Julkaistu: 5.11.2018.

Puheensorina täytti Itä-Suomen yliopiston luokkahuoneen sateisena lokakuun iltana, kun kokoonnuimme jälleen Kohti korkeakouluopintoja -valmennukseen pohtimaan urasuunnitelmia. Vetäjinä toimivat tällä kerralla Korkeakoulustartti-hankkeen asiantuntijat Niina Pennanen Karelia-ammattikorkeakoulusta ja Heli Pesonen Itä-Suomen yliopistosta.

Tunnelma oli leppoisa ja ilta käynnistyi mukavasti Helin omalla uratarinalla. Oli mielenkiintoista kuulla, miten monen mutkan kautta oma paikka voi löytyä ja miten sattumallakin voi olla vaikutusta asiaan.

Unelma-ammattien plussat ja miinukset

Pian päästiin pohtimaan pienryhmissä omien unelma-ammattien plussia ja miinuksia. Osallistujien unelma-ammattien kirjo on suuri. Nuoria kiinnostavat mm. graafinen suunnittelu, psykologia, hoitotyö, kaupallisen alan ammatit, fysiikan ja kemian ala sekä valtiotieteet.

Monella on mielessään useampia vaihtoehtoja, joten plussien ja miinuksien pohtiminen auttaa tekemään ratkaisuja vaihtoehtojen välillä.

Toiset ovat pyrkineet jo useaan otteeseen opiskelemaan kiinnostavaa alaa, mutta yrityksistä huolimatta opiskelupaikka ei ole auennut. He saavat valmennuksesta apua vaihtoehtoisten suunnitelmien laatimiseen.

Arvojen merkitys tulevassa ammatissa

Elokuun lopulla startanneessa valmennuksessa on tutustuttu eri oppilaitoksiin, kuultu uratarinoita ja käyty vierailemassa kiinnostavien työnantajien luona paikan päällä. Lisäksi on pohdittu mm. itsetuntemukseen liittyviä asioita ja mietitty omia vahvuuksia.

Tällä kerralla illan pääteemana pohdittiin omia arvoja ja sitä, kuinka arvot vaikuttavat opiskelu- ja työpaikan valintaan. Niina esitteli listan, johon oli kerätty erilaisia arvoja kuten vastuullisuus, tyyneys, rohkeus, kohteliaisuus, tehokkuus, onnellisuus, terveys, asiantuntemus ja käytännöllisyys.

Kukin osallistujista valitsi listalta 9 itselleen merkityksellisintä arvoa. Sen jälkeen pohdimme, kuinka tärkeä mikin arvoista on omassa elämässä ja miten hyvin itse toteutamme kyseistä arvoa arjessa.

– Minusta oli kivaa, sillä en ole aiemmin miettinyt arvonäkökulmaa ammatinvalinnassa. Haluan, että tärkeimmät arvot toteutuvat tulevassa ammatissa, yksi osallistujista totesi.

valmennus3 200x300 - Arvot ammatinvalinnan tukena  valmennus5 300x225 - Arvot ammatinvalinnan tukena  valmennus2 some 300x225 - Arvot ammatinvalinnan tukena

Teksti & kuvat:
Kirsi Taskinen, Karelia-amk