Julkaistu 2.3.2018.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on lausunnossaan 25.2.2018 (Opetus- ja kulttuuriministeriölle uudesta lukiolaista) nostanut esille ohjauksen merkityksen paitsi toisella asteella, myös ns. nivelvaiheessa, jossa opiskelija on siirtymässä seuraavalle asteelle: ”Ohjausta annettaisiin … henkilöille, jotka lukiokoulutuksen oppimäärän suorittamisen jälkeen eivät ole saaneet jatko-opiskelupaikkaa”. Tällä hetkellä suomalaisen korkeakouluopiskelijan keski-ikä on 24 vuotta ja uusista ylioppilaista lähes 70% jää koulutuksen ulkopuolelle. ”Suomi on jäänyt selvästi OECD-maiden keskiarvon alapuolelle korkeakoulutettujen osuudessa.”

Korkeakoulustartti on uraohjausta ja valmennusta tarjoava hanke, jossa Karelia-ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto yhdessä kohtaavat pohjoiskarjalaisia nuoria ja auttavat heitä uravalinnoissaan sekä valmentavat varsinaiseen hakeutumiseen. Korkeakoulustartti nojaa vahvasti alueen ohjaustoimijoihin, joihin uusi lukiolakikin viittaa: ”[lukio]Koulutuksen järjestäjän tulee olla yhteistyössä perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien, korkeakoulujen sekä työ- ja elinkeinoelämän toimijoiden kanssa. … Osa lukiokoulutuksen oppimäärän opinnoista olisi järjestettävä yhteistyössä yhden tai useamman korkeakoulun kanssa.”

Korkeakoulustartti -hanke tarjoaa pohjoiskarjalaisille nuorille räätälöityä täsmävalmennusta urahaaveiden kartoittamisesta aina korkeakoulupaikan vastaanottamiseen asti. Ole rohkeasti meihin yhteydessä, jos voimme auttaa sinua tai ystävääsi.

Linkki alkuperäiseen Aluehallintoviraston tiedotteeseen