nukset kulut­tavat n. 40% energiasta ja tuottavat 30% hiili­diok­si­di­pääs­töistä Euroopan tasolla. Raken­nusten elinkaaren hiili­ja­lan­jälki syntyy raken­nus­ma­te­ri­aalien valmis­tuk­sesta, kulje­tuk­sesta, työmaa­toi­min­noista, kunnos­sa­pi­dosta ja korjauk­sesta, materi­aalien vaihdoista, energian ja veden käytöstä sekä raken­nuksen purka­mi­sesta ja materi­aalien loppu­kä­sit­te­lystä. Raken­nus­ma­te­ri­aalien osuus raken­nusten elinkaaren hiili­ja­lan­jäl­jestä on jo nykyi­sellään merkittävä, ja se kasvaa entisestään raken­nusten energia­te­hok­kuuden paran­tuessa ja energia­jär­jes­telmien kehit­tyessä.

Raken­nus­kanta on suurimpia päästöjen aiheut­tajia ja raken­ta­minen tehok­kaimpia sekto­reita vähentää niitä. Euroo­passa raken­nus­ma­te­ri­aalien päästöjen normioh­jaukseen on jo siirrytty Ranskassa, Hollan­nissa ja Belgiassa. Lisäksi vapaa­eh­toi­suuteen pohjau­tuvaa päästö­oh­jausta tehdään mm. Sveit­sissä ja Itäval­lassa. Myös Suomi on kansain­vä­listen ilmas­to­so­pi­musten ja EU:n kautta sitou­tunut merkit­täviin kasvi­huo­ne­kaa­su­pääs­tö­vä­hen­nyksiin.

Ympäris­tö­mi­nis­teriön julkaisut Vihreä julkinen raken­ta­minen – hankin­taopas ja siihen liittyvä Vihreä julkinen raken­ta­minen — Suosi­tukset vähähii­lisen raken­ta­misen kritee­reiksi tulevat ohjaamaan julkisia raken­nus­hank­keita ja ‑hankintoja tulevai­uu­dessa. Tavoit­teena minis­te­riössä on, että 2025 mennessä kaikkien raken­nus­hank­keiden on alitettava raken­nuksen elinkaaren hiili­ja­lan­jäl­jelle asetetut raja-arvot. (Ympäris­tö­mi­nis­teriö 2017.)

Yleisesti ollaan samaa mieltä siitä, että puunkäyttö raken­ta­mi­sessa tulee vahvasti takaisin kaupun­ki­ra­ken­ta­miseen resurs­si­te­hok­kuuden, vähähii­lisen raken­ta­misen ja energia­te­hok­kuuden vuoksi. Tämän suuntainen kehitys on globaalia, josta esimerkkinä on puun hyödyn­tä­misen lisään­ty­minen korkeassa kaupun­ki­ra­ken­ta­mi­sessa. Joensuun uudessa kaupun­ki­kon­sernin strate­giassa kaupunki sitoutuu edistämään puura­ken­ta­mista. Lisäksi Joensuun seudun ilmas­to­stra­te­giassa ja ‑ohjel­massa kaupunki on sitou­tunut hiili­diok­si­di­pääs­töjen vähen­tä­miseen sekä hiili­nie­lujen kasvat­ta­miseen. Isona tavoit­teena on hiili­neut­raali kaupunki vuoteen 2025 mennessä.

Hankkeen tavoit­teena on vähähii­liseen raken­ta­miseen liittyvä osaamis­tason nousu Pohjois-Karjalan kuntien ja kaupunkien organi­saa­tioissa sekä Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun raken­nus­tek­niikan- ja ympäris­tö­tek­niikan koulu­tus­aloilla. Hankkeen toiminnan keskiössä on elinkaaren päästö­las­kelmien tekeminen erityyp­pi­sille pilot­ti­koh­teille. Pilot­ti­kohteet ovat tässä tapauk­sessa suunnit­teilla olevia tai toteu­tu­neita raken­nus­koh­teita. Tehtyjen päästö­las­kelmien avulla testataan alustavaa kritee­ristöä raken­ta­misen elinkaa­ri­pääs­töille. Näin Pohjois-Karjalan kunnat voivat valmis­tautua tuleviin muutoksiin toimin­taym­pä­ris­tössä.

Hankkeen tuloksena Pohjois-Karjalan kuntien ja kaupunkien osaamistaso liittyen vähähii­liseen raken­ta­miseen nousee merkit­tä­västi. Hankkeessa luodaan askel­merkit ja edelly­tykset vähähii­lisen kaupun­ki­kort­telin raken­ta­mi­selle Joensuuhun. Hanke tukee vähähii­listen tekno­lo­gioiden käyttöön­ottoa ja edes auttaa Pohjois-Karjalan ilmasto- ja energiaoh­jelman tavoit­teita. Puupoh­jaisten tuotteiden käyttö on yksi merkit­tä­vim­mistä tavoista sitoa hiiltä sekä käyttää materi­aalia, joka on sitonut merkit­tä­västi hiiltä kasvu­kau­tenaan.

Hankkeen tulos­ai­neisto

Julkaisut

Raken­ta­misen ympäris­töin­di­kaat­torit tontin­luo­vu­tuk­sessa ja raken­nus­hank­keiden kilpai­lu­tuk­sissa

Opas raken­nus­hank­keiden päästöjen hallintaan


LCA-raportit


Joensuu Wood City ‑tyyppi­ker­ros­talon aineistot

Yhteys­henkilö:

Mikko Matveinen
+35850 370 5830
[email protected]