Valmennus siirtyi sujuvasti verkkoon

teksti: Heli Pesonen, Itä-Suomen yliopisto

”Korona pakotti siis tekemään osan suunnitelmista uusiksi, mutta mahdollisti uudenlaisia toimintoja onnistuneesti” 

Korkeakoulustartti-hankkeen yhtenä valmennusmuotona on Kohti valintakoetta -valmennus, joka toteutettiin tänä keväänä ensimmäistä kertaa kokonaan verkon välityksellä Collaborate-yhteyden kautta vallitsevan korona-epidemian vuoksi. Valmennukseen ilmoittautumisen yhteydessä osallistujilta kysyttiin sähköpostiosoitteet, joihin heille lähetettiin valmennukseen etäosallistumislinkki.

 

Iloksemme valmennukseen osallistui 25 nuorta eri puolilta Pohjois-Karjalaa. Kolmen kerran ja kahden tunnin valmennus piti sisällään muun muassa tietoa yhteishausta, yleistä tietoa korkeakoulujen uudistuneista valintakokeista, tukea valinnan tekemiseen ja pääsykoetilanteen jännityksen hallintaan, tietoa oppimisesta ja tavoitteiden asettamisesta pääsykoetta silmällä pitäen sekä erilaisia tehtäviä edellä mainittujen teemojen tueksi. Mukana valmennuksessa oli Joensuun seudun erilaisilta oppijoilta Satu Niiranen kertomassa oppijoiden erilaisuudesta, apuvälineistä sekä ajankäytön hallinnasta. Lopuksi osallistujat saivat kuulla Janne Moilaselta valmennuksen pienryhmätoiminnoista, joissa oli mahdollista prepata valintakoetta varten akateemista tekstin haltuun ottamista sekä tuottamista, englantia ja matematiikkaa.

 

Osallistujien palautteisiin sekä ohjaajien kokemukseen peilaten tällainen valmennus onnistui jopa paremmin verkon välityksellä kuin kasvotusten. Osallistujat olivat todella aktiivisia kyselemään, kommentoimaan sekä auttamaan toisiaan kysymyksissä chat-ruudun kautta. Ajattelimme kasvottomuuden helpottavan ja madaltavan kynnystä sekä valmennukseen osallistumiseen että kysymysten esittämiseen. Valmennukseen pystyi osallistumaan omalta koneelta kotoa käsin, joten matkustamiseen ei myöskään kulunut aikaa. Osallistujia oli koko maakunnan alueelta. Vaikka edellisiinkin valmennuksiin oli mahdollista osallistua etänä, kokonaan verkossa järjestetty valmennus toi suhteessa enemmän osallistujia myös maakunnasta.

 

Kohti valintakoetta -valmennusta edelsi Joensuun Ohjaamon kanssa yhteistyössä järjestetty Kohti Korkeakouluvalintaa, jännittääkö? -tapahtuma. Tähän tunnin mittaiseen tapahtumaan, jossa meillä oli myös nuoria asiantuntijoina kertomassa omista valintakoekokemuksistaan sekä opiskelustaan korkeakouluissa, osallistui paikan päällä 15 henkilöä ja facebookin livestriimin välityksellä mukana oli noin 50 osallistujaa ympäri maakunnan. Epidemia pakotti siis tekemään osan suunnitelmista uusiksi, mutta mahdollisti uudenlaisia toimintoja onnistuneesti. Kiitos kaikille tapahtumaan ja valmennukseen osallistuneille sekä yhteistyötahoille.