Julkaistu: 12.11.2018.

Kohti korkeakouluopintoja on valmennus, jossa 18–29 -vuotiaat pohjoiskarjalaiset nuoret hiovat ryhmän tuella urasuunnitelmiaan, tutustuvat erilaisiin opiskelu- ja työpaikkoihin ja valmistautuvat haluamansa korkeakoulun pääsykokeisiin. Valmennusta vetävät Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston yhteisen Korkeakoulustartti-hankkeen asiantuntijat.

Elokuun lopulla startanneessa valmennuksessa on tutustuttu eri oppilaitoksiin, kuultu uratarinoita ja käyty vierailemassa kiinnostavien työnantajien luona paikan päällä. Lisäksi on pohdittu mm. itsetuntemukseen liittyviä asioita ja mietitty omia vahvuuksia.

Selkeyttä urasuunnitelmiin

Moni valmennuksen osallistujista on paikalla saadakseen selkeyttä urasuunnitelmiinsa.

– Tiesin, että haluan yliopistoon, mutta en tiennyt, mitä haluan opiskella, kertoo tällä hetkellä valtiotieteen opintoja suunnitteleva Meeri Tillonen.

Osa valmennettavista suunnittelee alanvaihtoa. Yksi heistä on rakennusmaalarina toimiva Elisa Liimatta, joka pohtii joko fysioterapeutin tai kirjanpitäjän ammattia.

– Ammattikorkeakoulu on ollut minulle ajatuksen tasolla mörkö, sillä en ole itse uskonut, että osaisin opiskella siellä. Päätin, että nyt otan itseäni niskasta kiinni ja yritän päästä opiskelemaan, hän kertoo.

Monelle osallistujalle merkityksellistä on myös valmennusryhmän tuki.

– Yritän selkeyttää sitä, mihin hakisin. Lisäksi minua kiinnostaa vertaistuki, toteaa Elisa Kontkanen.

Nuoret ovat tyytyväisiä valmennuksen tähänastiseen antiin.

– Tämä on ollut avartava kokemus ja olen saanut hirveästi uutta tietoa. Esimerkiksi avoimen ammattikorkeakoulun mahdollisuudet tulivat uutena asiana minulle, Liimatta sanoo.

– Parasta ovat aktiviteetit, jotka antavat osviittaa omista näkemyksistä. Täällä esitellään monia vaihtoehtoja, joista voi valita, Tillonen kiittelee.

Ryhmästä ideoita ja tukea tulevaan

Syyskuun alussa hankkeeseen mukaan tullut Heli Pesonen on lähtenyt innolla mukaan valmentamaan nuoria. Kohti korkeakouluopintoja -ryhmän lisäksi hän on ehtinyt antaa myös yksilöohjausta.

– Valmennukseen osallistuvien tämän hetkiset elämäntilanteet ovat erilaisia. Kaikilla on kuitenkin sama päämäärä ja suuri halu päästä korkeakouluopintoihin. Toivon, että he saavat sekä valmennuksen että myös toistensa kautta ideoita ja tukea tulevaan, Pesonen sanoo.

Hankkeen projektipäällikkö Niina Pennanen kertoo, että valmennuksesta tehdään nuorten tarpeiden mukainen ja näköinen.

– Nuorten antama palaute ja toiveet ovat meille erittäin tärkeitä. Olemme olemassa nuoria varten ja etsimme yhdessä vastauksia askarruttaviin kysymyksiin.

Pennanen korostaa, miten tärkeää on huomata, ettei nuoren arvo määrity onnistumisen perusteella.

– Toivon, että nuoret muistavat, että he eivät ole yksin, vaan ryhmässä on muita, jotka ovat samassa tilanteessa. Nykyään on monia reittejä omiin unelmiin ja korkeakouluopintoihin, ja välivuosi voi olla nuorelle tärkeä ja antoisa.

Teksti & kuva: Kirsi Taskinen, Karelia-amk