Skip to content

KoDa – Kokonaisvaltainen data hallinnointi ja hyödyntäminen

Kesto 01.05.2017 - 1.1.2020
Rahoitusohjelma Itä- ja Pohjois-Suomen ESR-ohjelma
Päärahoittaja Etelä-Savon ELY-keskus

Tiivistelmä

Big data on uuden ja täysin uudella tavalla toteutettavan liiketoiminnan mahdollistaja. Big datan myötä informaatio muuttuu yrityksen tärkeimmäksi pääomaksi. Tiedon kerääminen ja analysoinnin hallinta muodostaa nyt ja tulevaisuudessa yhden tärkeimmistä kilpailueduista. Tiedolla johtavat yritykset ovat tulevaisuuden voittajayrityksiä. Ne pärjäävät paremmin sosiaalisen median, verkottuneen ja data-intensiivisen maailman pyörteissä. Tämä koskee niin tietotekniikkaa hyödyntäviä loppukäyttäjäyrityksiä kuin tietotekniikkaa pääliiketoimintana pyörittäviä yrityksiä.

Big datan mahdollisuuksista huolimatta, viimeisimmässä Pk-yritysbarometrissä (kevät 2016, Yrittäjät, Finnvera, TEM) Big datan käyttö ja hyödyntäminen havaittiin vielä vähäiseksi. Tällä hetkellä koko maassa ainoastaan 3 % ja Pohjois-Karjalassa 2 % Pk-yrityksistä oli käyttänyt tai hyödyntänyt Big datan työkaluja tai palveluita liiketoiminnassaan. Lähitulevaisuuden tilanne oli yhtä haasteellinen, ainoastaan 2 % koko maan ja ainoastaan 1 % Pohjois-Karjalan Pk-yrityksistä aikoi lähitulevaisuudessa käyttää Big dataa.

Hankkeessa kehitetään laajalla rintamalla Big dataan liittyvää osaamista Pohjois-Karjalassa monialaisen yhteistyön kautta. Tämän tavoitteena on alueen osaamistason nostaminen ja tuottavuuden lisääminen. Hankkeessa luodaan Big datan ympärille uudenlaisia avoimia osaamisperustaisia verkostoja ja uudenlaisia yhteistyömuotoja ja levitetään siitä syntyviä innovatiivisia ratkaisuja koko maakunnan alueelle.Myös hankkeessa toteutettava kehittämisympäristö tukee maakunnallista kehittymistä keräämällä ja levittämällä tietoa työkaluista, käytänteistä, toimijoista, alueella käynnissä olevasta Big datan hyödyntämisestä, sekä vapaasti hyödynnettävissä olevista tietomassoista.

Hankkeessa kehitetään alueen oppilaitosten ja ICT-alan yritysten osaamistasoa, jonka avulla ne pystyvät integroitumaan loppukäyttäjätoimijoiden kanssa ja tekemään datasta kumpaakin tahoa hyödyntävää liiketoimintaa. Hankkeen puitteissa oppilaitokset ja alan yritykset opettelevat tekemään liiketoimintakäyttäjäystävällisiä ja samalla loppukäyttäjille ymmärrettäviä ja edullisia ratkaisuja. Näiden tavoitteiden saavuttamiseen Big data on erinomainen väline, jonka avulla eri toimialoja voidaan yhdessä laittaa kehittämään uusia tuotteita tai palveluita, löytämään lisäarvoa liiketoiminnalle.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet:

Työpaketti 1: Innovaatioverkoston ja kehittämisyhteisön rakentaminen

Työpaketti 1:ssä pystytetään monialainen kehittämisyhteisö, joka tukeutuu asiakaslähtöiseen, virtuaaliseen tiedonhallinta- ja analysointiympäristöön. Oppilaitokset ja ohjelmistotalot hyödyntävät ja kehittävät ympäristöä hankkeen aikana ja se tarjoaa avoimen käyttö- ja kehitysympäristön hankkeen jälkeen.

Toimenpide 1.1.: Big data koulutus, uuden osaamisen päivittäminen
Koulutuksen tavoitteena on tuoda saataville sellaista Big dataan liittyvää osaamista, jota alueen toimijoilla ei vielä ole. Koulutus avaa koulutuskokonaisuusien sarjan toimien keskustelun avaajana ja yhteisten suuntamerkkien luojana.

Toimenpide 1.2.: kehitystyö hankkeessa tehtävien pilottien yhteydessä
Ensimmäisen vaiheen jälkeen Big datan koulutukset nivoutuvat hankkeessa tehtäviin pilotteihin. ICT-alan innovaatioverkoston paikalliset asiantuntijat tuovat pilotteihin oman osaamisensa ja ICT-alan näkökulman.
Uusia koulutuksia järjestetään pilottien yhteydessä sykleittäin hyödyntäen aiemmissa koulutuksissa ja pilottien toteutusten aikana kohderyhmälle esille nousseita haasteita ja koulutustarpeita konkreettisen käytännön tekemiseen perustuvan oppimisen tukena. Näitä tarvelähtöisiä koulutuksia voidaan toteuttaa kunkin pilotin aikana useampia kohderyhmän tarpeiden mukaisesti. Koulutukset toimivat yhtenä pilottien sisäisen kehittämisen työkaluna.

Toimenpide 1.3: Verkoston ja kehittäjäyhteisön työn jatkamisen varmistaminen
Hankkeen jälkeisen työn jatkuminen on kehittäjäyhteisön toimenpiteenä heti hankkeen alusta asti. Tämän edistämiseksi hankkeen toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä kohderyhmän edustajien kanssa jatkuvuuden turvaamiseksi. Koulutusten ja kehittämisympäristön tavoitteena on luoda kohderyhmälle ympäristö ja keinot omatoimisen kehittämisen, entistä laajemman yhteistyön ja liiketoiminta edellytyksien vahvistamiseksi.

TYÖPAKETTI 2: PILOTIT

PILOTTI 1: JUKOLAN VIESTI
Pilotin tarkoitus on yleisen tietoisuuden herättäminen datan keräämisen ja hyödyntämisen mahdollisuuksista. Pilotti 1 on kevyt versio datan keräämisestä ja analysoinnista. Koska yleinen tietoisuus datan analysoinnin hyödyllisyydestä ja yleensä big datasta pk-yritysten näkökannasta on vähäistä, ensimmäisellä pilotilla tuodaan tietoisuuteen big datan mahdollisuudet ja helposti saatavan datan hyödyntämismallit. Kohteena on Jukolan viesti –suurtapahtuma, joka pidetään 17.-18.6. Joensuussa.

PILOTTI 2: KOE KOLI: ENNAKOITAVA ELÄMYS
Pilotin tarkoitus on datan keräämisen menetelmien testaus (mm. sensorit), ulkoisen datan ja kerätyn datan yhdistäminen ja vertailu sekä hyödyntäminen ja soveltaminen. Pilotti tuo uusia liiketoimintamahdollisuuksia tiettyyn kohteeseen sidottujen palvelutuotteiden kehittämisessä ja markkinoinnissa. Pilotti pitää sisällään kaksi kokonaisuutta:
1. Säädata, siihen liittyvä elämyksellisyys
2. Sensoriteknologiaan perustuva datan kerääminen ja analysointi.

PILOTTI 3: FAKTAT TISKIIN - TAPAHTUMAT PINTAA SYVEMMÄLTÄ
Pilotin tarkoitus on datan kerääminen ja soveltaminen ennakointitiedoksi ihmisten käyttäytymisestä sekä vaikutusten todentamiseksi. Pilotin tarkoitus on tunkeutua alueen tapahtumien sisimpään, löytää suurista datamassoista sellaista tietoa, joka edesauttaa tapahtumien järjestelyjä, markkinointia, ja ennen kaikkea tuo mahdollisuuden liiketoiminnan kehittämiseen ja uuteen liiketoimintaan. Tämäkin pilotti on kaksiosainen, sen avulla haetaan tietoa ja kokemuksia:
1. Datan reaaliaikaisesta hyödyntämisestä
2. Pidempiaikaisten vaikutusten todentamisesta, esimerkiksi aluevaikutuksesta

PILOTTI 4: TIEDON KERÄYSMENETELMIEN SOVELTAMINEN, Niirala 2018-2019
Pilotin tarkoitus on hankkeessa kehiteltyjen keräys- ja analysointimenetelmien soveltaminen suurien ihmis- ja tavaramäärien liikkumisen ennakointiin. Pilotti tehdään yhteistyössä Niirala – Portti itään ja länteen -hankkeen kanssa siten, että hankkeessa esille nousseet datan analysointikohteet ja liiketoimintamahdollisuudet nostetaan pilotin toimenpiteiksi, etenkin Karjalan silkkitie –konsepti huomioiden.

TYÖPAKETTI 3 : Big datan hyödyntämismallit

Kehittämisympäristöön kerätään tieto alueella toimivista Big dataa hyödyntävistä tahoista, toimijoista, Big datan työkaluista, menetelmistä ja vapaasti käytettävissä olevista tietovarastoista. Tämän lisäksi pilottien ja koulutuksien aikana nousseet haasteet ratkaisuineen, kokemukset, ideat, mahdolliset demot, protot, konkreettiset toimintamallit ja uudet liiketoimintaideat kootaan ympäristöön vapaasti käytettäväksi. Näin vahvistetaan pk-yritysten mahdollisuuksia löytää ja hyödyntää Big dataa, sekä sen kanssa toimivia muita tekijöitä mahdollisimman monipuolisesti oman liiketoimintansa kehittämiseksi. Tämä mahdollistaa myös yhteistoiminta verkoston toiminnan jatkuvuuden ja tukee alueellista kehittymistä sekä uuden liiketoiminnan syntyä myös hankkeen jälkeen. Samalla syntyy materiaalia hyödynnettäväksi oppilaitosten toiminnassa Big data koulutuksen kehittämisen tueksi. Kehittämisympäristön avoin käyttö mahdollistaa Big datan hyödynnettävyyden kohderyhmän ulkopuolisten toimijoiden liiketoiminnan kehittämisen ja uusien työpaikkojen syntymisen. Vapaasta ympäristöstä löytyvä tieto ja verkostoitumis mahdollisuudet mahdollistavat myös hankkeen aikana hyväksi havaittujen käytäntöjen ja toiminta mallien monistamisen uusien yritysten käyttöön, niin alueella, kuin valtakunnallisesti. Samalla laajeneva asiantuntija verkosto voi toimia kansallisena esimerkkinä ja veturina Big Datan Pohjois-karjalaisesta osaamisen viennin välineenä. Hankkeen lopussa Järjestetään Yhteiset kehittäjämenetelmät webinaari + loppuseminaari, jossa Big Data avataan loppukäyttäjien liiketoiminnan näkökulmasta konkreettisien esimerkkien avulla ja jossa ICT-alan toimijat ja loppukäyttäjät verkostoituvat.

Hankkeen tulokset:

Hankkeen tuloksena Pohjois-Karjalaan kehittyy innovaatioverkosto ja kehittäjäyhteisö, joka hyödyntää toiminnassaan Big dataan ja sen käyttötarkoituksiin liittyvää osaamista. Innovaatioverkoston ja kehittäjäyhteisön avulla ja tuella alueen ICT-yritykset ja oppilaitokset pystyvät tulevaisuudessa tiiviimpään yhteistyöhön ja luomaan toimintatapoja ja - malleja, joilla voidaan jatkossa paremmin ennakoida digitalisoituvan yhteiskunnan muutostarpeita. Hankkeen myötä kehittäjäyhteisön yhteiskuntavaikuttavuus saa uuden ulottuvuuden, kun sen toimintaan integroidaan myös loppukäyttäjätoimijoita, kuten palveluliiketoimintayrityksiä. Laaja ja monilainen yhteistyö edesauttaa älykkään erikoistumisen maakunnan kehittymistä.

ICT-alan yritykset ja toimijat pystyvät hankkeen myötä tunnistamaan uusia asiakasrajapintoja ja ansaintamahdollisuuksia, kun niiden tietoisuus muiden toimialojen haasteista ja tarpeista kasvaa. Tämä lisäksi hanke kasvattaa suoraan ICT-alan toimijoiden osaamistasoa esittelemällä koulutuksissa uusimmat Big dataan liittyvät innovaatiot. Toimijat saavat hankkeesta valmiuksia kohdata ja ennakoida tulevaisuuden trendejä. Tämän kokonaisvaltaisen osaamistason nousemisen avulla paikallisten ICT-alan toimijoiden kilpailukyky niin kansallisilla kuin kansainvälisillä markkinoilla kasvaa.

Hanke edesauttaa monipuolisesti myös mukana olevien oppilaitosten osaamisen kasvamista. Hankkeen niille tuoma Big datan osaaminen on yksi keskeisimmistä tulevaisuuden elementeistä, jonka haltuunotto määrittää oppilaitosten
asemaa tulevaisuuden toimijoina digitaalisessa maailmassa. Oppilaitosten aluevaikuttavuus kasvaa hankkeen myötä, kun se tiivistää niiden yhteistyötä ICT-näkökulmasta monipuolisesti yritysmaailman ja julkisen sektorin kanssa- Oppilaitosten kyky ennakoida ympäröivän yhteiskunnan, erityisesti yrityssektorin, tulevaisuuden tarpeita kasvaa.

Hankkeen avulla alueen loppukäyttäjäyritysten ja -yhteisöjen tietoisuus Big datan mahdollisuuksista kasvaa. Hankkeessa tuodaan mukana käytännön pilottien ja työpajojen muodossa konkreettisia esimerkkejä, kuinka Big data voi suoraan tai välillisesti hyödyttää loppukäyttäjiä. Loppukäyttäjät saavat työpajoista ja piloteista suoraan sovelluksia ja kilpailukykyisiä palvelu- ja liiketoimintatuotteita heidän osaamisensa kasvamisen kautta. Samalla loppukäyttäjien valmiudet kokeilukulttuuriin ja sitä kautta uusien innovaatioiden löytämiseen kasvavat. Uusimman teknologian valjastaminen tuote- ja palvelukehittämiseen avaa mahdollisuuden uudenlaisen ja laajemman asiakaskunnan saavuttamiseen, myös kansainvälisesti. Samalla hankkeen myötä yritykset ja muut alueen toimijat kykenevät ennakoimaan omia ja liiketoiminnan kannalta olennaisia kehitystarpeitaan tulevaisuuden trendeistä saamiensa tietojen avulla.

Maakunnallisella tasolla Big datan ominaisuuksien omaksumisen myötä erilaisia päätöksiä voidaan tehdä ja niiden vaikutuksia arvioida yhä täsmällisemmin ja varmemmin.