Julkaistu 4.5.2018.

Korkeakoulustartin keskeinen ajatus on toimia pohjoiskarjalaisen nuoren tukena hänen pohtiessaa mahdollisia uravalintojaan ja korkeakouluopintojaan.

Hankkeen käynnistyessä kevään yhteishaku oli jo lähellä ja ensimmäisen vaiheen uravalintojen pohdinta päästään toteuttamaan ensimmäisen kerran syksyllä 2018. Tämä ei kuitenkaan estänyt pilotoimasta toisen vaiheen toimintaa, valmennusta valintakokeeseen.

Valmennustoiminnan nimeksi hioutui Kohti valintakoetta! johon ilmoittautui nuoria joko suoraan, maakunnan infojen yhteydessä tai pohjoiskarjalaisten ohjaustoimijoiden kautta. Ryhmäkoko oli lopulta 11 valmennettavaa, joka oli iloinen yllätys hyvin nopealla aikataululla käynnistettyyn valmennukseen. Valmennus toteutui intensiivisenä kahdessa viikossa sisältäen neljä kolmen tunnin iltatapaamista kotitehtävineen. Aiheina oli a) valintakoe ja siihen valmistautuminen, b) valintakoeaineisto, oppiminen ja lukutekniikka, c) ajankäyttö ja vastaustekniikka koetilanteessa sekä d) valintakoehaastattelu ja ryhmätilanne. Tapaamiset koostuivat kotitehtävästä keskustelusta, keskustelevasta luennosta teemaan liittyen sekä orientaatiosta seuraavaan tehtävään. Jokaisen tapaamisen jälkeen nuoret antoivat palautetta tapaamiskerrasta.

Ryhmä rentoutui valmennuksen edetessä ja tunnelma oli kokonaisuudessaan iloinen ja rentoutunut. Ohjaajat kertoivat kokemuksistaan valintakoetoimijoina sekä niistä nousevista ajatuksista keskusteltiin avoimesti. Osallistujat saivat kysyä mieltä painavia kysymyksiä, ja he myös kertoivat mahdollisia omia kokemuksiaan menneistä valintakokeista.

Muutama palaute tapaamiskerroista: ”Ryhmässä oli alkujännityksen jälkeen rento ilmapiiri, siitä iso kiitos ohjaajille! Jaetut linkit olivat hyviä. Sain lisää motivaatiota opiskeluun!”, ”Pidin tästä tapaamiskerrasta paljon, oli niin paljon hyvää asiaa. Odotan innolla seuraavaa kertaa.” ja ”Tapaamiset ovat olleet kivoja ja ohjaajat mukavia. Tapaamiset ovat lisänneet motivaatiotani opiskella. Olen tyytyväinen että sain tehtyä lukusuunnitelman ja olen toistaiseksi pystynyt noudattamaan sitä, kun aiempina vuosina en ole osannut tehdä lukusuunnitelmaa…”

Kohti valintakoetta! -ryhmän ohjaajana olen lopulta todella tyytyväinen valmennuksen toteutukseen, sisältöön sekä erityisesti valmennukseen osallistuviin nuoriin. Yhteistyö ei välttämättä ole ohi, vaan nuori voi edelleen olla yhteydessä Korkeakoulustarttiin esimerkiksi uusien ura-ajatusten kanssa tai vaikkapa uuteen valintakoekierrokseen valmistautumisessa.

Omasta ja koko Korkeakoulustartti -väen puolesta toivotan kaikille oikein erityistä menestystä valintakokeisiin!

ryhma4 1 - Kohti valintakoetta! -valmennuksen pilottiryhmä teki sen!

 

Joni Ranta