Julkaistu 9.10.2019.

Hankkeessa ohjauksen koulutuksen harjoitteluaan suorittava opiskelija Ina Grönlund kirjoittaa oppilaitosvierailuistamme Lappeenrannassa:

Teimme 5.9.2019 valmennukseen osallistuvien nuorten ja muiden kiinnostuneiden kanssa päiväretken Lappeenrantaan. Kohteena meillä oli teeman mukaisesti korkeakouluopinnot, joita tarjoavat Lappeenrannassa ammattikorkeakoulu ja teknillinen yliopisto. Tarkoituksenamme oli saada tietoa molempien korkeakoulujen tutkinnoista, millaisiin työtehtäviin valmistumisen jälkeen on mahdollista päätyä ja millaiselta se opiskelijan arki Lappeenrannassa näyttää. Teknillisessä yliopistossa on mahdollista opiskella esimerkiksi energiatekniikkaa, tuotantotaloutta tai kauppatieteitä. Ammattikorkeakoulun tarjonnasta löytyy muun muassa kuvataide, hotelli- ja ravintola-ala ja sosiaali- ja terveysala. Tutkintoja yliopiston puolella on yhteensä kahdeksantoista ja ammattikorkeakoulussa sama määrä.

Aamuvarhaisessa lähdimme köröttelemään bussilla kohti määränpäätämme. Matkalla jaettu päivän teemaan liittyvä tehtävä viritti tunnelmaa bussissa. Osallistujat saivat pohdittavakseen mitkä alat kohteissa kiinnostavat itseä ja millaisiin asioihin toivoisi vastauksia päivän aikana. Osallistujien kiinnostuksen kohteet painottuivat erityisesti kuvataiteeseen, erilaisiin tekniikan aloihin, sosiaali- ja terveysalan tarjontaan ja liiketalouteen. Tietoa haluttiin myös opiskelijan arjesta, pääsykokeista ja työllistymisestä. Myös opiskelutilat kiinnostivat ja näiden esittelyä toivottiin.

”Mitä opintoihin kuuluu? Millaista opiskelu on? Mitkä ovat todistusvalinnan arvosanarajat? Mihin voin työllistyä?” -osallistujia askarruttaneita kysymyksiä.

Saavuttuamme määränpäähän, oli ensimmäisenä vuorossa ruokailu. Tässä samalla saimme hyvän silmäyksen teknillisen yliopiston yhteisiin tiloihin. Hälinää riitti ja moni osallistuja sai varmasti ensimmäisen kosketuksen yhteen oleellisimmista opiskelijajutuista, eli opiskelijaruokailuun. Tunnelma ruokalassa oli rento ja kansainvälinen. Parhaimmillaan opiskelijoita on ollut kampuksella yli kahdeksastakymmenestä eri maasta! Seuraavaksi lähdimme sovittuun tapaamispaikkaan, jossa meidät otti vastaan yksi yliopiston abitiimiläinen ja suuntasimme hänen perässään kohti tiloja, jossa kuulisimme esittelyn.

Abitiimiläisten esitys oli hyvin informatiivinen ja selkeästi kohderyhmälle mietitty. Asiaa oli runsaasti ja saimmekin paljon uutta tietoa yliopiston opintotarjonnasta. Opiskelun arjesta kertovat tarinat hymyilyttivät ja kuuluisa Skinnarilan henki loisti läsnäolollaan. Tiimi kehui vuolaasti miten hieno yhteishenki kampuksella on ja heidän kertomat tarinansa vain vahvistivat tätä. Tietoisku ei keskittynyt vain opiskeluun, vaan oli hienosti sidottu myös työelämään. Lopuksi vielä saimme aikaa esittää kysymyksiä ja moni nuori lähestyikin abitiimiläisiä, jotka olivat valmiina auttamaan.

Ammattikorkeakoulun esittelystä vastasi itse rehtori. Hän kertoi tiiviisti Saimaan ammattikorkeakoulun tarjonnasta ja opiskelusta. Painopiste ammattikorkeakoulun esittelyssä oli kierrokset eri alojen tiloihin. Jakaannuimme kiinnostuksen kohteiden mukaisesti eri ryhmiin ja lähdimme kiertämään tiloja oppaidemme johdolla. Saimme tavata ammattikorkeakoulun henkilökuntaa, jotka kertoivat opettamistaan aineista ja opiskelijoistaan. Saimme myös kuulla Lappeenrannan ja Lahden ammattikorkeakoulujen yhdistymisestä, joka tulee mahdollistamaan joustavamman opintotarjonnan eri yksiköiden välillä! Lopuksi saimme vielä yleissilmäyksen ammattikorkeakoulun yhteisiin tiloihin, kun päätimme kierroksemme kahvin ja makean äärelle ruokalassa.

Kotimatkalla vielä pohdittiin mitä reissusta jäi käteen. Osallistujien kommenteista nousi esiin abitiimin energinen esittely ja opettajien tapaaminen ammattikorkeakoulun puolella. Koulutustarjonnan hyvä esittely keräsi myös kiitosta. Monia askarruttanut opiskelijan arki tuli myös tutuksi abitiimin kertomana ja mitä se opiskelu käytännössä on. Erityisen hyväksi mainittiin myös päivän liikuntasaldon täyttyminen, niin paljon tuli askeleita päivän aikana! Kaipaamaan jäätiin yliopiston tilojen esittelyä ja mahdollisuutta päästä ”tositoimiin”, eli vaikka näkemään joitakin laitteita käytössä. Päivämme oli hyvin uuden tiedon täyteinen ja jokainen osallistuja sai varmasti jotain uutta tietoa Lappeenrannan korkeakoulujen laajasta tarjonnasta. Kiitos vielä Lappeenrantaan!

”Sain paljon uutta tietoa tekniikan aloista!”

”Kaikki tieto oli oikeastaan uutta.”

”Nyt tiedän tarkemmin, mitkä alat kiinnostavat minua!”

”Millaisiin tehtäviin voisin työllistyä.”

”Sain tietää millaista yliopistossa opiskelu on.”

-osallistujien kommentteja päivästä.